sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Saviolla hakuilemassa

Tokokokeen jälkeen oli varsin mukavaa palata taas takaisin maastolajeihin, eli hakuilemaan. Tänään oltiin Saviolla holskuporukalla. Koiria oli paikalla yhdeksän. Pitkiksiä oli koirista suurin osa, eli viisi (Ruuti, Sumu, Tara, Rio ja Romeo) lyhkäsiä kaksi, (Carma ja Älli) sekä muunrotuisia edustivat karjakoira  Motti ja "pikku musta" Moore.

Romeolle otettiin kaksi valmista maalimiestä. Toisella rulla ja toisella pelkkä wubba. Ekalle lähti innolla, pyörähti alussa jonkun kierroksen, jonka jälkeen maalimiehelle. Otti rullan, meni merkkaamaan läheistä puskaa, jolloin rulla putosi... Meni uudelleen maalimiehelle,maalimiehellä ei ollut vaihtorullaa, joten tarjosi Romeolle tippuneen rullan. Toi rullan ja välipalkkasin.

Seuraavalle lähti hyvin ja suoraviivaisesti. Löysi ukon ja sai palkaksi wubbaleikkiä, jolle syttyi kovasti.

No joo. Koira kaipaisi selvästi jotakin piristävää nostetta näihin hakutreeneihin, mutta mitä ja miten? Tämä on nyt semmoista diibadaapa-työskentelyä ja treenit ovat jotenkin koiralle melkoisen tylsiä ja aina samanlaisia. Tuntuu jotenkin, että koira vaan kyllästyy koko ajan enemmän tähän hommaan. 

Treenien jälkeen tehtiin vielä mukava metsälenkki Carman ja Taran kanssa. Kotia viemisinä saatiin taas väsyneitä, mutta onnellisia koiria. :) 


1 kommentti:

  1. erityyppisiä haamuja, ukkoja joilta tulee hyvin tuulesta haju, erilaisia palkkoja...

    Välillä voi kokeilla myös partiointia. Sovitaan tietty alue esim. tien vasen puoli, sata metriä tietä eteenpäin, 50 metriä syvyyttä mettään päin tiestä. Maalimies piiloutuu ko. alueelle, ohjaaja ei tiedä tarkkaan minne. Mm kiertää piiloon, ettei tule suoraa jälkeä. Ohjaaja ottaa huomioon, mistä päin tulee ja lähtee apuohjaajan kanssa sitten oletettavasti tuulen alapuolelta siksakkaamaan aluetta koiran kanssa. Voi antaa koiralle hakukäskyn lähtiessään tai voi myös olla sanomatta mitään. Jos koira poistuu alueelta, kutsutaan koiraa, mutta muuten annetaan koiran tehdä itsenäisesti töitä ja ohjataan vain omalla liikkeellä, jotta alue tulisi tarkastettua kokonaan. Kun huomaa, että koira saa hajun, voi tukea koiraa lähtemällä koiran suuntaan (mutta muistaa kuitenkin, missä kohtaa oli menossa, jos se ei johdakaan löytöön, että pysyy kartalla, mitkä alueet on tarkastettu.

    Koira saa työskennellä itsenäisesti ja vahvistaa nenun käyttöä ja hajun paikannusta. Sinna on ainakin tykännyt ja yleensä tälläisissä reeneissä maalimiehen löytäminen on entistä suurempi ilo. Löydöstä kunnon palkka eli koira leikkien/syötellen+kehuen autoon (koko reeniporukka voi kehua, syöttää/leikkiä, jos koira vaan tykkää.) Nää on miusta tosi hauskoja reenejä ja kun koira osaa homman, voi aluetta suurentaa.

    VastaaPoista