maanantai 27. heinäkuuta 2020

Miia Kiviahon tottispäivä

Käytiin sunnuntaina Carun kanssa Miia Kiviahon tottiskoulutuksessa Uuraisilla. Oli kyllä loistava koulutuspäivä jälleen kerrran Miialta!  Myyn kanssa ollaan käyty useampi kerta Miian koulutuksessa ja tykkään kyllä tosi paljon Miian tavasta ajatella asioita ja kouluttaa koiran ohjaajia. Miian eläytyminen ja heittäytyminen opetukseen on aina myös yhtä viihdyttävää seurattavaa...

Koulutuksen antina tuli taas roppakaupalla uusia työkaluja ja ajatuksia, joita pohtia. Päivän ehkä suurin ilonaihe oli Carun haukuttaminen tottiksessa. Carun haukussa kuuluu vielä pieni poika, mutta haukusta tulee varmasti vielä oikein hyvä! Kuulen jo lähes korvissani tuon upean ja rytmikkään haukun maalimiehellä... sitä odotellessa. 😍


Kokoan tähän vähän muistiin asioita, jotka koskevat Carun koulutusta. 

  • Luoksetulojen ja noudon alkeet kuntoon. Kahden patukan ottamista. Iskunoudon harjoittelua ja palkkaus jalkojen välistä taaksepäin. Vaihtoehtoinen koulutustapa perinteisemmälle vauhtinoudolle ja sopii hyvin esimerkiksi Carun tyylisille koirille, joilla on geneettisesti hyvä puruote. Tarkoitus on saada koiralle kapulan tuontiin voimaa, vauhtia sekä hyvää pitoa ja samalla koira oppii nopean eteentuloa kapulan kanssa. Ensimmäinen patukka tulee olemaan myöhemmin kapula ja toinen patukka palkkalelu. Noiden patukoiden paikkaa siirrellään tuossa koulutusvaiheessa niin, että koira oppii ottamaan hyvin patukan/kapulan ja tulemaan nopeasti eteen, josta se palkataan jalkojen välistä taaksepäin. Koiran mälvätessä patukoita, pyydetään koiralta irroitus. Jos koira pitää patukoita suussaan rauhallisesti, se saa pitää ne. Rauhan saa silloin kun koiran ote on hyvä. Rauhan jälkeen koira on vapaa ja se saa juosta pienen ympyrän. Kun mikään ei riitä-teemalla Carulle on tehty kahden patukan leikkiä aiemmin, joka valmistaa koiraa tämäntyyppiseen koulutukseen. 
  • Kaksivuotiaaksi asti tehdään hetsiä ja vauhtia. Hypyltä vasta eteentulo istuen eteen ja silloin voimakkaat käsiavut käyttöön, jotta ei törmää. 
  • Hallinta! Koiran pitää osata luopua patukoista, ilman, että koiraan tarvitsee koskea. Koiran tulee luopua leikistä ohjaajan sanoessa loppu. Irti-käskyt ja ohjaaja kerää rauhassa patukat taskuun ilman, että koira saa härkkiä niitä. 
Tässä video kyseisestä aiheesta. 
  • Jäävät vauhdissa, jotta niistä tulee heti nopeat! Tehdään ruoalla. 
  • Eteenmenossa heti pitkä matka. Eteenmeno tehdään istumisen kautta, jotta ei ala keulia. 
  • Koiralla tulee olla vietti seuraamisessa ennen käännöksiä! Saattaa kestää puolikin vuotta rakentaa vietti hyväksi. Oikealle käännöksiä voi tehdä aiemmin ja myöhemmin vasemmalle käännökset ja täyskäännökset.
  • Leikkiessä, jos koira pyrkii ohjaajasta poispäin, eikä esimerkiksi pyri tuomaan lelua ohjaajalle, koira vedetään hihnalla vierelle. Ei anneta koiralle tilaisuutta lähteä rallatelemaan kauemmaksi. 
  • Ilmossa pidetään huoli siitä, että koiran kontakti pysyy koko ajan. Koiraa voi siis katsoa tuomarin sijaan. Ilmoja tulee tehdä paljon, jotta niihin tulee hyvä rutiini. 
Näillä eväillä mennään taas eteenpäin. Onhan tässä monta karikkoakin edessä, joita tulee väistellä, jotta ei esimerkiksi tule vahvistaneeksi koiran reaktiivisuutta aktiivisuuden sijaan. Toivotaan kuitenkin, että ne pahimmat karikot tullaan ohittamaan ja lopputuloksesta tulee vielä hyvä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti