lauantai 14. marraskuuta 2009

Tokon starttikurssilla...Tokon starttikurssilla Romeon kanssa
Kurssi (http://www.elisanet.fi/nanajakit/TrainingTracks) ja sen sisältö:
- soveltuu pennulle/nuorelle koiralle, joilla tavoitteena toko harrastuksena & kisalajina. Kontaktia, leikkiä, yhteistä kieltä, palkkaa, motivaatiota...
- liikeosina mm. seuruu, stopit, nouto, kaukot, hyppy, paikallaolot
- suurin osa treenistä tehdään koirakohtaisesti.
Nameina tänään naudan kieltä ja leluna narupallo. Kummatkin toimivat erittäin hyvin. =) Romeolla oli tänään oikein hyvä vire ja olen siihen tyytyväinen. Romeo osaa hyvin ja minulla on vielä opittavaa. Vauhdikkaat liikkeet; hypyt, stopit, ruudut ja noudot sopivat hyvin Romeolla ja tämän tyyppisestä treenistä mitä tänään teimme, se selvästi nauttii kovasti. =). Treenikaverina meillä oli tolleri Lakka, jonka kanssa treenasimme vuorotellen.
Seuraaminen
Minulla opittavaa tässä. Käsi pidettävä koko ajan vartalossa kiinni sekä riittävän ylhäällä, jotta koira katsoo riittävän ylös. Pari askelta hyvää seuraamista riittää. Esim. seinän vierustalla hyvä harjoitella.
Perusasento
Seinän vierustalla ihan toimivaa. Tätä harjoitellaan nyt sivu-käskyllä.
Istu
Koira kutsutaan luo, Istu-käsky ja lentävällä namilla palkka kun istuu. Peruutus ja toisto. Lentävät namit ovat Romeosta hauskoja. =)
Maahan
Samoin harjoitellaan maahanmenoa kuin istu-käskyä. Maahanmenosta lentävä nami. Romeo tarvitsee vielä polvistumisen ja pienen käsimerkin, ennenkö menee maahan. Alkaa kuitenkin jo vähän toimia myös käskysanalla käsimerkin sijaan.
Kauko-ohjaus, stoppi vai mikä lie...? :(
Koiralle heitetään nami ja peruutetaan koirasta pois päin. Kutsutaan koiraa. Lähestyvälle koiralle huudetaan "Seis" ja heitetään nami toiseen suuntaan. Koira pysähtyy äkisti ja vaihtaa vauhdilla suuntaa. Kiva leikki ja tästäkin Romeo tykkäsi kovasti! =)
Hyppy
Namilla houkuttelu esteen yli hyppy-käskyllä. Sama esteen toiselta puolelta. Samalla kuin houkutellaan koiraa hyppäämään, peruuteetaan muutama askel jotta koiralle tulee hyppytilaa. Romeolle riitti makupalan heitto esteen yli, jolloin Romeo hyppäsi hienosti perässä. Romeo tykkäsi tästä. =)
Ruutu
Viedään yhdessä Romeon kanssa "esine" (Romeon narupallo) suoraan edessä olevaan ruutuun. Sanotaan samalla koiralle, että "edessä ruutu". Palataan takaisin lähtöpisteeseen ja lähdetään etenemään hitaasti koiran kanssa kohti ruutua, sanoen sille "edessä ruutu". Kun koira alkaa osoittaa kiinnostusta edessä olevaa esinettä kohtaan, se päästetään irti ja sanotaan "Ruutuun". Koira tuo noudetun esineen ruudusta. Itsellä meni vähän sekaisin sanat "ruutu, esine, pallo, tuo..."
Romeo selvisi kuitenkin ihan hyvin. =)
Noutoa kapulalla
Noottia ;). Miksi Romeolla ei ole omaa kapulaa?! -Hyvä kysymys. Asia korjataan ensi tilassa. =)
Namit purkkiin. Purkkia näytetään koiralle. Purkki esim. jalan alle. Kapulan heitto ja koira "Tuo"-käskyllä perään. Kun koira nostaa kapulan, KEHUT, Vapaa-käsky ja heti perään "saa ottaa"-kehotus, jolloin koira tulee kapula suussa lujaa purkille, josta saa palkan. Koiran vauhtia voi vielä lisätä ottamalla muutama askel taaksepäin, kuin koira lähestyy. Romeo meni tämän upeasti ja myös tästä se tykkäsi paljon. =)
Minun on salaa opeteltava heittoa. Sihti on kamala. Kapula lentää vähän minne sattuu. Ei onneksi osunut kehenkään. Tosi noloa. : (
Kurssilla opittua ja pohdittavaa jatkoon:
  • Leiki, leiki, leiki! Kaikessa tekemisessä muistettava ILO. =) Nyt tehdään kaikelle yhteistyölle ja tekemiselle hyvä pohja. Vasta 2-vuotiaasta eteenpäin aletaan hioa tarkkuutta ym. joita ehtii sitten opetella koko koiran loppuelämän.
  • Muista kehonkieli! Seiso ryhdikkäänä, kädet vartalossa kiinni-> vapautat koiran->rentoutat myös oman kehonkielesi. Älä katso koiraan.
  • Seuraamisessa käsi pysyy vartalossa kiinni koko ajan. Pinsettiote taskun suusta! Pidä käsi riittävän ylhäällä, jotta koiran katse on ylöspäin. Matkan ei tarvitse olla pitkä. Kaksi askelta riittää.
  • Opeta käsky "Saa ottaa".
  • Treenibag on turha kapine, johon koira alkaa yhdistää namit, opettele siitä eroon... :(
Kurssi oli erittäin hyvä! Romeolla ja minulla oli oikein hauskaa ja taas saatiin kovasti puhtia treenata yhdessä! Kiitos Hanna! =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti