torstai 29. elokuuta 2019

"Meillehän ei neljättä tule..."

Hienot vanhemmat Väsy ja Taisto. 

Olen aina sanonut, että meille ei tule koskaan neljättä koiraa! Pojat ovat molemmat kuitenkin melko iäkkäitä; Moore marraskuussa 13 v. ja Romeo maaliskuussa 11 v. Kummatkaan eivät ole terveitä. Myy saattaisi hyvinkin jäädä jossain vaiheessa ilman koirakaveria. Voihan olla, ettei se sitäkään tilannetta pitäisi huonona vaihtoehtona. Uskon kuitenkin, että pidemmän päälle se tykkää koirakaverista, onhan se elänyt koko ikänsä laumassa. Hyvin suurta ikäeroa en myöskään haluasi koirien välille, koska usein esim. leikkisyys vähenee iän myötä ja totisuus lisääntyy. Myy täyttää tammikuussa seitsemän vuotta.

Uuden pennun piti tulla alkujaan aikasintaan keväällä 2020. Sopivaan pentuajankohtaan tipahti myös kovasti kiinnostava belgiyhdistelmä, joten päätöksen teko oli lopulta melko helppoa. Opinnot olisivat jo hyvässä vauhdissa pennun tullessa ja eka yo-vuosi lähes käytynä.

Muuttujista ensimmäinen oli se, että kasvattaja päättikin aikaistaa astutusajankohtaa puolella vuodella. Pentue syntyisikin jo loppukesästä -19. Ensireaktio oli iso pettymys, pentua ei sitten meille tulekaan. En halua syksypentua ja koulun alku ja pennun tulo samaan aikaan ei tuntunut hyvältä ratkaisulta. Toisaalta, kun asiaa enemmän mietti... puoli vuotta sinne tai tänne ei merkkaa mitään loppupeleissä! Pentuhan olisikin kivassa vaiheessa kevään koittaessa. Syksyllä ehtii jo vähän tehdä pikku pohjia jäljelle ja hakuun. Talvella voi käydä hallissa ja talviajan pentu lähinnä vaan kasvaa ja vahvistuu.

Mitä taas opiskeluun tulee, niin treenikaveri heitti, että paras aika ottaakin pentu on juuri opiskeluaika, jolloin vapaa-aikaa ja jaksamista on työssäkäyntiä enemmän. Luennoilla lähinnä väsyy vaan perse. 😆 En osaa ottaa tähän tässä vaiheessa mitään kantaa, mutta toivon, että näin asiat ovat! Työpäivieni pituus on ollut 8 h ja työmatkat päälle. Pennut ovat aikoinaan pärjänneet hyvin ja kaikki on mennyt näinkin mukavasti. En jaksa uskoa, että yliopistolla kaikki päivät noinkaan pitkiksi venyvät. Lukkari ja päivät vaihtelevat. Yrittäjänä H. voi myös päättää täysin työaikansa, joten sekin kummasti helpottaa pennun elämää ja mikäpä sen mukavampaa, kun pikkuinen koiran pentu tuomaan valoa syksyn pimeyteen! No mutta..., ihan yllättävän helpostihan sitä löytyikin perustelut koiran pennulle!

Karkkariholskuakin mietin rotuvaihtoehtona, mutta jotenkin tässä vaiheessa belgistä pois siirtyminen ei vaan tuntunut vaihtoehdolta.

---
Kävin katsomassa molempia tulevan pennun vanhempia yhteisissä treeneissä keväällä (kiitos kasvattajan, joka järjesti treenipäivän tätä varten) ja totesin koirat avoimiksi ja ystävällisiksi koiriksi. Molemmilta löytyy paljon harrastuskoiralta vaadittavia ominaisuuksia ja kasvattajankin kanssa synkkasi, joten päätös ottaa pentu tästä yhdistelmästä oli helppo. Sm-kisoissa olimme Taiston parina ja viimeistään se vakuutti, että oikealla tiellä ollaan. Taisto on upea uros!


High-spirited Cataja "Taisto" seuraa


Tarkatan Oxygen "Väsy"


Pennut syntyivät
16.8. Väsy mamma pyöräytti komean katraan, peräti 11 pentua. Kuusi narttua ja viisi urosta. Sama määrä pentuja oli Usvankin (Myyn emän) pentueessa. Runsasta läheisyysgeeniä varmasti odotettavissa tällekin tulijalle, kun on tuollainen "läjässä" kasvanut.


Kuva Kati Savukoski

Tulevan pennun sukupuoli tulee olemaan tällä kertaa uros. Haluan tekemiseen lisää voimaa ja luulen myös, että Myylle uros on narttua sopivampi kaveri. Myy on luonteeltaan iän myötä vakavoitunut ja on hyvin vaikea tietää kuinka se tulee uuden pennun hyväksymään. Myyllä on kaksi tätiä, jotka ovat olleet melko totisia laumassa eläjiä ja Myyllä on käsittääkseni noiden narttujen kanssa paljon yhteisiä piirteitä. Toisaalta, koirat voivat aina yllättää suuntaan tai toiseen. Romeokin otti Myyn pentuna hyvin vastaan, vaikka muuta pelkäsinkin.

Odotan koirasta (tietenkin! 😉) tervettä, avointa, vietikästä ja hyvähermoista harrastuskaveria, eikä haittaisi jos herkkyyttä olisi vähemmän kuin Myyllä. Uroksen kanssa saa vääntää narttua enemmän, mutta eihän tässä ole ennenkään haasteita pelätty. Toivon kovasti, että Taisto periyttäisi oman lunkin elämänasenteensa poikiinsa. Arkihelppous olisi plussaa, mutta tiiä sitten voiko belgistä ja helppoudesta puhua samassa lauseessa...

Odotan jo kovasti tulevia pentutreenejä, "pellot jo varattuna" -tyyliin. Pennun elämän alkutaipaleelle on jo mietittynä treenisuunnitelmia. Myynkin kanssa pentutreenit aloitettiin heti sen saavuttua. Tekeminen on vielä kaksinverroin mukavampaa, kun tietää edes jostain jotakin, vaikka eihän se tietenkään kaikkia virheitä pois sulje. Lajeiksi tulevallekin tulee haku ja jälki, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Päälaji valikoituu myöhemmin koiran ominaisuuksien mukaan. Nimikin on jo pitkään ollut valmiina, mutta paljastettakoon se myöhemmin. Saapa nähdä millainen pikku riiviö sieltä kotiutuu.

Tässä pienet esittelyt tästä pentueesta kennel Arapiekan sivuilta.

Pääosin käyttölinjainen tervuerenyhdistelmä, jossa ripaus groenendalia. Tarkatan Oxygen, Väsy on käyttölinjainen tervueren narttu ja H-s Cataja eli Taisto, on sekalinjainen tervueren, kuitenkin pitkälle linjattu käyttölinjaisiin malinoiseihin. Molemmat vanhemmat ovat aktiivisia harrastuskoiria. Väsy harrastaa emäntänsä kanssa päälajina agilitya ja vetolajeja hiihdosta juoksuun. Myös tokossa on ura korkattu, tähän mennessä saaliina lajista koulutustunnus TK1. Väsy on sosiaalinen, laumaviettinen ja helppo koira arjessa. Se on saalisviettinen ja omaa hyvän taistelutahdon. Luustoltaan se on kuvattu täysin terveeksi eikä terveyspuolella muutenkaan ole ilmennyt ongelmia. High-spirited Catajan, eli Taiston päälajina haku, josta sillä on korkeimman luokan koulutustunnus HK3. Näyttelytulosta vaille käyttövalio hausta. Taiston harrasteisiin kuului nuorempana myös IPO, mutta valitettavasti tapaturmainen oikean lapalihaksen repeämä muutti harrastusurasuunnitelmia kroppaa vähemmän kuormittavien lajien pariin. Taisto on Väsyn tapaan sosiaalinen ja mukava koira arjessa. Taiston luonteessa on enemmän itsenäisyyttä, mutta se on siitä huolimatta ollut helppo ja aktiivinen koira harrasteita ajatellen. Taisto omaa myös voimakkaan saalisvietin ja taistelutahdon. Se on hyvän itsetunnon omaava, nöyristelemätön uros. Luuston osalta Väsyn tapaan puhtaaksi kuvattu eikä muitakaan terveysongelmia ole ilmennyt. Molemmat koirat elävät lapsiperheissä normaalia perhekoiran arkea.


High-spirited Cataja

Tarkatan Oxygen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti