sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Carun maastotreenit

 

Mitäpä kuuluu Carun treeneille maastojen osalta? Carun kanssa on treenailtu yhä edelleen jälkeä ja hakua. Pellolla on käyty eniten, mutta viime aikoina olen tehnyt myös janatreenejä ja pohjia myös metsäjäljelle. Carun metsäjälkitreenit ovat olleet toistaiseksi pelkkiä janoja, koska uskon jäljen hyvän alun tuottavan hyvää tekemistä myös varsinaisella jäljellä. Kaivoin blogin syövereistä Myylle suunnittelemiani treenejä ja näillä on menty myös Carun kanssa. 

Harjoitus 1. 


Caru pyrkii janalle mennessä etenemään hieman vinoon, jota en anna sen tehdä. Vain etenemällä suoraan Caru pääsee eteenpäin. Palkkapurkilla kehun koiraa.  Ruokaa en ole jäljellä toistaiseksi käyttänyt, mutta jotakin jarrua voisi kyllä käyttää, ettei rynni liikaa. 


Harjoitus 2. 

Takamerkillä on ruokapurkki molemmissa harjoituksissa. Caru on oivaltanut itsenäisesti, että jälki jatkuaa vielä herkun jälkeen ja jatkaa L.n viivalle itsenäisesti. Palkkaan Carun lelulla, kun se nostaa takamerkiltä hyvin jäljen. Caru osaa ilmaista kepit, mutta en tuo niitä vielä mukaan jäljelle.  

Peltojäljellä on menossa pieni tuumaustauko. Carun vietti katkeilee ajoitttain ja työskentely on ärsyttävän ailahtelevaista. Catu tekee välillä hyvää jäljestystä, välillä se on huolimaton. 

Hakumetsässä riittää myös pienoisia haasteita. Carun työskentely näyttää nyt siltä miltä haluankin sen näyttävän. Vietti on hyvä, koira tykkää hommasta, ja hallinta on ihan yliarvostettua, eiku.... 

Parissa viime treeneissä on yhdistetty ilmaisu mukaan työskentelyyn ja tämä on tuonut mukanaan uusia haasteita. Caru törmäilee maalimiehiin ennen kuin se aloittaa ilmaisun. Se on sellaista tahallista testailua nuoren koiran osalta, jossa Caru arvioi mitä maalimies tuossa tilanteessa tekee. (Maalimies ei tee mitään.) Caru on täysin korrekti maalimiehellä, jos olen näköyhteyden päässä, mutta napanuora katkeaa kun se on omillaan. Caru ei törmäile kaikkiin maalimiehiin. Ongelma on siinä mielessä hankala, että Caruhan osaa luopua hyvin, ja voin pitää esimerkiksi tyynyä sen edessä sen tehdessä ilmaisua ilman, että se yhtään pyrkisi härkkimään tyynyä. Caru haukkuu seisaaltaan mitä olen hieman pohtinut... Ruoka tietty rauhoittaisi koiraa, mutta ruoka ei ole koskaan ollut Carulle yhtään se juttu hakumetsässä. Ruoka  ei motivoi Carua samalla tavalla työskentelyyn kuin tyyny/pallo, joten se ei ole myöskään ykkösvaihtoehto, jolla lähtisin välittömästi korjaamaan asiaa. 


Maalimiehet on ohjeistettu sanomaan koiralle heti "Hauku!" sen tulleessa piilolle. Maalimiehet ovat puoli istuvassa asennossa peiton alla kasvot näkyvissä. Palkkaus on otettu niin, että tyyny on maalimiehen jalan alla reilusti näkyvillä (jalka suorassa eteenpäin), ja tyynyn tulisi toimia targettina ja haukun kohteena. Hyvästä haukusta (vaihdellen n. 10 haukkua) "Zip" ja selän takaa lentää pallo koiran taakse. Koiran iskiessä kiinni palloon, maalimies ehtii ottaa tyynyn, johon koira saa sitten iskeä. Vahvaviettinen ja nopea koira, joten maalimiehillä on kyllä suoriutumista. 

Pohdintojen jälkeen päädyttiin nopeaan palkkaan, joka heitetään koiralle heti haukun aloituksesta. Jalan alla oleva tyyny on tarpeeton, koska koira odottaa enemmän saalista. Meno näytti tältä. (video alla). Caru ei ole tullut nyt kertaakaan maalimiehen syliin, mutta palkkaus tarvitsee nopeaa ja myös taitavaa maalimiestä. Uskon, että kun oikea toimintamalli vahvistuu koiralle palkkauksestakin tulee helpompaa. Mutta katsotaan nyt mitä saadaan aikaan. Ja joo, mainittakoon vielä, että en siis todellakaan yleensä roiku koiran päällä sitä lähettäessä, mutta videolla vahvistan Carulle "Siellä!"-sanaa, eli fokusta katsoa eteenpäin. 

Esineruutua ollaan myös tehty viime aikoina. Olen tehtnyt ruutua yleensä parilla esineelle, jotta keräilyn vaara on pienempi. H. teki mökillä Carulle ruudun ja sanoi, että nyt ruudussa on nyt sitten neljä esinettä.... Eipä siinä mitään. Caru haki kaikki neljä esinettä alle viiden minuutin, joten en voi kuin olla tyytyväinen sen työskentelyyn. Ei se täysillä esineitä palauta, mutta nenä on hyvin auki, eikä se tee mitään turhaa esineruudussa. Esineen luovutus on nyt sama kuin Myyllä, joten siinä on vielä laittoa. Luovutusta on treenattu erikseen ja sen voisi varmaan jo liittääkin palautukseen.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti