maanantai 18. kesäkuuta 2018

Reija Niemisen hakukoulutus

Viikonloppu vietettiin Myyn kanssa Reija Niemisen hakukoulutuksessa, joka pidettiin Uuraisilla. Koulutus oli odotetusti oikein hyvä ja kovasti myös silmiä avaava. Olen jotenkin luullut tietäväni tästä lajista paljon enemmän, mutta onkin yllättävän paljon asioita, joita voisi tehdä ihan eri tavalla ja paremmin! Nyt on tehty koulutuksellisesti asioita vähän sinnepäin, kun parempaakaan tietoa ei ole ollut saatavilla. Mitään ei ole tosin myöhäistä muuttaa vieläkään ja sitä paitsi kouluttaminen on kyllä varsin hauskaa puuhaa! Varsinkin kun näkee miten hyvin Myy vastaa uuteen tapaan tehdä asioita jo heti ensimmäisistä kerroista alkaen.

Perjantaina oli tiivis teoriapläjäys videoineen ja viikonloppuna tehtiin maastoja.

Tässä nyt joitakin poimintoja teoriasta;
 • pennulle voi käyttää esim. vinkaisua, jos koskee maalimieheen,
 • pentu/aloitteleva koira saa pyöriä ja hakea, jolloin se oppii paikannusta,
 • opetetaan pentu menemään maalimiehen kengän luokse,
 • suoria apuja vähän, enemmän muistikuvia (sekametsä jne.)
 • ensisijaisesti Reija suosii haamuja, ääni usein kaikuu ja koiran on sitä vaikeampi paikantaa. 
 • sivulle-käskyä käytetään jos koira alkaa pudottaa rullaa liian aikaisin. Ajoitus tärkeä. 
 • rullalla voi leikki alun harjoitusvaiheessa, mutta rullan tuonneissa pyritään siihen, ettei kumarruta koiraan päin/ylle rullaa ottamaan, ettei luoda painetta. Parempi, ettei ohjaaja koske rullaan.
 • ennen koetta hyvä treeni esim. neljä tyhjää ja jackpot. Luo koiralle fiilistä, että kannattaa työskennellä. 200 metriä kokeenomaista, viimeinen 100 palkkaa ja jackpot. 
 • flying, eli yliheitot. Mitä ovat ja miten tehdään? Ohjaaja antaa koiralle aikaa 20-30 sekuntia tyhjän piston tekemiseen, jolloin hän etsii seuraavan lähetyspaikan ja kutsuu koiraa oikeaan aikaan, jolloin koiran tulee hakeutua ohjaajan vasemmalle puolelle. Tässä ideana, että ohjaaja ottaa koiran ns. lennosta vierelle kävelemään (liike ei saa missään vaiheessa pysähtyä) ja ohjaa koiran kävellen keskilinjan yli toiselle puolelle. Askeleet häivytetään vähitellen pois siinä vaiheessa kun koira osaa tulla mistä tahansa kulmasta ohjaajan vasemmalle puolelle. Tavoite on, että koira hakeutuu myöhemmin itsenäisesti ohjaajan luokse, jos se ei saa pistolla hajua maalimiehestä. 
 • etukulmia usein vahvistamalla (niistä aina löytö) saadaan koira helposti tekemään valeilmaisu, kun kokeessa usein kuitenkin etukulmat ovat tyhjät.
 • Jos koira ei löydä valmista maalimiestä, mutta tekee hienon tyhjän piston, ohjaaja kehuu, eikä lähetetä uudelleen vaan siirrytään seuraavaan lähetyspaikkaan. Jos sen sijaan on annettu apu (haamu, ääni) koira lähetetään uudelleen.
 • koira lähetetään aina vasta kun se on lukinnut katseen eteenpäin ja keskittynyt. 
 • tyytyväisyysenergia tosi tärkeä! Ole vahvasti läsnä koiralle hetkessä ja kehu kun se työskentelee hyvin.
 • tyhjiltä paljon kehuja, rullasta ei kehuta. 
 • jos radalla mutka, ulkokurviin tulee enemmän pistoja
 • Reija aloittaa aina hakuradan oikealta. Koiralle vahvistuu aina sama malli eteenpäin työskentelystä. 
 • Kokeessa ohjaajan ei tule miettiä missä maalimiehet ovat. Koiralle annettava vastuu löytää. Ohjaaja katsoo hyvät lähetyspaikat ja huolehtii tasaisesta etenemisestä.
----
Lauantaina aloitettiin maastot. Koko viikonloppu oli todella kuuma ja helteinen. Paarmojakin oli paljon. Sunnuntaina mittari näytti varjossakin +26, joten piti käyttää ihan kaikki keinot siihen, että koirat jaksoivat hyvin. Autossa odottelua tuli paljon ja riittävä ilmanvaihto autoon olikin haasteellista. Onneksi varjopaikkoja ja vettä koiran kasteluun löytyi läheltä ja kaikki koirat jaksoivat kaikesta huolimatta viikonlopun hyvin. Myylle annoin aamulla aterian sijaan palautusjuomaa, samoin treenien jälkeen ja vähän muutenkin joka välissä. Litku on Myystä tosi maistuvaa ja Myy joi hyvin. Myy olikin mukavan jaksava koko viikonlopun, joten varmasti tällä juomalla oli positiivista vaikutusta. Oman vuoron jälkeen (..ja sunnuntaina ennenkin) Myy pääsi suolampeen uimaan ja viilentymään.

Hakumaasto oli rutikuivaa, polveilevaa, kallioista kangasmaastoa. Tuulta ei juuri ollut ja jos sitä hetkittäin oli, tuuli pyöritti vähän joka suunnasta. Missään tapauksessa maasto ei ollut koirille helppo, vaikkakin maasto olikin melko aukeaa ja kivanoloista. Myylle tehtiin lauantaina kokeenomainen rata, jotta Reija saisi näkemyksen koirasta. Myy teki omasta mielestäni ihan kelvollista rataa.. (noh, avaramaasto pitkästä aikaa sai sen ehkä vähän kurvaamaan tavanomaista laajemmin..), mutta Reija oli täysin erimieltä... Koirassa on kuulema potentiaalia vaikka mihin, mutta en ohjaa sitä ollenkaan. Jaa-a. Myyn lenkit ovat kuulema ihan liian laajoja, enkä huuda sitä ajoissa pois, jolloin se ehtii edetä alueella ihan liian kauaksi. Myy on kuulema hyvin nopea koira ja minun pitää osata arvioida sen etenemistä myös peitteisessä metsässä. 20-30 sekuntia aikaa koiralle ja sitten huudetaan se pois. Muuten se etenee hyvin helposti 200 metriin, ellei sitä oteta ajoissa hallintaan. Pistoista muodostuisi näin myös enemmän niitä kaivattuja kaistaleita, jos koira ei etene liian kauaksi aluetta. Samalla se tulee tarkistaneeksi myös paremmin koko alueen. Nyt on vaarana, että esim. lähimaalimiehet jäävät. Miten tähän sitten päästään? Yksinkertaista. Tekemällä sisääntuloharjoituksia. Näitä sitten harjoiteltiin Myyn kanssa sunnuntaina. Hihnalla appari vei Myyn 50 metriin ja siirtyi vähän aluetta eteenpäin. Paikka ei niin oleellinen, koska koiran pitää osata tulla mistä tahansa kulmasta ohjaajan vasemmalle puolelle. Appari päästi Myyn irti kutsuessani sitä keskilinjalta. Koira kehutaan sen tullessa ja kehumista jatketaan keskilinjalla. Myylle tämä toimi harjoituksena hyvin ja tämän treenin jälkeen se tekikin kaistaleita ja oli huomattavasti enemmän ohjauksessa ja kuulolla. Luotan Myyhyn siinä mielessä, että jos se saa hajun maalimiehestä, se ei tule kutsuttaessa pois. Ei ole koskaan tullut. Kysyin, onko vaarana, että kun koiraa huudellaan takaisin, koira alkaakin tehdä lyhyitä pistoja ja alkaa palata ohjaajan luo käymättä kunnolla alueella? Jos näin kävisi, koiralla olisi silloin huono maalimiesmotivaatio ja sitä pitäisi sitten työstää erikseen. Myyhän uppoaa heittämällä 70 metriin, joten meillä se ei ole ongelma. Sisääntulotreeniä voi tehdä vaikka treenien alkuun, jolloin muistutellaan koiralle ohjattavuutta ja kuulolla oloa, eli toisin sanoen sitä hallintaa. Reijan mielestä Myyllä on hyvät ilmaisut ja näytöt, hyvät ja suorat pistot ja se uppoaa syvälle... Ohjattavuus on ainoa asia, jota pitää selkeästi parantaa. Koira kyllä osaa. Näillä eväin nyt sitten mennään jatkossa.

Alueella oli myös mielenkiintoinen maapiilo, jonka Myy selvitti todella hienosti sekä Myylle otettiin myös yksi lähimaalimies. Reija sanoikin, että kokeneille koirille tarvitsee kerätä paljon erilaisia tunnekokemuksia; harjoittelu laskettelurinteessä, erilaisissa maastoissa (keskilinja umpimetsässä, -rinteessä), rulla hajoaa, ohjaaja/tuomari kaatuu, tyhjiä pistoja myötä- ja vastatuuleen, häiriöt ilmaisuissa, kestävyys 20-24 pistoa, kuumat piilot, 3, 5, 10 tyhjää pistoa peräkkäin (vain yksi löytö)  jne. Ei tule pelätä virheitä, vaan haastaa koiraa.

Reija piti ääntäni kuulema esimerkillisenä koiran ohjauksessa. Ääneni on kuulema kevyt ja iloinen, eikä siinä ole yhtään painostavaa sävyä. Hyvä niin, koska siihen olen aina pyrkinytkin.

Moni koira teki viikonlopun aikana flyingilla risteilyä ja nähtiinpä mielenkiintoinen kolmen koiran sekametsäharjoituskin, kun kolme koiraa (yksi Reijan mali) kävi samaan aikaan katsomassa haamut metsässä. Toimi ainakin hyvänä kateusharjoituksena, kun kaikki koirat olivat sitä mieltä, että tuo maalimies on sitten mun!

Tässä videokoostetta Myyn viikonlopusta: 
Jos joku ei nyt satu tietämään kuka kouluttaja Reija Nieminen on, niin tässä esittely:

"Reija Nieminen on saavuttanut koiransa Eloketun Etiäinen kanssa hakukokeissa 7 arvokilpailumitalia, joista 2 SM-kultaa, 1 Pohjoismaiden mestaruushopea ja 1 Pohjoismaiden mestaruuspronssi. Reija on lisäksi Suomen Palveluskoiraliiton tuomari (lajeina BH, tottelevaisuus, haku) ja Suomen Kennelliiton ylituomari. Reija on myös kirjoittanut kirjan Haamuja Tuulessa, palvelus- ja pelastuskoiran koulutus hakukokeeseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti