tiistai 5. marraskuuta 2019

Myyn tassuhuolia ja selkäkuvia

Tekstiä muokattu 17.11. 2019. Lisätty Myyn selkäkuvat

Myy loukkasi kannuskyntensä viimeisimmässä hakutreenissä. Alkuun näytti siltä, että kynsivamma alkaa paranemaan itsestäänkin, mutta metsälenkin jälkeen tehty uudelleen arviointi pakotti kääntymään eläinlääkärin puoleen. Kannuskynsi oli revennyt ja se oli myös luonnollisesti hyvin kipeä. Kynsitoimenpide vaati myös rauhoituksen.

Myyllä todettiin kynsivamma oikean etujalan kannuskynnessä. Sarveiskynnen lohjenneet palat on irrotettu rauhoituksessa. Tassuun laitettiin suojaside. Side poistetaan ylihuomenna (tai aiemmin mikäli se kastuu tai likaantuu). Tämän jälkeen tassu suojataan puuvillasukalla tai ohuella siteellä likaantumisen estämiseksi. Suoja vaihdetaan päivittäin. Kynnen tyvi pidetään puhtaana ja kuivana: ulkoillessa suojaus vedenkestävällä materiaalilla (esim. tassusuojat, lasten kurarukkaset). Mikäli tassu pääsisi likaantumaan niin sen voi suihkuttaa puhtaaksi ja kuivata sen jälkeen varovasti esim. puhtaalla pyyhkeellä painelemalla. Tarvittaessa kynnen tyven voi puhdistaa kirvelemättömällä puhdistusaineella (esim. Prontosan, Vetericyn tai veteen vahvan teen väriseksi laimennettu Betadine antisepti). Kynnen tyveen laitetaan abilar-pihkavoidetta. Tassun nuoleminen estetään käyttämällä kauluria. Uuden kynnen kasvamiseen menee useampi viikko. Nuoleminen ja likaantuminen estetään riittävän pitkään (kunnes kynnen pinta on kuivahtanut eikä lemmikki ole kiinnostunut kynnen nuolemisesta).

Kauluri päässä ja jalka paketissa. Toivotaan, että olisi nyt edes kuivia pakkaspäiviä!

Olen jo pitkään odottanut tilaisuutta siihen, että jos Myy syystä tai toisesta rauhoitetaan, niin otatan siitä samalla rtg-selkäkuvat (epäviralliset), jotta näen miltä näyttää lähes 7-vuotiaan kisakaverini selkä tällä hetkellä, kun käyttöä on kuitenkin melko runsaasti takana. Epäilyni osuivatkin oikeaan siltä osin, ettei selkä ole täysin priimaa, mutta ei onneksi myöskään noussut esiin mitään suurempia huolenaiheita. Löydöksenä lieviä spondyloosimuutoksia selästä ja juuri siinä paikassa, jonka käsittelyyn Myy usein reagoi fysioterapiassa.

"Kuvissa todetaan lieviä spondyloosimuutoksia. Voimakkain muutos rintarangassa T5-6 välissä, tälle alueelle myös lihaskireyttä paikallistunut fysioterapiassa. Rintarangassa T12-13 ja lannerangassa L2-3 ja L4-5 välissä lievemmät muutokset. Lannerangassa fasettinivelissä lievää epätasaisuutta, mahdollisesti alkavaa fasettinivelrikkoa."





Keskustelin eläinlääkärin kanssa näistä löydöksistä ja puhuimme siitä, että nämä on hyvä tiedostaa, jotta voin seurata koiran yleisvointia ja halukkuutta esim. pk-hypyissä. Jos yhtään näyttää siltä, että esimerkiksi Myyn hyppyhalukkuutteen tulee muutoksia tai näen arjessa sen olemuksessa kipeytymistä, jätän sen ansaitulle eläkkeelle pk-lajeista. Näin ei kuitenkaan vielä ole ja voimme jatkaa kisaamista huoletta niin kauan, kun koiran vointi sen sallii. Lihashuolto on nyt erityisen tärkeää ja Myyllä onkin onnekseen hyvä fyysinen kunto.
---
Caru kävi samalla ensimmäisessä rokotuksessa. Pennulla oli painoa 6,5 kg. Caru kasvattaa nyt pelkkää jalkaa ja on hoikka poika muuten. Oli oikein reippaana lääkärissä. 💝


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti