torstai 17. lokakuuta 2013

Kilparyhmä ja hieroja

Torstaille oli alkujaan suunnitteilla peltojälki Villan suunnilla, mutta koska muutakin ohjelmaa oli päivälle muutenkin runsaasti, ei kaikkea saatu mahtumaan ohjelmistoon. Perjantai on vielä lomapäivä, mutta tänään satoi ensilumi, jotenka tiedä sitten päästäänkö enää peltojälkeilemään. Toivottavasti lumi sulaisi pois. En ole yhtään talvi-ihminen.

Tänään oli kilparyhmän treenit, joissa olin molempien paimenten kanssa. Romeon tokotauko on toistaiseksi takana. Romeolle tokoestettä, paikkamakuuta ja luoksepäästävyyttä. Tokoeste hyvin, kunhan sain koiran kunnon moodiin. Herättelyt ennen treenejä ovat tärkeitä! Paikkiksessa taisi olla muistaakseni kuusi koiraa. Romeo uroskelpien ja narttubernin välissä keskellä rivistöä. Ei ongelmaa, vaikka vähän nenu veti jossain kohtaa hajua "jostakin"... Luoksepäästävyydessä Annan kohdalla meni normisti, mutta vieraammalle murisi... pöh. Otettiin sama hänen kanssaan uusiksi ja syöttelin namia ja nyt oli hiljaista. En nyt keksi mistä tämä helkutin murina on tullut... muuten hyvät treenit Romeolta.

Myylle perusasentoon tuloja ja leikkiä Onnin opein. Alkuun höselti taas kovasti ihmisinnossaan, mutta rauhottui sitten tekemään ja teki ihan mallikkaasti.

Treenien jälkeen käytin koirat lenkillä. Myy käveli nätisti hihnassa, vaikka käytössä oli lyhyt nahkahihna! No, vetihän se alkuun, mutta rauhottui pian hyvään kävelymoodiin, josta pääsin kehumaan. Ei se ole ollenkaan niin toivoton tapaus kun kuvittelin. Varsinkin aamulenkit ovat parantuneet kummasti vetämisen saralla, kun "päästiin" maalta pois...

***
Treenien ja lenkin jälkeen Myyllä oli vielä hieroja. Rintarangassa Anne epäili olevan jotain pientä traumaa, koska Myy aristeli sitä käsitellessä ja tarjosi aktiivisesti mahapuolta tilalle. Voi olla tullut esimerkiksi vaikkapa siitä kun Myy kiipesi/hyppäsi viikolla korkean koiraportin yli ja liukas laattalattia on ottanut Myyn vastaan...  Nyt porttia on reilusti korotettu, joten tuota mahdollisuutta ei enää ole. Odotan kyllä tuon elukan kuvauksia mielenkiinnolla ja ehkä vähän pelonsekaisestikin...

Selkälihakset eivät ole vielä Myyllä kunnolla kehittyneet, joka on siis ihan normaalia tuon ikäisellä pennulle. Selkälihakset kehittyvät vasta viimeiseksi ja niilläkin kun olisi se suojaava merkitys kolhuja vastaan.

Pallojumppa, uinti, kiven/kannon/jakkaran päällä tehtävä tasapainoilu tukisi hyvin tärkeiden syvälihasten kehitystä ja näitä Anne suositteli Myylle, joka on tuommoinen tekevä ja vilkas koira. Täytyy ottaa noita ohjelmistoon arjessa. Sisällä onkin hyvä nahkajakkara, joka soveltuisi tasapainoiluun.

***
Viime aikoina mietinnän alla on ollut kumpiko se on? Eli streliloisinko Myyn vaiko kastroisinko sittenkin Romeon? Todennäköisin vaihtoehto on Myyn sterilointi, mutta ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto Romeonkaan kastrointi... Naapurin nartulla on nyt juoksut, joten silläkin tuo Romeon nimi on koko ajan huulilla. ;) Päätöstä tarttis alkaa pikku hiljaa tekemään...

5 kommenttia:

  1. Ilmoitapas se Romeo Kangasniemelle 10.11. tokokokeeseen sen kummemmin treenaamatta. Hittoako niitä liikkeitä junnaamaan kun se koira ne osaa. Mä meen sinne avoimeen Sienen kanssa ja piiskaat sut oikeaan moodiin ennen koetta.

    Ootko treenannut sen kanssa sellaista ns. ratakuunteluharkkaa koskaan?

    VastaaPoista
  2. En uskaltanut eilen sulle vastata kun koe oli tänään :D Mutta siis mikä on ratakuunteluharkka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin. :D "Kuuntelutreenit" sopii paremmin voi/evl-koirille kun siellä on niitä vauhti- ja irtoamisliikkeitä enemmän. Tai niille niitä on helpompi suunnitella, mutta hyvin voi alo/avo-tasoisen koiran kanssa myös tehdä. Pointtina on se, että rikotaan niitä kaavoja, ei junnata aina niitä samoja juttuja, yllätetään koira, laitetaan se oikeasti kuuntelemaan mitä sille sanotaan, ja kuitenkin samalla vahvistetaan niitä kaikkia oikeiden liikkeiden osia.

      Esim. avo-liikkeistä:

      -lähetetään koira hyppäämään ja käsketään istua esteen takana
      -tehdään esteen takana pari vaihtoa kaukoja i-m
      -mennään koiran sivulle ja lähdetään seurauttamaan sitä siitä
      -jätetään koira kesken seuruun liikkeestä maahan samalla kun itse vaihdetaan käyntinopeus juoksuun
      -poistutaan jonkun matkaa juosten, pysähdytään naama kohti koiraa ja kutsutaan luokse
      -stopataan matkalla seisomaan
      -lähetetään hyvästä stopista palkaksi takana olevalle hypylle
      -jne jne

      Välissä palkkaillaan miten hyvältä tuntuu.

      Se, että treenaa aina niitä samoja juttuja että liike alkaa perusasennosta ja loppuu perusasentoon, ON ihan helvetin tylsää. Tollasessa kuuntelutreenissä voi ja pitääkin alkuun auttaa, jos (ja kun... ne kangistuu kaavoihinsa niin nopeasti) koira on heti hypyn jälkeen kaukoja tehdessä ihan että wtf, niin toistaa käskyn ja menee vaikka lähemmäs auttamaan että joojoo oikeesti pyysin nyt kaukoja. :D Sit kun ne pääsee yli siitä jumista että eihän näin kuulu tehdä, ne yleensä tykkää näistä kauheesti.

      Jos koira osaa merkin, ruudun tai pk-eteenmenon, tai ihan vaan kiertää käskystä jotain kohteita, niin sillä saa hirveesti lisää vauhtia noiden avo-liikkeidenkin sekaan. Tai sitten se voi olla ihan vaan maahan jätetty lelu mihin se välillä lähetetään jollain palkkasanalla.

      Poista
  3. Wau! Just tuota me tarvitaan! Oon jotenkin tosi mielikuvitukseton ja varmaan just liian kaavamainen noiden treenejen suhteen. Tuo tekisi varsinkin Romeolle oikein hyvää. :) Tässähän alkaa ihan innostua. :D

    VastaaPoista
  4. Noissahan on todellakin vaan mielikuvitus rajana... :D

    VastaaPoista