torstai 17. syyskuuta 2015

..noin niin kuin omasta mielestäsi?

Arki on usein hyvinkin hektistä. Työn ja työn ulkopuolisen elämän yhteensovittamista. Nopeasti ajateltuna voisi luulla, että meidänkin elämä koostuu lähinnä treeneistä toiseen juoksuna. Kyllähän se aika usein siltä tuntuukin. Totuus on kuitenkin tarkemmin ajateltua toisenlainen. 


Aina silloin tällöin törmää hyvinkin mielenkiintoisiin keskusteluihin siitä mikä on riittävä/sopiva määrä liikuntaa/aktiviteettiä aktiivisille paimenkoirille? Kuinka paljon koiria noin keskimäärin liikutetaan? Voiko liikuntaa ja muuta aktiviteettiä olla liikaa? Kaikkihan me tiedetään, että liian vähän ainakin voi ja varsinkin kun puhutaan paimenkoirista. Itselleni ajankohtainen aihe on myös vanheneva koira ja sen oikea liikunnan tarve. Pää kyllä vie, mutta jaksaako kroppa? Milloin on aikani päättää, että pikkuisen sisukkaan terrierin lenkit ovat sille liian pitkiä? Osaanko tulkita siihen suuntaan olevat merkit riittävän ajoissa? Vai pidänkö itsepäisesti kiinni viimeiseen asti ajatuksesta, vierivä kivi ei sammaloidu?

Puhuttaessa harrastus- ja kisakoirasta, puhutaan usein myös siitä, saako koira riittävästi lepoa kisoista ja treeneistä palautumiseen? Stressihormonin jatkuva liiallinen nousu tuo helposti mukanaan monenlaista ei toivottua käytöstä käytösongelmineen ja myös herkistymistä monille sairauksille. Oman koiran hyvä tuntemus on varmasti se tärkein työkalu, jolla voimme arvioida kuinka kokonaisvaltaisesti onnellinen, terve ja jaksava koiramme on ja mitkä ovat juuri tämän koiran tarpeet riittävän liikunnan, toiminnan ja levon suhteen. Kuinka hyvin osaamme sitten tämän kaiken arvioida, se onkin jo vaikeampi kysymys. 

Esimerkkinä omat koirat. Noin karkeasti ajatellen koirat nukkuvat vähintään 8-9 h yöunet. Sen jälkeen koirat käyvät tunnin metsälenkin, jonka jälkeen ne taas nukkuvat n. 8 h. Ihmisten tullessa töistä kotiin ne pääsevät arkena remmilenkille (viikossa noin kolmena päivänä seitsemästä on treenit) joka on kestoltaan noin 20-40 m. Jos on treeni-ilta, suurin osa ajasta menee yleensä omanvuoron odotteluun auton peräkontissa huomioiden toki lämmittely- ja jäähdyttelylenkit. Joka päivä koirilla on mahdollisuus oleskella aamuin illoin omalla aidatulla pihalla mielensä mukaan. Illalla menevät taas perheen rytmin mukaan nukkumaan... 

Tein karkean perusviikkorungon meidän kolmen koiran arjesta syyskuulta 2015. Vuosiaikavaihtelut ovat meillä todella suuria. Saarella asuessa talviaikaan järven jäät tuovat liikuntaan aivan erilaisen ulottuvuuden kun mukaan tulee myös koirahiihtoa (Myy), potkukelkkailua (Myy) ja paljon jäällä vapaana juoksua. Remmit jäävät yhä useimmin tällöin naulakkoon. 

Koirat vaikuttavat tyytyväisiltä elämäänsä, ovat olleet perusterveinä, osaavat rauhoittua, eikä niistä kukaan ole yksin ollessaan koskaan tuhonnut mitään kodin irtaimistoa. Onko se sitten edes yksi hyvinvoinnin mittareista vai pelkästään eroahdistukseen liittyvä asia, sitä en tiedä. Koirat syövät ruokansa aamuin illoin ja toinen ateria on usein lihapainoitteinen. Taulukossa ei näy kaikki koirien kanssa puuhattavat asiat esim. vaikka se, että aamu- ja iltaruoka tulevat aika usein tottiksesta jne. Viikonloppuina on usein myös vaihtelevampaa ohjelmaa, mutta vapaudesta en yleensä tingi. Kisat, leirit ym. tapahtumat puuttuvat. Niissäkin koirat usein viettävät suurimman osan ajasta autossa odotellen omaa suoritusvuoroaan tai muuten vaan. Agility- ja hakutreenit koskevat pelkästään Myytä, lähes koko muu toiminta koko laumaa, eli laumaanhan kuuluu on myös yhdeksän kiloinen veteraani-ikään ehtinyt skotlanninterrieri. Omasta mielestäni meidän arki on koirien kannalta melko leppoisaa ja rauhallista. Riittävä lepo toteutuu hyvin. Se mikä on toiselle vähän voi olla toiselle todella paljon. Toivottavasti joku lukijakin innostuu tekemään tämmöisen taulukon koira-arjestaan. Jään seuraamaan. 
  • Romeo 6 v. n. 28 kg. 
  • Myy 2,5 v. n. 25 kg. 
  • Moore lähes 9 v. 9 kg.

Tarkenettakoon, että taulukossa "päivä" on arkena usein puoli viiden jälkeen ja viikonloppuna keskipäivällä. 




3 kommenttia:

  1. Kiva postaus, asioita mietin itsekkin paljon. Samoilla mennään aamut ja kyllä
    viikonloppuisin lenkit pitenevät ja meillä vielä ukko on aina kotona eli päivällä pääsevät
    tunniksi kahdeksi aidatulle pihalle :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. :) Ihan mielenkiintoista pysähtyä tuotakin pohtimaan. Meillä tosiaan tuo skotti liikkuu lähes samat lenkit mitä paimenetkin. Sen liikumistapa on kuitenkin taloudellisempi jos koirat ovat vapaana ja saavat valita vauhdin. Skotti ei sinkoile edes takaisin kuten paimenet tekevät, jolloin niiden liikuntamäärä on luonnollisesti paljon suurempi kuin skotin. Skotin kohdalla palautuminen lenkin jälkeen on ollut jo pitkään se mitä tarkkailen. Paimenet ovat usein väsyneempiä kuin skotti, joka ei ole antanut lenkillä ns. kaikkeansa. Moore usein lenkin jälkeen puskee (kissamainen) sohvatyynyjä mitä se aina tekee kun on tyytyväinen ja kerjää innokkaasti ruokaa. Nämä ovat niitä merkkejä, jotka kertovat sen voivan hyvin, eikä se ole silloin liian rasittunut lenkeistä. Paimenet ovat usein jopa väsyneempiä lenkkejen (vapaana) jälkeen, mutta niissä näkee heti sellaisen "onnellinen on väsynyt koira"-fiiliksen.

    Yksinoloaikaa vielä mietin... tai nuo omathan ovat siis kolmestaan, että Ruotsissahan laki määrää, että koira saa olla yksin enintään 6 h./pv. En tiedä miten kävisi jos täälläkin tuo laki astuisi voimaan? Olisiko kaverikoirilla merkitystä kotona vietettävän ajan pituuteen tms. ja miten asiat saisi järjestettyä niin, että aika ei ylittyisi...

    VastaaPoista
  3. Minusta tuo 6 h pitäisi suhteuttaa siihen millaista liikuntaa/virikettä koirat muutoin saa. Ei olisi reilua jos
    patalaiska omistaja käyttää kulman takana tai me uutterat joiden koiruudet takuulla jaksaa odottaa eli
    lepäävät :D

    VastaaPoista