perjantai 1. huhtikuuta 2022

Talven treenikooste

Talven hallikausi on tottisten suhteen takana ja tässä lyhyt koonti siitä mitä se on pitänyt sisällään. Carun kanssa on tahkottu eniten hyvän tunnetilan kanssa. Olen pyrkinyt siihen, että tottista tehdessä Carun vietti olisi koko ajan mahdollisimman korkealla. Aina tähän ei ole onnistuttu pääsemään, mutta on tekemisessä näkynyt myös tosi mukavaa tunteen paloa ja tekemisen meininkiä. Ulkokentälle siirtyminen, sitten jos nämä lumet joskus lähtevät, antaa paremman kokonaiskuvan siitä missä mennään tottisten suhteen tällä hetkellä. Halliolosuhteissa tekeminen on aina vähän sellaista piiperrystä, verrattuna siihen millaista tottis on ulkona isolla tottiskentällä.

Seuraamisen kanssa on tehty tosi paljon töitä, ja se on myös eniten yhä levällään. Vaihdoin palkan vasempaan käteen reilusti koiran näkyville, ja seuraamista on tehty nyt luopumisen kautta. Tämä on nostanut Carun viettiä kivasti, koska palkka on näkyvillä, mutta siihen ei saa koskea. Palkkaus lentävänä eteenpäin, koska seuraamispaikka on yhä liian takana. Seuraamispaikan siirtäminen himpun verran eteenpäin on yllättävän vaikeaa, koska niin se vaan menee, että vahvimpana on se paikka mikä on opittu ensin. Pitkää seuraamista on tehty vielä hyvin vähän, koska turha edetä, jos seuraaminen ei näytä siltä miltä haluaisin sen näyttävän. 

Talven aikana on tehty paljon myös jäävejä. Alkuun tein jäävejä ruoalla, mutta vaihdoin sitten palkan lelulle, jotta saan tähänkin parempaa tunnetilaa ja lisää nopeutta. Olen pyrkinyt tekemään jännitettä, ja sitä kautta kasvattamaan nopeutta liikkeisiin. Caru ei ole liikkeissään mikään ihan supersähäkkä, mutta se osaa kyllä liikkeet ja on teknisesti taitava. 

Pitkiä liikkeitä (luoksetulo, eteenmeno) ei ole tehty hallissa, koska hallitila nyt vaan on liian rajallinen näihin. Hyppyjä on tehty talven aikana jonkin verran. Pk-vinoeste ja metrinen ovat olleet aina Carun lemppareita, eikä hypyissä ole ilmennyt ongelmia. Caru hyppää järkevästi ja mielestäni myös ihan hyvällä hyppytekniikalla. Olen nyt alkanut nyt lähettämään Carua enemmän koemaisesti hypylle niin, että appari palkaa hypyn toisella puolella.    

Noudoissa ollaan tehty tasamaanoutoa vauhtinoutona ja pitoa erikseen. Caru tykkää noutaa kapulaa, ja palkaksi se ottaa kapulan lisäksi myös tyynyn suuhun, jota sitten kantaa polleana ja häntä tötteröllä ympäriinsä. Irrtouskäsky on ollut Carulle aina hyvin vahva ja selkeä, joten ei huolta irrotuksesta. Pito on ollut pääosin hyvä, mutta suuremmassa häiriössä (muita koiria samalla kentällä) pito on ollut hieman kevyt ja aavistuksen levoton. 

Paikkamakuuta on tehty hallissa lähes joka kerta ja siihen on saatu mukava varmuus. Caru on levollinen,  hyvässä mielentilassa, eikä nouse ylös häiriöissä. Hieman pohdituttaa se, miten saada koiraan riittävä aktiivisuus silloin kun jatketaan suoraan liikkeisiin heti paikkiksen jälkeen. Nyt olen alkanut ottamaan Carua paikkiksesta suoraan perusasentoon, siitä seuraamaan ja palkannut vasta tässä vaiheessa. Palkkauskohtaa toki vaihdellen, jotta ei ala ennakoimaan. 

Ilmaisu

Talven aikana on treenattu säännöllisesti myös haun ilmaisua hallissa. Törmäysprosentti on lisääntynyt huolestuttavasti, ja hattukin on lähtenyt maalimiehen päästä. Carun haukku (keskimäärin n. 10-15 haukkua) on pääosin voimakasta ja hyvää, kunhan teen aina ensin ns. äänenavauksen keskilinjalla. Caru aloittaa haukun heti maalimiehelle saavuttuaan, jopa jo muutamaa metriä ennen maalimiestä, mutta ehtii silti törmätä maalimieheen. Se tulee niin voimalla paikalle, ettei ehdi/halua kunnolla väistää. Tästä tavasta täytyy nyt välittömästi päästä eroon ja se vaatii työstämistä. 

Haukkuilmaisua tehdään nyt luopumisen kautta ja myös niin, että Caru haukkuu minua. Pidän palkan reilusti näkyvillä ja tarkoitus on laittaa vielä tonttulakki tupsuineen päähän, johon Carulla on mahdollisimman suuri houkutus tarttua tupsuun tai koskea minuun... ja jos koskee minuun niin kielto a-aa, ja koko homma loppuu välittömästi siihen. Pieni tauko ja uusi yritys alusta. Tätä nyt kokeilaan ja katsotaan alkaako maalimieskäytös olla jatkossa korrektimpaa. Maastossa voi käyttää jotain kompostiverkon tyyppistä estettä tarvittaessa, jotta saan vahvistettua nyt vaan sitä, ettei maalimiehiin törmäillä. Kilttihän se on, mutta pikkuisen myös possu. 😎 

Odotan kyllä jo tosi innolla sitä, että päästään sulille kentille ja maastoihin treenaamaan. Jyvässeudulla on vielä paljon lunta ja tätä kirjoittaessa pakkastakin peräti -12 astetta, joten vielä saa hetken odotella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti