perjantai 19. toukokuuta 2023

Tottista!Tottispäivitystä pitkästä aikaa! Alla vähän päivitystä tämän hetken tilanteesta liike liikkeeltä. 

Carun moottori tottiksessa on taistelu-ja saalisleikit, jossa ohjaajan tulee antaa kaikkensa. Caru ei ole helpoiten palkattava koira, koska se on hyvin fyysinen koira/-leikkijä, kun minä taas en ole aina niin fyysinen leikittäjä. Caru nauttii kovasta vääntämisestä, tilanteista, joissa se pääsee käyttämään kaikki voimansa. Carulle parasta on "pitkään" kestävä taisteluvaihe. Sitä pitää haastaa, antaa sille kunnolla tilaa olla röyhkeä ja itsevarma. Yhdenlainen pattitilanne aukeni, kun tajusin, että voitto ei ole Carulle palkkauksessa se the juttu, vaan taistelu. Carun tottis

Seuraaminen: Rytmi on pikku hiljaa löytynyt, mutta on se ollutkin melkoinen työmaa! Rytminvaihdoksissa (juoksu-hidaskävely), Caru esittää parasta seuraamistaan. Paikka on edelleen liian takana, mutta paikka (tässä tapauksessa onneksi) vielä elää, joten välillä seuraamispaikka on ihan kelvollinen. Toisin kuin minä, niin treenikaverit kehuvat Carun seuraamista ja sanovat, että se on parhaimmillaan kuin kouluratsu, häntä töttöröllä ja lennokkaalla askeleella liikkuva. Omaan makuuni seuraamisessa saisi olla enemmän voimaa ja viettiä, mutta...  Käännökset vasemmalle ja oikealla ovat huonoja. Pitäisi kertoa koiralle paremmin, että nyt käännytään, eikä vaan kääntyä ja toivoa, että se seuraa hienosti mukana. Täyskäännös (takaakierto) teknisesti hyvä. Kiertää takaa, kun merkkaan naksauttamalla kieltä. 

Jäävät: Istu - maahan - seiso: Istuminen teknisesti ok, mutta hidas. Maahanmeno teknisesti ok, mutta hidas. Seisominen hyvä ja nopea. Ja joo, on treenattu kovassa vietissä hetsin kautta, pyydetty maahan, istumaan jne. josta saanut nopean palkan, mutta tämä ei ole tuottanut tulosta Carun kanssa, toisin kun aikaisempieni koirieni kanssa. Bh-kokeeseen varmistelin liikkeet vielä seisahduksen kautta, joten Bh-kokeen jälkeen niitä on tehty taas liikkeestä. Käytän nyt takapalkkaa, jossa Caru saa iskeä apparin pitelemään leluun heti liikkeen jälkeen. Tämä toivottavasti tuo kaivattua nopeutta tekemiseen. Kuollut lelu ei inspiroi Carua samalla tavalla, kuin apparilta saatu palkka. Lelussa pitää olla pitoa, jotta siitä voi taistella.

Luoksetulo: Tehty paljon vauhtiluoksetuloja ja niitä tehdään paljon jatkossakin, jotta vauhti ei laske. Tulee suoraan ja istuu hyvin eteen. Tässä pidettävä huoli vauhdista. 

Tasamaanouto: Ote hyvä, ei mälvää. Pito ja irrotus kunnossa. Lähtee kapulan perään hyvällä vauhdilla ja iskee hyvin kapulaan. Tähän asti nouto on hyvä. Palautusvauhti saisi kuitenkin olla nopeampi. Palkkautuu vahvasti kapulasta, joten ei tunne riittävää tarvetta tuoda kapulaa mulle lujaa ja vaihtaa leluun. Tähän haettu hetsin ja vauhtinoudon kanssa korjausta ja niin, että saa kapulan lisäksi patukan. 

Metrinen: Hyppää hyvin ja kevyesti molempiin suuntiin. Ei ole tehty vielä kapulan kanssa muutamaa kokeilukertaa lukuunottamatta, koska haluan saada ensin hyvän palautusvauhdin noutoon.

Vinoeste: Hyppää hyvin, molempiin suuntiin. Tehty myös 1. luokan koekaavion mukaisesti, eli vien koiran esteen toiselle puolella ja pyydän tulemaan esteen yli eteeni istumaan. Tämä toimii. 

Eteenmeno: Paljon tehty läpijuoksuja ja rinnalla myös maahanmenoja loppuun. Maahanmeno toimii tässä yllättävän hyvin ja on myös nopea. Maahan-käsky minulta, maahanmenon jälkeen apparilta lentää superpalkka. 

Paikkamakuu: Rauhallinen tunnetila, voisi olla tarkkaavaisempi minua kohtaan erityisesti liikkeen alussa. Jätettäessä nuuskii hetken maata. Lopun on on tarkkaavaisempi ja pysyy varmasti.

Martan tottis

Kokonaisuutena olen vahvistanut paljon Martan omaa aktiivisuutta, on leikitty ja haettu tekemiseen hyvää tunnetilaa. Martta on luonnostaan vilkas ja nopea ja se näkyy hyvällä tavalla myös sen tekemisessä ja liikkeissä. Palkkautuu parhaiten pallolla, joten oikeiden asioiden vahvistaminen on helppoa. 

Seuraaminen: Nyt on löytymässä seuraamisrytmi, jota vahvistelen videolla näkyvällä tavalla. Jäävät: Istuminen ok. Maahanmeno on superhieno! Nopea ja voimakas ja tätä tehty myös liikkeestä. Seisominen vielä työn alla. 

Luoksetulo: Tehty vauhtiluoksetuloja, palkka jalkojen välistä taaksepäin. Hyvä vauhti. Eteentuloja tehty erikseen. Tulee hyvin eteen ja asento on suora.

Tasamaanouto: Tehty toistaiseksi vielä vauhtinoutoja. Nämä ok. Kantaa kapulaa hyvällä otteella. Otekäyttäytyminen on luonnostaan hyvää, mutta pitoa tehty liian vähän. Hyvä irroitus. 

Metrinen: Hyppää kevyesti molempiin suuntiin. Korkeus tällä hetkellä 85 cm.  

Vinoeste: Tehty agilityn A-esteellä. Menee molempiin suuntiin rennosti ja innokkaasti. 

Eteenmeno: Tehty paljon läpijuoksuina suoraan palkalle, mutta rinnalla tehty myös maahanmenoja loppuun. Annan maahanmeno-käskyn, maahanmenon jälkeen appari palkannut samoin kuin Carun, eli lentävällä palkalla. Hyvä vauhti ja -maahanmenokin lopussa. 

Paikkamakuu: Vahvistan hyvää tunnetilaa ja ajat eivät ole vielä pitkiä. Martta on kiinnostunut muista koirista positiivisella tavalla, koska on hyvin koirasosiaalinen. Helppo vahvistaa oikeaa, kun tekee välillä "virheitä." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti