tiistai 12. huhtikuuta 2011

Tokokurssi (5/6)

Tokokurssilla tänään 
5. kertaus: jättävät liikkeet, paikallaolo, hyppy...

Aloiteltiin tänään hypyllä. Varmuuden vuoksi käytin alkuun targettia, jotta saatiin heti idea selväksi Romeolle. ;) Hyppäsi hyvin. Odota-käsky ja kädellä vielä varmistus, ettei tule esteen yli takaisin. Alussa otti askeleita, jolloin jouduin korjaamaan paikkaa, mutta varsinkin lopussa tehty hyppy toimi hyvin ja Romeo malttoi hienosti 
odottaa, että tulen vierelle ja vapautan.
Kuunteluharjoitus

Eli miten koiralla on käskyt hallinnassa kun ohjaaja on koiraan selin, eikä katsekontaktia ole. Ensin istumista ja sitten maahanmenoa. Ekalla ei tainut istua, mutta kaksi seuraavaa käskyä meni hyvin perille ja pääsin palkkaamaan. Maahanmenot sujuivat hyvin ilman katsekontaktia ja kouluttajan mukaan Romeolla on hyvin käskyt hallinnassa. 


Jättävät liikkeet  

Näiden jälkeen jättävät liikkeet. Liikkeestä maahanmenossa Romeo jäi seisomaan ja Minna sanoi, että käskyni ei ollut samanlainen kuin kuunteluharjoituksessa. Annoin käskyn seuraavaksi vähän napakammin ja nyt meni maahan ihan hienosti. :) Liikkeestä seisominen sujui ilman ongelmia. Jäi hyvin ja pysyi paikalla siihen asti kunnes menin vierelle vapauttamaan.
Paikallaolo 


Tehtiin minuutin paikallaolo koirat vapaana. Koiria oli kolme. Lapinkoira keskellä ja Romeo ja bokseri sivuilla. Bokseri oli nuori, joten omistaja palkkasi sitä välillä, joten häiriötä oli sillä suunnalla. Jätetiin koirat samanaikaisesti käskyllä. Romeo maksasi katse minussa ja mukavan levollisena. Missään vaiheessa ei ollut aikeissa nousta ja olisi pysynyt varmasti pidempäänkin. :) Minna pyysi mua hengittämään välillä... :D ja sanoi jälkeenpäin, että voin harjoitella tätä tekemällä välillä jotakin pientä, jotta en seiso piipjäykkänä (oma näkemys) tuijottamassa koiraa. :D Se kun pian alkaa ihmetellä, että mitä hemmettiä tuo mamma on noin jännittynyt... Mutta oikeesti oli vaan jotenkin niin jännää jättää se toisten koirien viereen makoilemaan kun tietää millainen räyhäroope se joskus on ollut...


Otettiin myös kaksi paikallaoloharjoitusta niin, että aina yksi koira otti luoksetulon juosten paikallamakaavien koirien välistä omistajan luo. Tässäkään ei Romeolla mitään ongelmaa. Vilkaisi ohi juoksevaa lapinkoiraa, mutta ei ollut aikeissa nousta. Bokseria ei noteerannut oikein mitenkään vaan odotteli rauhassa ja jo vähän malttamattomana namia. :) Ennakoi vähän ylösnousussa.


Luoksetulo

Luoksetulo tehtiin kahden koiran välistä, eli koira jätettiin istumaan kahden paikallamakaavan koiran väliin ja käveltiin kouluttajan sanoma matka, jonka jälkeen kutsuttiin koiraa. Jätin Romeon istumaan toisten vierelle, pysyi hyvin ja tuli kivasti eteen, jossa hirmu palkka ja kehut. :)


Seuraavaksi tehtiin parkkiviivoja apuna käyttäen seuraavanlainen harjoitus. Koira perusasentoon, ekalla parkkiviivalla koira seisomaan, toisella viivalla maahan ja viimeisellä viivalla perusasentoon. Olen harjoitellut tätä lähes aina jättävänä liikkeenä ja nyt kun liike seisahtui, Romeo istui automaattisesti vai annoinkin sille odota-käskyn. Otettiin uudelleen niin, että ensin käsky odota ja sitten kädellä pysäytys. Nyt sujui hyvin ja kolmannella kerralla jäi seisomaan jo suoraan odota-käskyllä. Eli pitää vahvistaa käskyä ja sitä, että oma toiminta eli se liikunko vai en, ei saa vaikuttaa koiraan millään tavalla vaan käsky on käsky. Maahanmeno sujui hyvin ja lopussa otti hyvin perusasennon.


Lopuksi tehtiin vielä toinen kuunteluharjoitus. Eli koira perusasentoon sivu-käskyllä ja katse eteenpäin. Kouluttaja katsoo koiraa ja kertoo milloin koiralla on hyvä katsekontakti, jolloin se palkataan. Eli heti kun katse kääntyy ohjaajaan tulee nami. Romeo oli jo vähän väsynyt ja pysyy kuulemma sivu-käskyllä sen kolmisen sekuntia tiiviisti katsekontaktissa, jonka jälkeen alkaa vähän pälyillä sivuille... tätä voi harjoitella kotona peilin avulla. Erittäin hyvä opettaa koiralle, koska koiran huomiota ei tarvitse hakea moneen kertaan esim. kokeessa liikkeiden välillä vaan koira pitää koko ajan kontaktin.


Mukavat ja hyvin ohjatut treenit jälleen ja Romeo oli taas tänään aivan mahtava treenikaveri. Varsinkin sunnuntain näyttelytreenit ja siellä toisten koirien sietäminen useita tunteja on tehnyt Romeolle oikein hyvää ja käytös on ollut tänään ja eilein oikein mallikasta. :) 


Nyt Romeo saa kunnolla huilia ja palautua usean päivän peräkkäisistä treeneistä tehden vaan rentouttavia metsälenkkejä. Palataan taas kun jotain tapahtuu. :)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti