lauantai 31. elokuuta 2019

Myyn huoltopäivä


Jo ennen Sm-kisaa yritin saada Myylle varattua fysioterapiaan huoltopäivää, mutta aikataulut eivät vaan osunneet kohdalleen. Nyt sitten saatiin aika ja olihan siellä hoidettavaa!

ANAMNEESI: Myy ollut omistajan silmään nyt vähän jumissa, Myy jää helposti istumaan vähän vinoon ja maahanmeno vähän vaikea. Tuntuu, että paikallaan olosta menee helposti jumiin, esim. autossa matkatessa. Kisat tulossa nyt parin viikon päästä. Myy itse venyttänyt jonkin verran etu- ja takajalkoja.

STATUS: Liikkuminen normaalia, ei ontumaa. Liike kauttaaltaan hyvää ja joustavaa. Istuma-asennossa paino enemmän vasemmalla, oikea takajalka jää lievästi abduktioon. Makuuasento symmetrinen. Etu- ja takaraajojen nivelliikkuvuudet hyvät ja symmetriset. Rangassa palpaatioarkuutta th4-7 ja samalla kohdalla myös voimakasta lihaskireyttä selässä, oikealla puolella enemmän.

FYSIOTERAPIA: Tehdään ft-tutkimus. Myyllä nyt lapojen takana voimakasta kireyttä, tämä voi mahdollisesti olla seurausta esim. pk-hyppyjen alastulosta. Nyt ohjataan kotiharjoitteeksi täsmävenytykset lapojen alueella. Jos Myy joutuu olemaan autossa pitkään, voi yrittää lämmitellä ensin 5-10min ja tehdä venytykset vielä pääälle. Myös pidempiä automatkoja hyvä katkaista päästämällä välillä kävelemään.

Kotiharjoitteet: 1. istuma-asennossa pään vienti namilla kohti kainaloa (molemmat puolet) sekä kuonoa kohti rintalastaa, pidä venytys n. 5 s ja toista kaikki suunnat 5 kertaa. 2. istuma-asennossa kuono viedään kevyesti yläviistoon ylös ja sieltä alas, tee 10 x 1-2 sarjaa.

Lisäksi voi tehdä selän venytyksiä viemällä päätä kohti häntää ja päätä etujalkojen väliin. Nyt laser lapojen väliin ja lihasten manuaalinen käsittely. Kontrolli n. 1kk päähän.

---
Fyssarin kanssa oli puhetta pk-lajien vinoesteestä. Siitä miten järjetön se este kaiken kaikkiaan on ja miten lujassa pk-puolella onkaan käsitys siitä, että vinoesteen tulee olla osa pk-tottista, vaikka se olisi koirille fyysisesti todella huono ja kuormittava este. Myyn tämänkertaiset (-kin) jumit viittaavat pk-hypyn alastuloihin. Myyltä kireydet löytyvät aina lapojen takaa, silloin kun treeni- ja kisakausi on käynnissä. Myyn hyppytekniikka on vieläpä erittäin hyvä, eikä sillä ole ollut koskaan hyppyjen kanssa ongelmia. Nykyään en treenaa hyppyjä juuri ollenkaan, vaan jätän hypyt suosiolla kokeeseen.

Vinoesteellä näkee myös paljon melko hurjiakin suorituksia, silloin kun hyppy ei ole kunnossa. Voi vaan kuvitella mitä nämä humpsahdukset tekevät koiran kropalle. Ei auta, pakko on vaan koiraa hyppyyttää, jos meinaa ylipäätään pk-puolella kisata, vaikka kuinka välillä harmittaisi koiran puolesta. 😞

Myy sai hyvät jumppaohjeet, joten näillä mennään taas kuukausi eteenpäin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti