sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Smpreppausta Reijan koulutuksessa :)Osallistuimme Myyn kanssa Reija Niemisen tottiskoulutukseen Uuraisilla. Koulutukseen sisältyi luento ja kaksi päivää käytännön harjoitteita. Tällä kertaa osallistuimme vaan yhdelle päivälle, jossa olimme koirakkopaikalla. Koko koulutuksen ajan satoi runsaasti vettä, joten kuvia ei päivästä ole. Vuosi sitten kävin myös Reijan opissa ja oli jotenkin tosi hienoa nähdä, että myös kouluttaja kouluttautuu vuoden aikana. Tästä pisteet Reijalle!

Meidän kohdalla jatkoin tuttua teemaa mielentila, sekä pyysin Reijaa katsomaan Myyn pitoa ja eteenmenoa. Oli puhetta siitä, miten ollaan aiemmin mielentilan kohdalla tehty ja miten toimitaan nyt. Reija oli samoilla linjoilla ajatuksieni kanssa sen sijaan, että olisin joutunut enemmän perustelemaan näkemyksiäni.

Näytimme aluksi kentälle tulon. Se tehtiin namittamalla ja hyvää keskittymistä hakien. Myy oli keskittynyt ja hiljaa lähes kaatosateesta huolimatta. Reija näytti miten itse tekee koiralleen, jolla myös ollut ääntelyongelmaa. Lihapullalla koiran täydellinen huomio. Kun koira keskittyy hyvin, zip ja namin heitto vasemmalle. Tätä useita kertoja. Tämän jälkeen peruutetaan taaksenpäin niin, että koiran katse seuraa koko ajan namia, vaaditaan koko ajan hyvä keskittyminen. (tarvittaessa kielletään sivuille vilkuilut ym.) Nami viedään sydämen kohdalle, siitä vasemman olkapään kohdalle ylös ja samalla käännetään koira menosuuntaan. (seuraamispaikalle) Palkka tästä. Myöhemmin palkka seuruusta. Namin häivytys (ja myös -tuonti) kädestä tehdään niin, että käden kulkureitti on seuraava: vasen olkapää, oikea olkapää, oikean käden vienti suoraan alas takin saumaan. Koiran tehdessä hyvin käytetään myös pallo palkkaa, joka lentää niskasta. Tässä itsellä oltava tarkkana, että ryhti säilyy ja narusta nykäisy, koira saa palkan. Koiran kanssa leikitään kunnolla ja jos se alkaa kuumua liikaa ja tulee häröilyä, palataan namiin, vaaditaan keskittyminen, namin heitto ja näin lasketaan koiraa. Palloa ei oteta koiralta pois ilman, että se vaihdetaan namiin. (ei turhaumaa) Irti-käsky, pallo roikkuu koiran edessä, nami, vaaditaan koiralta keskittyminen namiin, zipillä vapautus lentävään namiin ja pallo siirretään tällä välin niskaan. Myyn seuraaminen oli nyt todella nättiä, kun siihen lähdettiin jo alkujaan hyvässä mielentilassa. Ei yhtään edistämistä tai keulimista. Jes!

Reija suosi paljon jännitettä ja jaksotusta. Noudoissa tehtiin Myylle pitoa jännitteen ja jaksotuksen avulla. Jännite, jonka jälkeen  ->  laske yksi kalja, kaksi kaljaa, kolme kaljaa jne. viiteen asti. Käsky irti. Jännite, lasku, sivulle käsky, jonka jälkeen jälleen jännite ja lasku. Niskasta pallo palkaksi. Jaksotus sopii Myylle hyvin ja edestä sivulle siirtymisetkin saatiin tehtyä ilman pihaustakaan, vaikka niiden suhteen olen jo luovuttanut monta kertaa. Toimi hyvin ja koko ajan Myy oli hyvin keskittynyt odottaen mitä seuraavaksi tapahtuu.

Eteenmenossa virittely sanalla tyyny. Tässäkin jännite ja siitä lähetys. Lähti hyvin. Oli puhetta, että Smissäkin eteenmeno ennen kisaa.

Ideana tässä kaikessa on, että pyritään koko ajan löytämään hyvä balanssi hyvän mielentilan ja vietin kesken. Tekeminen ei saa näyttää haluttomalta ja voimattomalta, mutta tekemisen pitää olla myös teknisen osaamisen lisäksi hyvin keskittynyttä ja ennen kaikkea myös iloista. Tuomarisuuntaus on tänä päivänä yhä paranemaan päin siinä mielessä, että esim. alistettu ja kovalla kädellä koulutettu koira ei näytä tehdessään iloiselta eikä innokkaalta ja tästä rokotetaan jo kunnolla pisteitä isoissa kisoissa. (fmbb)

Oli kyllä hyvä fiilis tämänkin koulutuksen jälkeen! Mulla on, niin uskomattomalta kun se kuulostaakin, hiljainen koira tottiksessa! Sen eteen on tehty hartiavoimin työtäkin ja varmasti työtä vielä riittää, mutta suunta on ainakin oikea. Tuntuu, että olen löytänyt juuri ne Myylle sopivat koulutusmetodit sieltä kaiken paljouden seasta ja näillä mennään nyt erittäin hyvillä mielin eteenpäin. Nyt tarvinnee mielentilan lisäksi alkaa kiinnittämään enemmän huomiota myös muihin liikkeisiin ja tekniikkaan, jotta Smssä ei tule mitään ikäviä ylläreitä noiden osalta.

Loppukevennyksenä video viimeisimmältä mökkireissulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti