tiistai 22. tammikuuta 2013

Meille tulee pentu!

Siellä se on! Kuva Niina Puputti
Nyt on tässä sitten niitä luvattuja paljastuksia! Meille tulee siis pitkän harkinnan ja pyörittelyn jälkeen keväällä laumaan uusi koira, tervupentu, joka on ns. käyttöbelgi! Anteeksi holskuihmiset.

Eilen illalla tuli mukavia uutisia tulevan pentumme kasvattajalta. Synnytys oli käynnistynyt ja jäimme jännittämään syntyykö riittävästi narttuja, jotta saisimme niistä sen yhden. Illalla tuli odotettu viesti, että narttuja on nyt 9... Pakko oli hieraista silmiä, että onko numerossa tullut Niinalle näppäilyvirhe, mutta ei. Narttuja todellakin syntyi yhdeksän ja sen lisäksi vielä kaksi urospentua!

Pennun emän puolelta löytyy malitaustaa ja kummallakin vanhemmalla on käyttötuloksia monipuolisesti eri lajeista. Tästä tykkään erityisen paljon ja se on yksi syy miksi tämä pentue. Tässä vähän koirien taustoja. Tiedot ja koirien kuvat ovat >> Kennel Off line`s sivuilta.

Pentueen isä on  BH, HK3, FI TVA, FI AVA , Vepe Avo Off Line's First One "Rosso", jolla on lonkat A/A, kyyynärät 0/0, selkä ja silmät kunnossa. Luonnetesti hyväksytty 142 p. (hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin) ja koira on laukausvarma.

Urosta kuvaillaan omistajan sanoin näin:
Rosso on iloinen, avoin ja sosiaalinen kaveri. keskikokoinen (n.63-64cm)uros. Päälajeina agility, pk-haku ja toko. Kesäisin on myös vepeilty ja jäljestetty. Mahtava treenikaveri, jolla erinomainen keskittymiskyky ja taistelutahto. Helppo motivoida ja ohjata. Agilityssä kiihkeä ja tiukasti kääntyvä. Tasapainoinonen ja varma, helppo koira arjessa ja matkoilla. Rosso asuu kahden koiran laumassa kerrostalossa. 


Emä on Itävallan tuontinarttu BH, Toko avo, IP3 Juno-Angel von Nacheron "Usva", jolla B/A lonkat kyynärät 0/0 ja selkä ja silmät kunnossa. Emää kuvaillaan omistajan sanoin näin:
kompakti, pienikokoinen (n. 56 cm),voimakas narttu,avoin ihmisiä kohtaan sekä tulee toimeen koirien kanssa. Se asuu tällä hetkellä kerrostalossa 3 koiran laumassa.
Harrastuksissa Usva on erittäin nopea, kiihkeä, vilkas ja saalisviettinen ja sen motivoiminen on erittäin helppoa, keskittyy työntekoon erittäin hyvin. Se oppii asiat nopeasti ja se on myös viettikestävä.koulutuksellisesti saisi olla ahneempi. Ohjaajapehmeys tekee siitä helpon ohjattavan ,vaikka se olisikin todella korkeassa vietissä. Usvan lajivalinta on tällä hetkellä suojelu, jossa se osoittaa selkeitä viettialueita.Usvan kanssa on myös harrastettu tokoa, hakua ja agia.
Arkielämä on sen kanssa mutkatonta ja helppoa ja sisällä asunnossa se on huomaamaton ja rauhallinen. Usva on perusluonteeltaan hauska ja hyväntuulinen.


Syy miksi tähän yhdistelmään lopulta päädyin vaatinee vähän selittelyjä. Pitkään etsin mieleistäni hyvää harrastusholskua/-koiraa, mutta mikään yhdistelmä ei kolahtanut ihan täysillä. Lopulta oli pakko laajentaa etsintöjä myös holskujen ulkopuolelle ja mukaan tulivat belgit. Varsinainen ns. näyttelybelgi ei oikein tuntunut hyvältä valinnalta. Näyttelyt eivät kiinnosta, eikä näiden näyttelybelgien hermorakenteistakaan ole kuullut kerrottavan kovinkaan paljoa positiivista... Grotskut ovat ihan ok, mutta sopivaa yhdistelmää ei ollut tarjolla. Mali tuntui omaan käteen ehkä vähän liiankin sähäkältä koiralta, vaikka ei missään vaiheessa täysin pois suljettu vaihtoehto ollutkaan. Tervut taas ovat ulkoisestikin vähän Romeo näköisiä koiria ja löytyyhän Romeonkin taustalla sitä, joten päätös oli lopulta jopa suhteellisen helppo.

Treenikaverillani on myös Rosson, eli isäkoiran sisko Oona (BH, TOKO evl, EK1, JK1 Off lines First Step) joka treenaa Romeon kanssa samassa agiryhmässä ja tämä osaltaan vaikutti myös päätökseen. Oona on koira minuun makuuni; kiihkeä ja toimiva, mutta myös varsin kivaluonteinen. Oonan omistaja Anna alkujaan vihjasikin tulevasta yhdistelmästä, kun kerroin katselevani "sillä silmällä" mahdollisia tulevia pentueita. Lopulta yksi asia johti toiseen ja pian oltiin matkalla kasvattaja Ninan luo katsomaan belgejä.

Kävin siis tapaamassa pentujen emää, eli Usvaa kasvattajan luona ennen päätöstä ottaa pentu kyseisestä yhdistelmästä. Valitettavasti omien aikataulujeni vuoksi Rosso ehti lähteä jo kotiinsa lemmenlomaltaan, sekin olisi ollut tavattavana, joten tapasimme vain emän. Anna tuntee myös uroksen, josta olen kuullut myös pelkästään hyvää. Narttu vaikutti olevan hermorakenteeltaan rauhallinen, avoin ja hyvin ystävällinen koira, joka ei missään tapauksessa ollut yhtään arka tai pidättyvä. Usva tiesi selvästi heti ketä tässä pitää pehmittää, jotta saa lapselleen hyvän kodin. ;) Usva tuli viereeni kyhynytettäväksi, jakelemaan pusuja ja heitti selälleen lattialle. En nyt heti voisi kuvitella, että Romeo tekisi samoin noin lyhyen tuttavuuden perusteella jollekin meille tulleelle ventovieraalle... Usva vaikutti kaikin puolin oikein kivalta koiralta.

Tiedostan erittäin suuren saalisvietin mikä käyttöbelgeillä on ja tiedän että varmaan tulen kohtaamaan aivan uudenlaisia ongelmia, mitä esim. Romeon kanssa koskaan. Olen lukenut joo, vaikka kuinka paljon näitä nettitarinoita näykkivistä ja purevista, "hulluista" belgeistä jne., mutta jotenkin en jaksa uskoa, että belgi koiraa kummempi kuitenkaan lopulta on kunhan se johdonmukaisesti ja reilusti kasvatetaan. Belgin sielun elämä tulee tuntea, mutta otan tämän mielenkiintoisena haasteena vastaan. En odota todellakaan mitään helppoa koiraa. Nina oli sitä mieltä, että asioissa auttaa kun talossa asuu jo holsku. Hyvä sosiaalistaminen on kaiken A ja O, kuten se on sitä ollut Romeonkin kanssa ja sitä ei voi liikaa korostaa. Pienoinen kulttuurishokki voi kyllä alkuun olla vietin määrä ja että kaikki saalistaminen tulee kitkeä jo pennusta pois. Joten otan tietoisen riskin, että meille tulee juuri se peto helvetistä. Olen siis varaantunut kaikkein pahimpaan, jotta mikään ei pääsisi yllätämään.

Pennusta on tarkoitus tulla harrastuskoira pk-jäljelle, hakuun, tottikseen ja myös tokoon.

Sukupuoli pennulle on siis narttu ja kaikista varoituksista, liittyen virtsan karkailuun/luonteen muutokseen urosmaiseksi jne. aion leikkaauttaa narttuni jossain vaiheessa. Jos koirat eivät joskus tule toimeen keskenään, siihenkin on varauduttu. Tarvittaessa tiloja voidaan jakaa porteilla tms. Mietin tuossa piha-aitaakin, joka on siis 230 cm. korkea, että tulisko sitä vieläkin korottaa. :D Naapurissa asuu kissoja...

Usvalla on myös >> blogi, joten sieltä voi lukea lisää mammakoiran seikkailuista, jos jotakuta kiinnostaa ja kasvattajan sivut löytyvät >> täältä .

14 kommenttia:

 1. Oi että miten hyviä uutisia, oikein paljon onnea! :D

  Älyttömän kivan oloinen pentue. <3 Jään odottelemaan pedon kasvamista ja tapaamista. ;) Onko nimi jo valmiina?

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sini! Oon kyllä innoissani tästä :)mutta se NIMIASIA... :( Nimestä ei päästä mitenkään yksimielisyyteen, joten tämä pentu ei saa varmaan nimeä ollenkaan...

  VastaaPoista
 3. Jee! Onneksi olkoon! Treeneissä raidat ne vähenee, mutta epäilempä, että vauhti se lisääntyy :D

  VastaaPoista
 4. Onnea kovasti Anne! Mahtava paljastus! :)

  VastaaPoista
 5. Kovasti onnea tulevasta pennusta!! Paljon syntyi tosiaan narttuja :o Todella lupaavalta vaikuttaa tämä yhdistelmä! Pitääpä tutkailla tarkemmin..

  Mielenkiinnolla tulen seuraamaan, miten elämänne tulee poikkeamaan holskun omistajan arjesta. Itse olen miettinyt myös tulevan koiran rotua, ja vaikka holskuissa haluaisinkin pysyä, niin mielessä on siintänyt belgi-serkku. Juurikin tervu. En kuitenkaan halua vielä spekuloida asiasta, sillä menee varmasti useampi vuosi ennenkuin voin laittaa toisen harrastuspiskin. Lisäksi jaloissa pyörii 8-viikkoinen malinoisuros, jonka kanssa elämisestä pitäisi saada suhteellisen sujuvaa sekä valmis koulutuspohja tuleville (mahdollisille) työkentille ainakin seuraavan vuoden ajan. Sittenpähän saan miettiä, haluanko käyttölinjaista belgiä ihan omaksi, ja tuleeko sukupuoli vaihtumaan.. ;)

  Nyt vain luovutusikää odotellen :)

  VastaaPoista
 6. Hienoja uutisia, onnea! Ei se belgikään varmasti ole koiraa kummempi ja ainakin löytyy helpommin apuja sitten samantyyppisten/-rotuisten koirien omistajilta, kuin holskun omistajana. Jännittävää ja mielenkiintoista kun koira tulee varmasti olemaan erilainen ohjattava kuin Romeo ja ohjaajana voit kehittyä huimasti kahden erilaisen koiran puikoissa. Sitten vielä ne tuskaiset tulevat viikot.. :D

  VastaaPoista
 7. Kiitos onnitteluista! :)

  Kata, odotan kyllä tosi innolla varsinkin tuota miten erilaisia koirat ovat ohjattavina ja kuinka näillä mun taidoilla belgiä tullaan kouluttamaan. Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan luule, että ajattelisin että belgi on nyt se autuaaksi tekevä ja nyt niitä tuloksia alkaa paukkua... :D ehei, varmaan pentu tuo mukanaan täysin uudet haasteet ja yhtä kädetön olen joidenkin asioiden kanssa kuin ennenkin. Tulospaineita en siis missään tapauksessa suostu ottamaan. :)

  Ja nyt alkaa ne pitkät viikot odottaa pentua kotiin. Onneksi nimiasiassa taidetiin tehdä viimeinkin läpimurto . :D

  VastaaPoista
 8. Onnea pennusta :). Paljon syntyi narttuja. Varmaan mielenkiintoista ryhtyä harrastamaan uuden rodun kanssa :). Tuun seurailemaan teidän pentuelämää ja yritän sillä haihdutella omaa pentukuumetta.

  Miksköhän mä luulin, että teille tulee joku ei-niin-tyypillinen-harrastuskoira? :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos Eija! :)

  Ihan mielenkiinnosta... Mitäs rotuja veikkasit?

  VastaaPoista
 10. Irlannin- tai kerrynterrieriä, mudia tai appenzellininpaimenkoiraa, voitko kuvitella :D ?

  VastaaPoista
 11. ^Eija... mudin kyllä, muita en. :D Muina vaihtoehtoina belgin lisäksi olivat holsku, aussie ja lapukka. (?!) Hyvä yhdistelmä oli se mikä asian lopulta ratkaisi.

  VastaaPoista
 12. Paljastuihan tämä lopulta, jee! Yhdistelmä vaikuttaa aikas lupaavalta eikä nartuistakaan ole pulaa, joten alku vaikuttaa hyvältä. Onnea tervupennun kanssa kunhan se kotiutuu, mä kans seuraan mielenkiinnolla!

  VastaaPoista