sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Treeniä, treeniä...


Pakkanen lauhtui reilusti ja keskiviikkona oli agiryhmän itsenäiset treenit viikkoradalla. Täytyy sanoa, että parissa paikassa (putki 5 ja 21 molempiin suuntiin) tuli koutsia ikävä, mutta kun riittävän pitkän asioita pähkäili, niin toimiva ratkaisu löytyi. Oma sijoittuminen piti miettiä huolella, jotta koira ei mennyt putken väärään päähän ja takaisin tullessa sai olla tarkkana, että koira tulee putken oikealta puolelta. Mutta niin se alkuun mahdoton lopulta sitten kuitenkin onnistui ja oli kyllä hyvä fiilis! Myy haki hienosti myös kepit, vaikka kulma olikin vaikea. Loppujen lopuksi pääsimme Myyn kanssa radan vitosella läpi, eikä rata varmasti ollut edes sieltä helpoimmasta päästä 3 lk:n ratoja.

Perjantaina molempien paimenten kanssa hallille. Jatkettiin viikkoradalla ja tehtiin kontakteja erikseen. Keinua olikin hyvä palautella Myyn mieleen. Ekasta tuli lentokeinu ja sitten taas homma kulki. Romeon bravuuriksi nousi hieno ja vauhdikas loppusuora. :)

Sunnuntain Myyn hallitottiksessa toteutin Kiviahon koulutuksessa esiin nousseita asioita. 
  • seuraaminen tehdään ns. neliöseuraamisena. Täyskäännöksessä pyörähdetään ylimääräinen ympyrä paikallaan ja kävellään neliön muotoista kuviota tehden täyskäännöksiä joka kulmaan. Käännöksissä jos pompahtaa, vedetään hihnalla koiraa alaspäin. Toteutus toimi hyvin. Pomput saatiin karsittua pois ilman, että hihna-apua tarvitsi edes käyttää, joten kävely toimi odotettuakin paremmin. Se mikä pisti silmään jälkeenpäin videota katsoessa, oli se, että pyörähdys helposti leviää itseltä. Pyörähdys tulisi tehdä paikallaan pyörähtäen. Katseen pitäisi olla myös suoraan edessä ja nyt se ihan sitä ollut... Täyskäännökseen valmistava maiskutus myös unohtui (ai miten niin kaavoihin kangistunut?..), joten se mukaan myös ensi kerralla. 
  • eteentulossa patukka pystyssä ja treeniliivin edessä. Väistetään taaksepäin ja palkataan koira suoraan edestä. Ei pudoteta patukkaa leuan alta, jolloin koira oppii jättämään liian suuren raon ohjaajan väliin. Eteentulossa Myyn paikka elää. Tärkeintä olisi nuoren koiran kanssa vauhti ja vietti. Saisi mielummin ryysiä vähän varpaille kuin jäädä liian taakse. Vähän jäi yhä vinoon, joten paikkaa sai korjailla. Palkkaus "uudella" tavalla. Hmm... jos ottaisi tätä taas vähän namin kanssa. 
  • Ilme-treeniä, jossa koira jätetään istumaan. Jännite/patoaminen. Vapautetaan koira ohjaajan jalkojen välistä heitetylle lelulle. Tämä tehtiin ja meni aika ok, tosin jännitettä olisi saanut luoda vielä vähän lisää. Hätäiltiin ehkä aavistuksen lähtö. Myy oli ihan ihmeissään kun sai juosta jalkojen välistä. Yllätysmomenttina toimi hyvin. 
  • Kapulan tuonnissa Myylle tehdään lisää jännitettä ja kestoa. Pito on yhä levällään, mutta ei kannata siihen liikaa jumittua tässä vaiheessa, jotta nouto ei leviä. Tavoitteet ovat kuitenkin meillä "vaan" siellä kyläkisoissa.. Hyvät kapulan tuonnit x 2! Ote ei elänyt ja jännitettä lisäsin niin, että pystyin rauhassa laittamaan käden kapulan päihin ja viemään kädet taas rauhassa sivulle. Hyvin odottaa vapautusta, eikä ote kapulasta ala heiketä tai puhumattakaan, että mälväisi kapulaa. Jes, eiköhän tästä vielä hyvä tule! :)
  • Myy tulee hyvin ja nopeasti perusasentoon, mutta vaihtelun vuoksi voisi ottaa muutaman sivusivusivu ja alta pois-treenin, jolla saadaan koiralle kunnon kiire tulla perusasentoon. Ei tehty. 
  • Lyhyt paikkamakuu, jossa tarkoitus on puuttua sivulle vilkuiluihin. Palkka edessä. Paikkamakuu ei ollut kestoltaan kuin jokunen minuutti, mutta tunnetila oli ihan loistava! Palkkaa en jättänyt eteen, mutta käytin ääntä tekemällä itsestäni mielenkiintoisemman sekä kehuin pari kertaa kun oli hyvässä kontaktissa ja suu tiukasti kiinni. Yllättäin huudettu HA! sai kontaktin pysymään ihmeen pitkäänkin minussa, eikä koirasta kuulunut ääntelyä paikkamakuun aikana. Sivulle vilkaisuihin ei tarvinnut puuttua ollenkaan, joten oikein hyvä paikkis ja treeni. Tarkoitus olisi poistaa koiran mielestä se, että paikkis on aina ihan hirveän tylsää. Onhan se sitä, mutta voi treeneistä silti tehdä koiralle hauskemmat ja herättää ohjaajaan suuntautuva mielenkiinto. 
  • Kontaktitreeniä perusasennossa jos jää aikaa? Ei tehty.  

Treenien lisäksi ollaan lenkkeilty paljon jäällä. Nämä lenkit ovat kyllä ihan parasta kun koirat saavat olla koko ajan vapaina. Kierretään lähes joka lenkillä yksi lähisaari, jolloin matkaa tulee 7,6 km. Aika keväistä alkaa jo olla - linnutkin laulaa! - ja ilma on sen verran lauhaa, että lumi sulaa jään päältä. Toivotaan, ettei sulata kaikkea lunta, koska silloin jäälle ei enää pääsisi koirien kanssa. Ollaan yleensä sen verran aikaisin aamusta liikkeellä, ettei kovin kummoisia kuvia saa. Alla muutama kännyräpsy.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti