maanantai 5. toukokuuta 2014

Leirielämää!Viikonloppu vietettiin Kennel Off Line`s ja Eloisa-kennelin järjestämällä kasvattileirillä Valkeakoskelle. Leirikeskus paikkana oli hieno, järjestelyt onnistuneet ja vaikka ilma olikin välillä lähes hyytävän kylmä, tunnelma oli koko ajan korkealla. :) Ohjelmassa oli tottista, jälkeä, hakua, puruja/rättileikkejä ja kaikissa lajeissa tietty jälleen kerran aivan mahtavan hyvät kouluttajat! Tottiksessa Outi Hermiö, haussa Mirva Helistölä, jäljellä Ulla Rajalin ja leikittämässä/ipo - Juha Siniranta.

Lauantai alkoi meidän osalta jälkimetsällä, jossa mm..
 • Opeteltiin janan tekoa. Kuultiin, että kannattaa opettaa jo alkuun, että jälki lähtee aina riittävän syvältä metsästä, jotta janatyöskentely on jatkossa helpompaa ja että Myylle voi tehdä jo lyhyitä janoja.
Myylle tehtiin n. 300  metrinen metsäjälki. Jäljen piti alkujaan olla U:n muotoinen loiva kaarrosjälki, mutta koska näyttikin uhkaavasti siltä, että kaksi jälkeä oli vaarassa mennä päälekkäin, jäljelle tulikin yksi 90-asteen kulma.... Alussa oli pieni namikasa, seuraava nami viiden askeleen kohdalla ja sitä seuraava 10 askeleen kohdalla. Tämän jälkeen oli enää muutama nami harvakseltaan.

Myy on käynyt metsäjäljellä pentuna kaksi kertaa ja muuten ollaan jälkeilty pellolla ja nurmella. Kiva oli nähdä miten homma sujuu metsässä. Normaalit jälkivirittelyt kahdella liinalla ja sitten Myy hommiin. Myy jäljesti koko jäljen kulmaa myöten ihan todella, todella hienosti! Kouluttaja kehui kovasti Myytä ja ei olisi kuulema uskonut, ettei Myyn kanssa olla metsäjälkeä tehty sitten pentujäljen. Myyn lisäksi, itsellenikin ropisi vähän kehuja. :)  Luotan kuulema hienosti koiraan. Myy kahdessa kohtaa kaipaili vähän apuja, mutta kun niitä ei tullut, jatkoi jäljestystä itsenäisesti jäljen loppuun saakka. Harvat namit söi jäljeltä ja kulmakin oli tosi hieno! Nyt vaan keppi-ilmaisua tekemään. Pellon jälkeen metsäjälki tuntui olevan Myylle melkoisen helppo juttu.

Lounaan jälkeen Myy pääsi leikkimään maalimiehen kanssa. Reippaasti Myy leikki ja hyvä haukkukin saatiin irtoamaan. :)Iltapäivällä jatkettiin hakumetsään. Ensin tehtiin kierros etsintää ja sunnuntaina jatkettiin hakumetsässä ilmaisutreeneillä. 

Tässä koottuna muistiinpanoja hakumetsästä kummaltakin päivältä.
 • Noottia tuli siitä, että roikun Myyn valjaissa sitä lähettäessä. Kädet irti valjaista varmistaen kuitenkin, ettei koira pääse karkaamaan.Odota-käskyllä koiran tulisi pysyä keskilinjalla ilman, että sitä pidetään kiinni. 
 • Yksi kehu riittää kun tulee maalimieheltä rulla suussa. Muuten oma suu pidettävä kiinni ja muistettava eleettömyys. Kaikenlainen hosuminen keskilinjalla kielletty. ;)
 • Ei enää törmäilyä rullaa tuodessa, vaan Myyn tullessa keskilinjalle rullan kanssa, rauhallinen ja selkeä näyttö kädellä avustaen siitä mihin rullan tuo. 
 • Jos rulla putoaa ennen aikojaan keskilinjalla, pyydetään nostamaan rulla.  
 • Nopea kytekeminen ja näytä-käsky
 • Jos koira ei lähtisi näytölle, lähdetään yhdessä juoksemaan maalimiehelle mene, mene-tyyppisesti koiraa innokkaasti kannustaen.
 • Lentävä Cuz voi olla jackpottina viimeisellä miehellä merkkinä siitä, että hommat ovat ohi. Muuten ei suosita lentäviä palkkoja, jotta koira ei ala odottaa joka kerta showta maalimiehen taholta. (koskee siis lähinnä vaan pallohulluja belgejä) 
Uudet opit käyttöön ja hyvin ne toimivat. Myy toi rullan ilman törmäämistä, eikä se ollut sille millään lailla ongelma. Onnistuneet treenit sekä etsinnän, että näytön osalta. 

Illalla mukavaa illanviettoa hyvässä seurassa ja ja ehti siinä muutaman tunnin nukkuakin välillä. :)

Sunnuntaina aamupäivä alkoi tottiksella ja kyllä on pakko taas hehkuttaa, että on Outi kyllä ehdottomasti paras tottiskouluttaja mitä olen tavannut. Selkeä, kannustava ja niin hyvä opettamaan!Näytettiin Myyn kanssa mitä osataan ja tässä Outin kommentteja ja huomioita.
 • Jännitettä peliin! 
 • Jännite: kehu -> hiljaisuus ->kehu- hiljaisuus ->palkka. Jännite luodaan askel kerrallaan.
 • Kun koiraa pyydetään irrotamaan patukasta, koiran odotusarvo irrotuksen jälkeen oltava aina mahdollisimman suuri!  
 • Irrotus on oltava aina iloinen asia, eikä se saa olla koiralle pelkkä lelun menetys.
 • Kehua voi käyttää monella tavoin äänen sävyä muuttamalla mm. toiveita herättävä kehu, rauhoittava kehu jne.
 • Paljon seuraamista vauhdista. Viimeisenä perusasennosta lähtöjä, koska liikkeelle lähdöt ovat koiralle vaikeimmat.
 • Patukkaa ei aina tipauteta suoraan koiralle, vaan lenkeistä nykäisemällä voi aloittaa suoraan koiran kanssa leikkimisen.
 • Jääveissä niin kauan peruuttaen, kunnes ei enää tarvitse apuja.
 • Jääveissä riittää alkuun aina vaan pari kolme askelta, jotta saadaan nopea reagointi jos koira tekee väärin ja sille annetaan heti mahdollisuus korjata. 
 • Jäävejä voi harjoitella esim. niin, että pari kolme askelta peruuttaen -> liike+apu -> pari askelta peruuttaen -> liike+apu-> pari asekelta peruuttaen-> liike, ei apuja -> pari askelta liike +apu. Lopetetaan helppoon ja tehdään tätä sarjana. Ohjaajan vauhdin tulee olla hidas. Viettiä lisää vasta kun tekniikka on kunnossa. Voidaan välillä peruuttaessa kääntää myös hetkeksi selkä koiralle. 
 • Vauhtiluoksetulossa vapautus lelulla tehdään aina silloin kun koira kiihdyttää, eikä vasta kun koiran vauhti alkaa hidastua. Välillä voi ottaa suoraan pautkkaan leikkimään.
 • Pitoharjoituksia lelun ja jännitteen avulla. 
Jännite toi kyllä rutkasti lisää hyvää ilmettä Myyn tekemiseen. Myy oli kyllä varsin pätevä! 

Kiva oli taas nähdä muita Myyn sisaruksia ja sukulaisia omistajineen. Hienoja koiria kaikista näyttää kasvaneen. Treeni-intoa tuli taas roimasti. Taas on mukava jatkaa eteenpäin. 


2 kommenttia:

 1. Ei hassummat leikit aikataulunkin huomioon ottaen :D Hae koira! Ei oo valjaita, ei oo liinaa, eikä mitään muutakaan :D Tuossa on lelu, lainaa tuolta liina ja mä puen koiran lainavaljaisiin. Sit menoksi :D

  VastaaPoista
 2. :D Meitähän ei oltu ilmoitettu leikkiin ollenkaan, mutta kun Niina armollisesti otti meidät siihenkin mukaan, "pientä" kiirettä pukkasi kun en ehtinyt valmistautua koko asiaan... hakuletka män jo, kun leikit oli leikitty, mutta löydettiin perille. :D Oli kyllä mahtava leiri!

  VastaaPoista