maanantai 8. syyskuuta 2014

Koemaista tekemistä

Viime viikon tiistaina Myyn agit, joissa aiheena loppusuora ja oikea-aikainen valssi. Loppusuora on Myylle vielä haastava, eikä katse hae vielä rittävästi edessä olevia esteitä. Valssissa oikealta ohjaaminen vaatii enemmän harjoittelua. Pari seuraavaa agikertaa jätetään väliin Myyn hoitojenkin tähden... Huomenna Myy saa laserhoitoa selkään ja akupunktiotakin on luvassa.

***
Sunnuntaina lähdettiin ajelemaan aamusta kohti Nastolaa, josta tuttu holskuporukka oli varannut päiväksi Lahden käyttökoirien >> Koiramäkikentän ja sen lähimaastot yhdessä treenaamiseen. Lajeina hakua, tottista ja esineruutua. Muutama "väärärotuinenkin" pääsi mukaan ja iloksemme meitä Myyn kanssa onnisti. Iso kiitos Lauralle upean päivän järkkäämisestä! Päivä olikin meille monella tapaa hyvin antoisa ja ilmakin oli kuin tilauksesta kesäisen aurinkoinen ja lämmin.

Edellisenä päivänä olin tehnyt melko tarkat treenisuunnitelmat tarkoituksena ottaa kaikki irti vieraista maastoista, -kentästä ja myös -ihmisistä. Samalla oli tarkoitus myös ns. testata Myytä ja kartoittaa sitä mihin kaikkeen pitää nyt oikein erityisesti kiinnittää huomiota.

Tottis:

Suunnitelma: Bh-kaavion ensimmäinen kierros kokonaisuudessaan. Ilmoittautuminen, temmon vaihtelut, henkilöryhmä, paikkamakuu. Toisella kierroksella Bh:n jäävät, luoksetulo (vauhti) ja jos jää aikaa eteenmeno.
  • Ensin Myyn sai vähän kulkea kentällä ja lyhyesti rakastaa ihmisiä. Sitten aloitettiin seuraamiskaaviolla. Seuraaminen sinällään kivan vietikästä koko kaavion ja paikka pysyy, mutta pomppuja oli paljon ja käännökset ovat lähinnä hupaisia... Pakko vaihtaa täyskäännös toisin päin kun ei tuosta mitään tule. Patukan voisi vaihtaa johonkin vähemmän näkyvämpään palkkaan ja alkaa vähitellen myös häivyttämään sitä. Onhan tuolla tuota dominassiakin, joten kestää myös palautetta vahvemmin kuin mitä nyt saa. Lauran mukaan näykkäsee pompahtaessaan ainakin välillä vähän tuota patukan reunaa mitä itse en ole huomannut tai tuntenut. Kiellän sitä äänellä, mutta tässäkin oikea-aikaisuus on aina haaste. Jatkuva apparin käyttö ois vaan niin hyvä! Käännöksiin ei mitään ihmettä ole luvassa, ennen kuin ranka on kunnolla hoidettua ja jumit saatu pois. Temmon vaihteluissa juoksuosuudella pompotti vielä reilummin kuin kävellessä. 
  • Henkilöryhmässä kontakti ei katkeillut, eikä ihmiset kiinnostaneet. 
  • Paikkamakuuta ekan kerran niin, että Myy on kentällä ns. beehootyyliin ja yksittäinen koira tekee omia juttuja. Aika vaan pari minuuttia (uusi kenttä, vieraat koirat) koska haen Myylle niitä onnistumisia. Myy oli hyvin tarkkaavainen, mutta ei näyttänyt kuitenkaan olevan aikeissa nousta missään vaiheessa. 
  • Pienen tauon jälkeen tuomarille ilmoittautuminen Lauran ja Sienen parina. Pääsin mitä ilmeisemmin sen verran kisamaiseen jännitykseen, että ilmoitin meidät sanomalla, "tässä ovat Anne ja tervu Romeo".... :p Sieni olikin parina yllättävän kiinnostava. Myy pyrki kovasti kurkkimaan Sienen suuntaan ja persuuskin nousi maasta muutaman kerran. Mutta joo... enpä huomannut antaa sille tässä istu-käskyä. Kontaktitreeniä siis paljon ja myös näitä parina ilmoittautumisia. 

  • Toisella kierroksella jäävät (maahan, istu), jotka molemmat sujuivat hyvin. Apuja ei enää näissä ole. 
  • Vauhtiluoksetulossa on nimensä mukaisesti sitä vauhtia... Vapautus patukalle. Myy aikoi kuitenkin tulla ensin suoraan eteen, vaikka patukka oli sivulla ja koira vapautettu, joten oli pakko väistää, jotta ei törmätty. Janita sanoi, että opeta se tulemaan jalkojen välistä patukkaan, jotta ei opi tulemaan vinoon. Vauhti on nyt niin kova, joten en uskalla ottaa sitä pitkältä matkalta vielä ollenkaan eteen.... enkä kyllä jalkojenkaan väliin. Kuollaan muuten molemmat. 
  • Eteenmeno hyvä. Vietiin yhdessä patukka kentän toiseen päähän. Tässäkään maltti ei ole Myyn valtti ja pikku hiljaa pitäisi ruveta saamaan sitä hallintaa seuraamiseen ennen eteenmenolle pääsyä. Nyt lähetän sen perusasennosta, jolloin se lähes tärisee innosta ja karkaamisen riski on suuri. Tässäkään ei tietty tarvitse virpoa lähettäessä.... 
  • Tehtiin Lauran kanssa vielä myöhemmin kapulatreeniä. Laura laittoi kapulan maahan ja heti kun Myy koski/nosti kapulaa, kehu ja palkkaus. Toi kapulan käteen astikin sitä yhtään mälväämättä, joten ehkä se sittenkin joskus vielä noutaa. ;)
Tässä videota "Beehoosta" (musiikki jäi jonnekin matkan varrelle)


Esineruutu:

Suunnitelma: Esineruudussa koemainen esineruutu vieraiden tekemänä ja vieraalla esineellä. En ollut katsomassa tallausta tai esineen vientiä, joten ei mitään hajua missä esine oli.

  • Tässäkin ilmoittautuminen tuomarille ensin, jonka jälkeen päästin Myyn keskilinjalle vapaaksi. Meinasi karata, joten piti pyytää takaisin. Janita sanoi, että käytä vielä liinaa kun on kuitenkin noin nuori koira, ettei tarvitse puuttua tuohon karkailuun. Liinassakin voi sitä hallintaa ottaa samalla tavalla. Lähetys alueen keskeltä. Upposi hyvin takarajalle asti, pysyi hyvin alueella ja teki tehokkaasti töitä. Nenä oli auki, eikä mitään turhaa pyörimistä alueella ollut. Löysi esineen oikealta yläkulmasta, kehuin kun näin, että oli jotain suussa. Palautti laukalla. Esine tipahti vähän ennen käteen antamista, korjasi itse. Aikaa meni muistaakseni reilu puoli minuuttia. Hienoa työtä Myyltä ja nyt ei yhtään kakisteltu vierastakaan esinettä. Itse voisin kuulema höpöttää/kehua hillitymmin ja ennen kaikkea... VIRPOMINEN on heti lopetettava! Eli ihan turhaan esim. esinruudussa pidättelen koiraa lähdössä sille suuntaa kädellä näyttäen... Tuommoinen virpominen kun vaan kuulema turhauttaa menohaluja täynnä olevaa koiraa. Eli jatkossa ei enää virvota. 

Haku

Suunnitelma: Haussa ilmoittautuminen, ilmaisuja ja suorapalkkaa vaihdellen. Kyselin myös vähän muiden mielipidettä miten kannattaisi jakaa ilmaisut ja suorat...
  • Päätettiin sitten näin, että Myylle eka suorapalkka, toinen ja kolmas ilmaisu ja neljäs suora ja kaikille äänet. Ensin ilmoittautuminen tässäkin. Eka maalimies hyvä. Toisella upposi kanssa hyvin, meni suoraan, otti rullan ilmeisesti aavistuksen vastahakoisesti, toi hyvin keskilinjalle ja pudotti noin parin metrin päähän, josta korjasi itse. Näytölle meni hyvin. Kolmas melko lailla samalla tavalla, mutta oli kuitenkin ottanut hyvin ja halukkaasti rullan. Taas rulla putosi lähellä keskilinjaa ja Myy korjasi. Näytölle hyvin, jossa mm. ei ollut palkannut koiraa ennen kuin tulin piilolle. Myy oli maassa ja heilutti häntää ja sai sitten palkkansa. Neljännelle lähti vinoon, joten keskilinjan kautta uusiksi. Alueella teki toinen ryhmä ennen meitä, joten valmiiksi merkattu alue + piilot olivat jokseenkin hankala hahmottaa, joten sekaannuksia oli jonkin verran, mutta onneksi radiopuhelimet olivat käytössä, jotta koirat eivät pienistä säätämisestä kärsineet...
Paljon jäi hyviä juttuja reppuun, ehkä kuitenkin päällimmäisenä mielessä on se, että Myy on vielä hyvin nuori koira ja mitään kiirettä mihinkään ei ole. Myy on monella tavalla osaava, mutta juuri niin raakile kun tuon ikäisen koiran tuleekin olla. Hallintaa lisää pikku hiljaa maastolajeissa ja malttia pitää saada muutenkin kasvatettua. Odottelu-/ilmoittautumis ym. tilanteita, joissa ei mitään suurempaa äksöniä ole, tulee harjoitella Myyn kanssa paljon. Käskyn alla ja ns. kunnolla töitä tehdessä Myyllä ei ole ongelmaa vieraassakaan ympäristössä. Se keskittyy yhä hienosti ja on hyvin motivoitunut tekemään. Lelua voisi alkaa vähitellen häivyttämään ja noutoa alkaa rakentamaan. Ilmaisu ja varsinkin nuo rullan pudottelut talven aikana kuntoon. Loppuasento työnalle, jotta tuo rullan perusasentoon sivulle. Töitä riittää, mutta tätä matkaa on kyllä mukava tehdä noin ihanan koiran kanssa. :)

Paikalla oli myös palluteltavana tuleva poliisi Jarkkoantero. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti