lauantai 21. maaliskuuta 2020

Romeo 11-vuotta!


Halusin valita Romeosta synttärikuvan, jossa päivänsankari on erityisen onnellinen. Ylläolevassa kuvassa Romeo on sitä. Parasta mitä Romeo tietää on jalkapallo ja oma piha. Edelleen 11-vuoden ikäisenä Romeo on leikkisä ja se ei koskaan väsy pallolla pelaamiseen. Meidän perheessä on jo pitkään ollut käytäntö, että kun belgit lähtevät treenaamaan, kotiin jäävä usein pelaa Romeon kanssa. Romeosta onkin tullut yhä enemmän isännän koira kun oma aikaa menee belgien kanssa touhutessa. Oman pihan vahtiminen on myös aina ollut Romeon kunnia-asia ja sen taidon se on opettanut myös pennulle. Halusinpa sitä sitten tai en...

Romeon vauhti on hidastunut vuosien myötä. Lenkeillä Romeo irtoaa harvoin kauaksi. Yleensä se kulkee minun takanani varjon lailla. Välillä se kulkee niin hitaasti, että pakostakin tulee mieleen, kuinka vahva on vanhan koiran tarve kulkea laumassa, vaikka sitten oman hyvinvoinnin kustannuksella. Pidän sille lepopäiviä aina tarpeen mukaan, jotta se palautuu pidemmistä lenkeistä. Olen ajatellut, että vierivä kivi ei sammaloidu, joten jospa rauhallisista kävelyistä olisi apua kunnon ylläpidossa vanhemmallakin koiralla.


Ohitustilanteissa Romeo ei enää vastaa rähisijöillekään, vaan astelee ylväänä ohi vanhan koiran arvokkuudella. Moorea ei tarvitse puolustaa, joten mitäpä sitä suotta ääntään availemaan. Romeo on tarkka siitä, että hyvin menneistä ohitteluista tulee tulla yhä nakkia. Saavutetuista eduista ei tule luopua ja Romeo kyllä muistuttaa, jos tämä meinaa unohtua.


Romeo on perinyt Moorelta kerjäysaseman ja nykyään se saa herkutella vanhan koiran oikeudella. Ikuisena teräsvatsana se saa maistella erilaisia makuja tietenkin kohtuudella. Romeon suosikkiherkkuja tuntuvat olevan munkit, pullat ja jukurtit.

Laumassa Romeo tiedostaa omat heikentyneet voimansa ja se pyrkii välttämään kaikenlaisia kahnauksia lauman sisällä. Silloin tällöin - vähän kuin muodon vuoksi, Romeo alistaa Myytä sisällä mahtailevin elkein, vailla sen suurempia aggressioita. Riittää, että Myy heittäytyy muodon vuoksi selälleen ja Romeo on tyytyväinen. Myy toimii näin ihan joka kerta, vaikka oikeasti ja esimerkiksi ulkona Myy on lauman hierarkiassa selvästi Romeon yläpuolella. Jostain syystä Myy on sisällä aina ollut alistuvaisempi, kuin ulkona. Se antaa Romeon olla itseään vahvempi, jotta Romeo on tyytyväinen. Ehkä se toimii näin myös siksi, että sopu säilyy laumassa. Myy ja Romeo ovat ystäviä keskenään, joskaan eivät samalla tavalla kuin mitä Romeo ja Moore olivat. Mooren poismeno oli Romeolle iso asia ja se oli allapäin lähes siihen saakka kun Caru pentu tuli. Pennun tulo piristi Romeota ja suru laimeni.

Video helmikuulta, jossa sain napattua Myyn ja Romeon touhuja nauhalle. Ei Romeo edelleenkään ihan hevillä luovu omista leluistaan.



Pennun kanssa Romeo on ihailtavan kärsivällinen, reilu ja hyvä ison koiran malli. Se näyttää pennulle milloin on aika lopettaa typeryydet ja pentu onkin saanut Romeolta arvokasta tietoa siitä, kuinka isojen koirien kanssa ollaan ja kuinka maailma pyörii. Sitä mitä vanha koira opettaa pennulle, ei voi ihminen opeillaan korvata. Romeosta on ollut paljon apua pennun kasvatuksessa ja ihailen sen syvää ja vahvaa auktoriteettiä mikä sillä on suhteessa pentuun. Näiden koirien väleihin en puutu muulloin kun silloin, kun näen, että Romeo tarvitsee lepoa ja se sille todella suotakoon.

Terveysasiat ovat Romeon kohdalla tällä hetkellä kohtuulliset. Kipulääkettä annan Romeolle aina silloin kun siltä näyttää, mutta mitään ihan jatkuvaa tarvetta kipulääkitykselle ei ole ollut. Romeo kalvaa kyynäriä ja kirputtaa lantion seutua nykyisin melko usein ja se on ollut aina merkki siitä, että Romeolla on kipuja. On kuitenkin myös hyviä aikoja, jolloin Roo ei kirputa ja silloin se usein venyttelee ja kellii, eli vaikuttaa kaikin puolin tyytyväiseltä koiralta. Leikkisyys on mielestäni yksi hyvä merkki koiran hyvinvoinnille ja oikeastaan harva asia ilahduttaa yhtä paljon kuin mitä Romeon oma-aloitteinen leikkiminen. Kastroinnin jälkeen pahimmat kipukohtaukset ovat jääneet Romeolta pois, joten luulen, että Romeolla oli aiemmin eturauhasvaivoja, joista aiheutui ajoittain voimakasta kipua. Kipukohtauksille ei löytynyt aikoinaan syytä tutkimuksista ja luustokuvista huolimatta, mutta pääasia, että kipukohtaukset ovat pysyneet poissa.


Romeo maaliskuussa 2020 


Erityisesti silloin kun koiralla on enemmän ikää, jokainen päivä on erityisen arvokas. Mooren poismeno on yhä erittäin kipeänä ja vahvana mielessä ja toivon todella, ettei uutta menetystä tarvitsisi kohdata vielä aikoihin. Vanhat koirat ovat jotenkin niin ihanan helppoja kun vertaa vaikkapa pentuun tai nuoreen koiraan. Vanhat koirat ovat kaikessa mutkattoman ennakoitavissa ja niiden kanssa voi elää ja olla tässä ja nyt ilman minkäänlaisia tavoitteita tai päämääriä. Elämä on hyvällä tavalla erilaista kuin mitä noiden harrastuskoirien kanssa. Niiden kanssa on paljon keskeneräisiä asioita ja aina jotain mitä pitäisi tehdä. Romeon kanssa nautin joka hetkestä, jonka saamme vaan olla yhdessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti