perjantai 28. heinäkuuta 2023

Kesätreenejä


Viiden viikon kesälomaan sain mahdutettua paljon hyviä koiratreenejä. Lomalla tehtiin tottista, hakua ja jälkeä. Monta asiaa on saatu vietyä taas hieman eteenpäin ja oppimista on tapahtunut molemmilla. 

Martan kanssa asioita on rakennettu paljon myös arjessa. On tehty mm. haukkua ja esineiden tuontia käteen asti. Arjessa asioiden opettaminen on helpointa ainakin Martan kanssa, joka on luonnostaan aktiivinen ja tarjoaa tekemistä esim. tuo palloa käteen, kantelee tavaroita. Martta on perusluonteeltaan kiltti ja miellyttämisenhaluinen, sillä ei ole tarvetta kyseenalaistaa asioita. Olen antanut Martan olla tietoisesti vähän tuhma ja sen itseluottamus on kasvanut. Se on saanut mukavasti lisää röyhkeyttä sitten pentuajan, mikä on tehnyt hyvää sen luonteelle. Martta uskaltaa jo vähän haastaa minua. Se haukkuu tottiksessa hyvinkin tomerana. Vilkkaudestaan huolimatta sen kanssa on helppo vahvistaa oikeita asioita. Palkkaus tapahtuu samalla tavalla kuin aikoinaan Myynkin kanssa, joten Martan kouluttaminen tuntuu hyvin luontevalta ja minulle sopivalta. 

Martan tottis on mennyt eteenpäin, kun saatiin palkkaneuvottelut kuntoon. Martalle arjessa ihan ylivoimaisesti paras lelu on jalkapallo, joten siitä oli helppoa päätyä tottiksissa nahkapalloihin, jotka ovat nyt kovasti Martan mieleen. Iso purutyyny on sitten vielä kaikkein parhain palkka esim. eteenmenossa. Seuraaminen ja jäävät ovat Martalla nyt melko hyvät. Jäävät ovat nopeat ja näyttävät. Hyppyjä, luoksaria ja eteenmenoa treenaillaan myös ahkerasti. Niissäkin Martta ilmentää vauhtia ja tekemisen meininkiä. Sille saa varmasti vielä ihan kivan tottiksen rakenneltua. 

Haussa Martta on tehnyt ekoja ilmaisuja vieraille maalimiehille. Martta ei osaa (ainakaan vielä) haukkua ruokapurkille makuultaan (vietti liian matala ruoalla), joten Martta palkataan nyt samaan tapaan kuin Carukin. Se haukkuu seisaaltaan, muutama haukku, Zip, kolmen sekunnin tauko, jonka jälkeen lentää pallo. Tarkoitus on saada se vielä peruuttamaan zipin jälkeen maalimiehestä poispäin. Katsotaan nyt mitä tuosta tulee. En ole ihan varma miten korrektius tulee säilymään, mutta toisaalta Martta on niin kiltti, että sen käytöstä on helppo vielä muokata ongelmien ilmaantuessa. Ehkä. 


Martan kanssa palattiin takaisin  peltojälkeen pienen tuumaustauon jälkeen. Tauko teki hyvää ja oli oikea ratkaisu antaa pennun vähän kasvaa. Martalla on nyt ikää vuosi ja neljä kuukautta. Se keskittyy jäljestykseen aiempaa paremmin ja on tarkempi. Ei rynni ja pyöri jäljellä, kuten se teki vielä pentuna. Teen Martalle pohjat metsäjäljelle, jos vaikka saataisiin Martalle siitä vielä toinen laji. 

Caru on myös petrannut kesän aikana tekemisiään, vaikka välillä käydäänkin hakemassa vauhtia pohjamudista, kun jokin uusi katastrofin poikanen jostain ilmaantuu... Haussa Caru kokeili hieman piilojen kestävyyttä ja niiden pystyssä pysymisominaisuuksia. Tämäkin asia saatiin kuntoon, kun koiralle kerrottiin, ettei näin voi toimia. Ilmaisussa treenataan nyt sitä, että haukku jatkuu keskeytymättä tullessani paikalle. Seuraava steppi on hallintaan otto ja sivulle tulo. Tyhjiä pistoja en opeta erikseen koirilleni, niitä tule silloin, kun piilolla ei ole ketään. Uskon, että jos koiralla on hyvä maalimiesmotivaatio, niin tyhjät pistot eivät ole koiralle ongelma, eikä niitä tarvitse erikseen opettaa. Caru on tehnyt hyviä tyhjiä pistoja, eikä ole ollut niistä moksiskaan. Hallinta paranee pikku hiljaa, vaikka on siinä vielä toivomisen varaa. Keskilinjalla ja maalimieheltä tullessa hallinta toimii hyvin, napanuora kuitenkin katkeilee välillä, kun Caru on kauempana. Korvat eivät ole aina kuulolla ja Caru on itsenäinen ja myös itsepäinen töitä tehdessä. Kehitystä tapahtuu kuitenkin koko ajan. Alla vähän videota Carun tämänhetkisestä hakutyöskentelystä. Carun ilmaisu maalimiehellä näyttää nyt tältä. (Tosin kesän mökkeilyväsymys näkyy vähän ilmaisussa.)

Laukaalaiskoiraseura Close-Knit Team järjestää ensi viikolla mölli -hakukokeen, jossa on 1.luokan 100-metrin kokeenomainen rata tuomareineen kaikkineen ja mehän tietty osallistutaan tuonne Carun kanssa. Ihan mahtavaa, että tuommoisiakin möllihakuja järkätään! Tämä on juuri sitä mitä me nyt tarvitaan, jotta tiedetään miten koira toimii kokeenomaisessa tilanteessa vieraassa paikassa ja maalimiehillä. 

Carun tottikset etenevät, vaikka haasteitakin on ollut. Seuraaminen on nyt hyvää, kun palkkana on maalimieheltä saatu puru. Hiha/puru on Carulle paras palkka ja sen eteen Caru on valmis tekemään kovastikin töitä. Jäävät ovat olleet jo pitkään työnalla ja ne alkaa sujua. Ei niistä nopeita ole vieläkään tullut, mutta teknisesti ihan ok. Metrisessä Caru pyrki alkuun kiertämään meno- tai paluuhypyn, varsinkin jos heittto oli yhtään vino. Tästäkin ongelmasta on nyt selvitty kovalla treenillä ja säännöllisillä hyppysulkeisilla. Esteen kiertämistä ei ole tapahtunut enää viime aikoina. Vinoeste on Carun lemppari, eikä siinä ole ongelmia. Noudoista odotan Carulta paljon. Eteenmenossa saan Carun jo melko hyvin maahan kovemmastakin vauhdista, mutta en ihan aina... Paikkista voisi taas muistutella, varsinkin kun lenkillä naapurin räyhä pk-collie hyökkäsi pihasta Carun päälle. Oli (/on edelleen, jäi henkiin... 😏) isolla egolla varustettu lassie, koska kävi kunnolla karvoihin kiinni puremistarkoituksessa. Paska juttu, mutta tällekään ei vaan voi enää mitään. Toivotaan, ettei tapaus tule vaikuttamaan Caruun sen enempää. En ole asiaa Carun kanssa mitenkään työstänyt, koska Caru ei ole tilanteen jälkeen ollut millänsäkään. Tapauksen jälkeen Caru nuuski heti tavalliseen tapaan tienreunuksia ja kävi rauhassa kakalle. Carun hermorakenne on sen verran paksu, ettei se pidä tapausta välttämättä kovinkaan merkityksellisenä, joten ei ole tarvetta tehdä kärpäsestä härkästäkään. Treenikaverilla on samannäköinen lassie, joten tilannetta voidaan tarvittaessa työstää. 

Esineitä ovat molemmat koirat etsineet. Caru on esineissä hyvä ja ruutu on sen osalta koekunnossa luovutusta myöten. Marttakin on oppinut jo esineen palautuksen käteen asti. Kiva näitä on koulutella, ovat niin kovin erilaisia koiria. Oppivat nopeasti uusia juttuja, kumpikin omalla tavallaan. 💖

Niin vaan hujahti nopeasti viiden viikon kesäloma ja maanantaina koittaa jo paluu arkeen. Mukavia juttuja on onneksi jo ihan pian tiedossa. Ensi viikonloppuna suuntaamme Kaustiselle Kennel Reaktiivin kasvattileirille. Ohjelmassa on ainakin hakua ja tottista hyvässä seurassa. Kiva nähdä taas Martan sisaruksia omistajineen ja tietenkin Reeta-kasvattajaa. Samaan aikaa käydään myös Nurmijärvellä PKSM-kisat, joissa kisailee useampikin tuttu, joten jännitettävääkin riittää. Tsemppiä pelipaikoille! 👍💪

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti