lauantai 14. marraskuuta 2020

Keuhkomato

 

Carulla on esiintynyt ajoittaista köhää ja kakomista jo pidemmän aikaa. Carun yskä ei ole ollut sellaista flunssan kaltaista kennelyskään viittaavaa yskää, vaan sellaista kakomista, että kurkussa olisi jotain ylimääräistä ja kurkkua kutittaa. Yskän alkuvaiheessa madotin Carun ja madotus tuntui vähentäneen yskimistä. Välillä yskä hävisi päiviksi ja palasi sitten taas takaisin. Rasituksen jälkeen yskä lisääntyi, mutta esimerkiksi öisin Caru ei yskinyt.  

Kävimme eläinlääkärissä, jossa Carulta kuunneltiin sydän ja keuhkot, tähystettiin henkitorvi, otettiin rtg-kuva keuhkoista sekä verikokeesta tutkittiin crp-arvo. Eläinlääkärin arvio oli, että Carulla voisi olla keuhkomato, koska mitään infektioon liittyvää ei löydetty, eikä crp-arvo ollut koholla. Vierasesinettä ei myöskään tutkimuksissa havaittu. Keuhkomato on melko yleinen koirilla ja se tulee esimerkiksi siitä, että koira syö kastematoja, etanoita tai toisten koirien ulosteita. 

Caru on meillä ollut koirista se, joka on syö lähes kaiken paskasta etanoihin, joten sinällään diagnoosi ei yllättänyt. Nyt on sitten koko laumalla liuokset niskassa ja kuukauden päästä saavat vielä toiset annokset. Myös närästyslääkkeet saatiin varulta matkaan. Ensi viikolla selvittelen vielä ihmislääkäriltä tarvitseeko meidät ihmisetkin madottaa. 

Vakuutus oli taas oikein hyvä olla olemassa, koska jo pelkästään ilman lääkkeitä Carun toimenpide maksoi reilut 800 euroa ja vielä koko lauman lääkkeet siihen päälle 164 euroa. Caru oli oikein reipas ja valloittava potilas. Vielä unessakin sen häntä alkoi hakata lattiaan kun hoitaja astui huoneeseen. Toivotaan, että nyt on yskät yskitty ja päästään palaamaan takaisin normaaliin arkeen.


Klinikka antoi Carulle uuden ja erittäin osuvan lempinimen, joka jäi heti elämään. En tiedä kuuliko hoitaja Carun nimen väärin vai oliko kyseessä ihan vaan vitsi iloiselle ja kovasti pyörivälle koiralle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti