lauantai 20. heinäkuuta 2024

Hakukoiran korrekti maalimieskäytös

Myyn ilmaisutapa henkilöetsinnässä oli rullan tuonti ohjaajalle. Rullantuonnin opetuksessa oli jonkin verran säätöä, enkä koskaan oikein oppinut pitämään rullailmaisusta koiran ilmaisutapana. Valeilmaisut oli ehkä se suurin peikko, joita sai aina vähän jännittää kokeissa herkän koiran ollessa kyseessä. Oli itsestään selvää, että seuraavasta hakukoirastani tulee haukkuva. Haukkuhan on niin helppo opettaakin koiralle rullaan verrattuna.... 😉 

Noh, Carun ilmaisusta tuli sitten haukkuva. Carulla on nyt voimakas, kantava haukku, sekä varsin hyvä käytös maalimiehellä, mutta onpahan vaan ollut työmaa hyvän maalimieskäytöksen opettaminen! Koulutus ei todellakaan sujunut ihan oppikirjan mukaisesti. Ei, koska Caru on hyvin fyysinen, nöyristelemätön ja vahva koira, joka luontaisesti rakastaa haasteita ja ihmisten kanssa vääntämistä. 

Alkuopetus oli lupaavaa. Caruhan tykkäsi haukkua ja haukun opettaminen oli Carulle sinällään helppoa. Koiran haukkuessa seisaallaan, etäisyys maalimieheen oli hyvä. Carulle ruokapalkka ei ollut missään vaiheessa vaihtoehto, vaan Caru palkattiin lelulla hyvästä haukusta. Ruoka ei sytyttäisi Carua riittävästi, halusin myös alusta alkaen voimaa ja viettiä tekemiseen. Sitä sainkin. Rauhavaiheen opetus maalimiehellä jäi ehkä turhan vähälle alkuopetuksessa. 

Koiran itsevarmuuden ja vietin kasvaessa etäisyys maalimieheen alkoi pikku hiljaa elää. Vauhti kasvoi, törmäilyt maalimiehiin alkoivat lisääntyä. Kaikki maalimiesten tahattomat liikkeet palkitsivat koiraa. Caru alkoi selkeästi hakea vähän sellaista kofliktia maalimiehen kanssa, viihdytti tällä tavoin ehkä itseään. Maalimiesten pressujen päällä oli kiva pomppia ihmisen kiemurrellessa kahisevan pressun alla. Hups, maalimies heilahti, kun tulin niin lujaa. jne. Caru on avoin ja ystävällinen koira, joten tietenkään mistään aggressiivisuudesta ei ollut kyse, mutta jotakin nautintoa Caru sai siitä, että maalimies liikkui täydestä passiivisuudesta, tai vaikkapa kielsi sitä. Lopulta se vei muutamat pipotkin maalimiesten päästä... Tilanteen teki myös vaikeaksi se, että ensin se törmäsi/sikaili ja heti perään haukkui superhienosti. 

Lähtötilanne oli siis varsin huono ja hetkittäin tuntui, ettei mikään oikein auta. Huonokäytös tietenkin vahvistui jokaisen sikailutilanteen jälkeen. Taikasana korjaukseen oli Carun jarrujen löytyminen, kiitos Korrin Juhan, ja toki myös sadat toistot hyvään käytökseen. 

Videolla esitettynä jarru-käytöksen opettaminen. Ensin maalimies seisoi paikallaan, koiran tullessa lujaa maalimiehen luo, maalimies vapauttaa koiran parin metrin päästä zip-sanalla, sekunnin tauko ja lelun heitto koiran taakse. Tämän toimiessa hyvin, maalimies istuu, tehdään sama ja lopuksi maalimies makaa. Tärkeää on pitää pieni tauko zipin (vapautussanan jälkeen), jotta maalimiehelle jää aikaa kaivaa lelu ja koira oppii malttamaan pienen hetken. Odotusarvo koiralle pitäisi olla palkan suunta koiran taakse. Jarrukoulutukseen voi aina myös palata, jos tuntuu, että koira meinaa tulla liian lähelle maalimiestä. Tämä harjoitus toimi hyvin Carulla. Ensin se alkoi jarruttaa, parhaimmillaan peruuttaa ja jarrutuksesta se saikin/saa sitten paljon vahvistetta maalimieheltä.


Näihin juttuihin kiinnittäisin erityisesti huomiota Carun tapaisen koiran kanssa alusta lähtien.

  • Pennun tullessa ensimmäisiä kertoja metsään alkaa koulutus. Huolehditaan siitä, että namipurkki on mahdollisimman kaukana mm.n kasvoista ja koiraa syötellään, silitellään ja jutellaan rauhoittavasti. Koiran mukaan toimitaan, joku koira tarvitsee enemmän rohkaisua ja reipasta ilakointia, kun taas joku toinen koira. Vahvaluontoisilla, vilkkailla paimenkoirilla pitäisin rauhoittumista maalimiehellä kuitenkin erittäin tärkeänä heti alusta alkaen. 
  • Maalimiehet aina makuulla alusta alkaen, niin ne on kokeessakin. Ei käytetä puoli-istuvia, puuhun nojaavia maalimiehiä
  • Koiralla tulisi olla varsin alkuun selkeä asento maalimiehellä. Usein se on maahanmeno, joillakin koirilla istuminen. Ilmaisua tehdessä on kuitenkin huomioitava, että osa koirista tarvitsee haukkuakseen koko kroppaansa, eli haukkuminen tulee tapahtua seisaaltaan. Väsyessään tällainen makuulta haukkuva koira, joka ei voi käyttää koko kehoaan haukun tuottamiseen, voi pahimmillaan raapia maalimiestä, tai tehdä jotain muuta ei toivottua. Carulle makuulta haukkuminen ei ollut vaihtoehto. Kokeilin Carulle makuulta haukkua, jolloin haukku heikkeni ja motivaatio laski. 
  • Vietin ja itsevarmuuden kasvaessa koiran etäisyys maalimieheen helposti elää, jolloin koira siirtyy lähemmäksi maalimiestä palkan toivossa. Osa koirista kokeilee myös helpommin rajojaan, varsinkin uusien maalimiesten kanssa. Kaikki huomio on koiralle palkitsevaa, myös negatiivinen huomio! Usein esim. täysi passiivisuus maalimieheltä toimii paremmin, kuin koiran kieltäminen.
  • Jokainen koiran antama suukko, tai muu tapahtuma maalimiehen luona ohjaajan tulee aina tietää. "se vähän pussaili... "  kommentti kertoo siitä, että maalimieskäytös on menossa väärään suuntaan, hälytyskellojen pitää soida. 
  • Koiralle on hyvä opettaa vahva jarruttaminen jo ennen kuin ongelmia esiintyy, kun on siirrytty ilmaisuun. Carulle helpoin tapa oli opettaa jarrut niin, että koiran tullessa lujaa maalimiehelle, (maalimies seisoi nojaten esim. puuhun) ja koiran ollessa noin parin metrin päässä maalimiehestä, vapautettiin koira, zip-sanalla, parin sekunnin tauko ja lelun heitto koiran taakse. 
  • Jos koiraa palkataan lelulle, tulee muistaa, että vapautuskäsky tulee aina ennen liikettä. Lelu ei saa lentää vapautussanan kanssa yhtä aikaa, jolloin koira ei jatkossa malta odottaa rauhassa lelun saantia, vaan alkaa helposti painostaamaan ja vaatimaan lelua maalimieheltä. 
  • Vahviste aina, jos koira peruuttaa haukkuessa!
  • Palkan odotussuunta koiralle koiran taakse, riittävän kauaksi maalimiehestä, jotta maalimiehellä on aikaa nousta ylös ja päästä leikittämään koiraa. 
  • Ihan alkuun voidaan joutua tukemaan koiraa esim. haukku-käskyllä, jos koira härvää maalimiehellä osaamatta aloittaa heti ilmaisua.
  • Treeni voidaan myös lopettaa siihen, jos koira törmää maalimieheen. Ohjaaja vie koiran takaisin keskilinjalle, autoon tms. ja hetken päästä kokeillaan uudelleen. Tätä kokeilin myös Carulla, ko. toiminta ei vaikuttanut mielestäni millään tavalla Carun käytökseen. Caru unohtaa tuommoiset asiat välittömästi, eikä se mieti sitä mikä meni väärin. Kokeilin myös sitä, että seisoin itse maalimiehen vieressä valmiina puuttumaan heti huonoon käytökseen, mutta näissä tilanteissa Caru käyttäytyi jopa huvittavan korostetun korrektisti. Ongelmaa oli vaikea saada esiin niin, että olin itse lähellä. 
  • Jos koira koskee, tai törmäilee enemmän joihinkin tiettyihin maalimiehiin enemmän kuin toisiin, kannattaa suosia niitä maalimiehiä, joiden kanssa koira toimii parhaiten. Ei vahvisteta koiran huonoa käytöstä! Carulla esim. oli muutama maalimies, joita se enemmän kunnioitti (auktoriteetti koiraa kohtaan) ja joiden kanssa huonoa käytöstä ei juurikaan esiintynyt. Näitä maalimiehiä käytin Carulle, kunnes käytös heidän kanssaan oli varmaa ja siitä sitten pikku hiljaa lisättiin uusia maalimiehiä mukaan. Itsevarmat ja napakat tyypit ovat kullanarvoisia koiran ohjaajalle. 💓
Caru ei päästänyt tässä (-kään) asiassa helpolla, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen ja olen tämän hetkiseen tilanteeseen erittäin tyytyväinen. Kiitos kuuluu tietenkin meidän parhaalle hakuryhmälle. Olen todella kiitollinen jokaisesta, joka koiriani kouluttaa, vaikka ne eivät aina ole sieltä kaikkein helpoimmasta päästä ja käyttäydy samalla tavoin, kuin esim. monet bortsut. On ihana tunne treenata, kun tietää, että kaikista koirista välitetään ja jokainen koirakko on ryhmässä tosi tärkeä. 💝Caru on ryhmässämme kaikkien rakastama lellikki, joka nauttii suuresta suosiosta ja tietenkin peppurapsuista. 💓 #vaincarujutut on myös olemassa oleva huumorihästäg. 😁

Moni koirakko pääsee varmasti helpommalla maalimieskäytöksen opetuksessa, koirat ovat niin erilaisia. Jos joku kuitenkin miettii näitä samoja juttuja, niin toivottavasti tästä saa jotain vinkkejä, joita voi kokeilla oman koiransa kanssa. 

Ps. Videoista (sivun oikeaylälaita) löytyy monta Carun ilmaisuvideota...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti