keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Tiedän, että tämä tulee olemaan holskupiireissä jonkimoinen uutispommi, mutta koska en tunne minkäänlaista tarvetta salailla tärkeää asiaa niin kerrotaanpa se rehellisesti ja avoimesti täälläkin.

Romeolla on todettu hypotyreoosi, eli kilpirauhasen vajaatoiminta. Romeota ei luonnollisestikaan tulla käyttämään koskaan enää jalostukseen. Lääkityksellä kilpirauhasen vajaatoiminta on onneksi hyvin hoidettavissa ja toivotaan, että Romeo voi jatkaa elämäänsä onnellisena ja hyvin voivana kotikoirana.

Monta kysymysmerkkiä on toisaalta myös selvinnyt. Kaikki vireysongelmat eivät ole olleet (pelkästään) koulutuksellisia asioita, vaan hetkittäiselle vetämättömyydelle on ollut ihan luonnollinen selitys. Romeo on yhä rakkaampi sairaudestaan huolimatta ja nyt osataan mennä yhä enemmän Romeon voinnin ehdoilla.


13 kommenttia:

  1. No voi harmi sentään... Toisaalta kyllä ihan kiitollinen sairaus hoitaa, kunhan saa ensin lääkitykset kohdilleen. Parempi siis, että syy löytyi näinkin nopeasti, varmaan oireetkin lievenee pian.

    VastaaPoista
  2. No höh. Tuo on kyllä tosi yleinen sairaus pitkiksillä. Onko Romeolla teetetty Tga-testit nuorempana? Toivotaan että lääkitys puree ja vie oireet mennessään!

    VastaaPoista
  3. Löysinkin tiedon tuolta Romeon omalta sivulta. Jäin hetkeksi miettimään, että onko koko TgAA-testauksesta mitään hyötyä, mutta ei kai mikään takaa sitä, että kerran negatiiviseksi testattu ei sairastuisi tulevaisuudessa.

    Harmillinen tilanne kyllä.

    VastaaPoista
  4. Voi miten harmi! TgAA-testauksesta ei ole juurikaan hyötyä. Koiran tulos voi olla negatiivinen tai positiivinen ja tulos voi vaihdella normaalin hormonitoiminnan mukana, eikä se kerro tuleeko koira sairastumaan vai ei.

    VastaaPoista
  5. On tämä asia puhututtanut juurikin tuosta syystä, että saatuun negatiiviseen tulokseen ei voi luottaa. Onko tuolla testillä oikeastaan yhtään mitään painoarvoa jalostuksellisesti jos näin voi käydä?!

    VastaaPoista
  6. En mä tiedä onko näistä testauksista ja niiden merkityksistä liian vähän tietoa saatavilla, pitäisikö esim. yhdistyksen ohjeistaa enemmän testauskäytännöistä? Katsoin tuon Romeon edellisen TGA-testauksen, että oli vuodelta 2012. Tässä on ollut neljä vuotta aikaa ensin pistää autoimmuunireaktio käyntiin, ja sitten tulehduksella aikaa jyllätä ihan rauhassa kunnes vasta "nyt" on päästy vajaatoimintaan. Kun geenitestiä ei ole, niin kyllä nuo vasta-ainetestit on kuitenkin se seuraavaksi paras. :) Romeollakin olisi varmasti jo esim. 2014 saatu vasta-aineet haaviin jos olisi testattu.

    Kurja tapaus kaiken kaikkiaan, mutta ei tosiaan olisi mitenkään esim. ensimmäisen pentueen kohdalla voinut tietää, kun merkkejä autoimmuunireaktiosta ei vielä ole ollut. Ainoa keino välttää näitä on odottaa mahdollisimman pitkään ennen jalostuskäyttöä, ja testata mahdollisimman myöhään. Nuorena kerran testaus on aivan yhtä tyhjän kanssa.

    Tsemppiä lääkityksen aloittamiseen!

    VastaaPoista
  7. Kiitos tsempeistä. :)

    Mietin vielä tuota, että kuinka moni pistää koiran alavireisyyden jo vanhenevuuden holskun luontaisen nöyryyden ja mukautuvaisuuden piikkiin, eikä osaa epäillä esim. kilpparia? Ja toisaalta taas kuinka moni viitsii vanhenevaa koiraa testailla jos se ei ole jalostuskoira? Oireethan eivät välttämättä kovin selviä ole, eivätkä juuri näy jos koira on vaikka enimmän aikaa kotikoirana.

    VastaaPoista
  8. Onneksi lääkitys auttaa koiran oloa. Musta tuntuu, että varmasi osa kilppariin sairastuneista koirista menee ns.ohi osalta omistajista. Saatetaan ajatella, että onpa kiva kun se on nyt rauhallinen ja kiva kotikoira. Sama juttu on mun mielestä silmien suhteen. Moni silmävaiva/sairaus voi jäädä huomioimatta kun ajatellaan että koiralla kuuluu olla vanhenemisesta johtuen "vanhan koiran silmät".

    Tsemppiä meiltäkin ja peukutukset avoimuudesta!

    VastaaPoista
  9. Ei sillä järin suurta jalostuksellista painoarvoa ole. Koira voi olla positiivinen ja sairastua tai olla sairastumatta. Yhdistyksen jakama tieto ei ole ainoa totuus, osa eläinlääkäreistäkin on eri mieltä. Yhden tutkimuksen mukaan esim noin 15 prosentilla ihmisistä vastaava arvo on pysyvästi koholla, eikä sillä ole mitään tekemistä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa.

    VastaaPoista
  10. Kiitos tsemeistä Eija!

    Muistan kanssa vuodelta -12, että ell. ei pitänyt kyseistä testausmenetelmää kovinkaan hyvänä ratkaisuna juurikin sen luotettavuuden takia.

    Näin jälkiviisaana voisi kai sanoa, että jalostuskoiraa tulisi testata lähes vuosittain kilpparinkin osalta ja uusia suosituksia on nyt varmasti tulossa. Kuka ns. tavallinen talliainen sitten viitsii näin tehdä jos taloudessa on useita koiria ja kaikkihan meistä tietävät mitä ell. palvelut maksavat... Itse ajattelin ainakin näin, että vaikka kyselyjä on aina ollut Romeosta paljonkin jalostukseen niin testautan sen vasta siinä vaiheessa uudelleen kun jalostus on varmasti ajankohtainen, jolloin tulos on voimassa pidempään. Sillai rutiininomaisesti kuten nyt. Nyt oma epäily kuitenkin heräsi lähinnä harrastushuolena, jossa näki selvästi, että koira väsähti aiempaa nopeammin esim. agissa. Nimenomaan tuo Eijan mainitsema rauhallinen ja kiva kotikoira on vaarallinen ajattelu kilpparin suhteen ja siihen saattaa liian helposti tuudittautua.

    VastaaPoista
  11. Mä olen monta kertaa jälkiviisaana ajatellut, että Masilla varmaan oli vajaatoiminta siinä vanhalla iällä. Se oli juurikin sellainen koira, jonka kohdalla se ei käytöksessä kyllä näkynyt sitten mitenkään, kun oli aina niin rauhallinen muutenkin. Voi kun olisi tajunnut testata, niin ei tarvitsisi asiaa jälkikäteen tuskailla.

    Koirien ja ihmisten kilpirauhasen vajaatoimintahan ei "toimi samalla tavalla", joten toisiinsa ei kannata kuitenkaan ns. yks yhteen verrata. Moni tekijä voi saada testin näyttämään positiivista, mutta jos testaa oikeaan aikaan ja säännöllisesti (jalostuskoiralta mun mielestä todella hyvä esim. just ennen jokaista astutusta ei todella liikaa vaadittu, holskuilla ei ole mitään muita terveystuloksia joita pitäisi pitää voimassa) niin ihan varmasti saa enemmän tietoa kuin täysin ummikkona meno ja mahdollisesti kauheat pettymykset myöhemmin. Negatiivinen on aina negatiivinen aika olemattomalla virhemarginaalilla, ja sitten jos tulee positiivinen tulos - voihan sille keksiä tai olla keksimättä syitä. Itsekin yhden positiivisen sain kun testasin juoksuisen nartun, samoin niitä on saatu imettäville nartuille sun muille. Sitä lähinnä tarkoitin yhdistyksen jakamalla tiedolla, että pitäisikö tiedottaa enemmän juurikin oikeista testausajoista luotettavuuden maksimoimiseksi. Joka ainoan eri testin tärkeydestä voidaan kuitenkin tapella vaikka maailman tappiin saakka. Pääasia että jos käyttää, käyttää oikein. :)

    VastaaPoista
  12. ^ varmasti hyvä pointti tiedottaa noista testausajankohdista myös yhdistyksen osalta. Asiasta on käsittääkseni tulossa pian lisää asiaa/infoa...

    VastaaPoista
  13. Ei ihmisten ja koirien sairauksia voikaan suoraan verrata toisiinsa, mutta kyllä yhtäläisyyksiäkin on. Minä en ymmärrä miksi pitäisi laittaa rahaa tutkimuksiin, joiden tulos on epäluotettava, saati että niitä suositeltaisiin?. Edelleenkin kun mistään ei voi tietää miksi tulos on positiivinen. Jos koiran terveys mietityttää, niin otattaa sitten suoraan kilpirauhasen toimintaa mittaavat arvot.

    VastaaPoista