torstai 12. joulukuuta 2019

Hakumetsässä ja hallilla


Paljon on koirien kanssa puuhailtu, joten pidemmittä puheitta yritänpä kasata tänne jonkinlainen yhteenvedon siitä mitä ollaan tehty. Aloitetetaan siitä meidän lempparista, eli hakuiluista. 

Myyn hakutreeneissä on ollut jo pidempään erittäin kiva suunta. Pistoihin on saatu aiemmin kaipaamaani suoruutta, pistoissa on runsaasti syvyyttä ja mikä tietenkin hienointa, ukkoja ei jää metsään. Näytöt ovat olleet myös hyviä ja ilmaisut korrekteja. Nämä kaksi jälkimmäistä ovatkin olleet lähes aina Myyn vahvuuksia. Mutta jotta ei liikaa innostuta, niin muutamassa viimeisimmässä treenissä Myy on pudottanut rullan (kiinto) hieman liian aikaisin keskilinjalla ja tämä asia tarvinnee huomiota jatkossa. Myylle saadaan varmasti luotua taas kriteeriä selvemmäksi irtorullilla. Kokeessahan tuossa on vaarana, että maalimies hylätään, jos koira pudottaa rullan liian aikaisin. Myy on tuonut rullaa yleensä ongelmitta perille asti, joten eiköhän asia saada kuntoon tai voihan olla myös niin, ettei tuollaista ongelmaa ole enää edes keväällä. 











Syksyn aikana myös Caru on päässyt hakuilemaan peräti seitsemän kertaa, vaikka onkin sellainen myöhäissyksyn lapsi. Caru ei luonnollisestikaan ymmärrä vielä alueen suuntaa ja jos tuuliapuja ei ole, pentu saattaa lähteä mihin suuntaan tahansa. Olen antanut Carun mennä toistaiseksi melko vapaasti, jos oletan pennun saaneen hajun maalimiehestä. Tässä riskinä on se, että jos pennulla ei sitten olekaan hajua, tulee vahvistettua turhaan juoksentelua alueella. Juoksentelulla koira palkkautuu hyvin nopeasti, joten siitä tulee helposti mukava tapa koiralle, joka taas ei sovi hakumetsään. Canisristeilyä voisi kokeilla pistojen opetukseen ja hajunhaut ovat ehdottomasti Carulla ensi kevään treenisuunnitelmissa. On se jotain opittukin! Caru toimii hienosti, jos se saa vähänkään tuuliapuja ja tämän hetkistä osaamisaluetta pennulla on maalimiehen paikannus. Saadessaan maalimiehestä hajun, pentu ei hylkää kohdetta vaan etsii intensiivisesti ja niin kauan, että se löytää lopulta maalimiehen. Pentu on luonteeltaan itsenäinen ja periksiantamaton, joten se ei kysele apuja, vaikka maalimiestä ei heti löytyisikään. 



Tähän periksiantamattomuuteen liittyen, Carun kanssa onkin melko todennäköisesti odotettavissa jonkin asteisia hallintaongelmia, niin hakumetsässä kun muuallakin elämässä, kunhan se tuosta vielä kasvaa. Oma tahto on Carulla hyvin vahva ja itseluottamus täysin rajaton. Olenkin kavereille naureskellut (vielä vähän naurattaa... 😅), että siinä jonossa missä jaettiin nöyryyttä, Caru unohti käydä kokonaan. Myyn kanssa olen tottunut miellyttämisenhaluiseen, ohjaajapehmeään, nöyrään narttuun ja ns. helppoon koiraan, niin onhan tässä taas opeteltava ajattelemaan täysin erilailla, kun rajoja pitää asettaa koko ajan ja ihan erivolyymilla. Nämä ovat silti vain niitä asioita, joita on läpikäytävä aikuistuvan uroskoiran kanssa, eivätkä sinällään mitään sen kummempia mörköjä. 
---


Mustanaamiot sellikavereina. Muita kavereita näistä ei taida tullakaan... 


Hallitreenit ovat myös alkaneet. Myyn kanssa työstetään jälleen mielentilaa kuten viimekin talvena. Viimeisimmässä kokeessa sattunut toisen koiran hyökkäys paikkamakuulta Myytä kohti suisti Myytä pienoiseen epävarmuuten. Tämä näkyy toisen koiran treenatessa yhtä aikaa hallissa. Nyt pyrin saamaan Myylle luottoa siihen, että toisten koirien kanssa on turvallista treenata yhtä aikaa. 


Caru korkkasi elämänsä ensimmäiset hallitreenit joulukuussa ja se on käynyt nyt pari kertaa hallilla. Carun ominaisuuksiin voidaankin tämänmyötä lisätä keskittymiskykyinen ja hyvä häiriönsieto. Pentua ei haitannut yhtään, vaikka sermin takana tehtiin agilitya ja muutenkin hallissa oli kova meteli. Tottiksessa näkyy hyvin se, että Caru on vielä kehitykseltään hyvin keskeneräinen ja löysä. Se tarvitsee vielä hyvin paljon aikaa kehittyäkseen. Perusasennosta tulee helposti vähän vino, tai pentu jää rötköttämään mutkalle. Edelleen seuraamispaikka on liian edessä. Seuratessa näyttää vielä melko hyvälle, mutta perusasennossa virhe näkyy ja pentu tulee liian eteen. Kivaa tekemistä se kuitenkin esittää ja kuten videolta näkyy, se on nykyisin myös erittäin ahne! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti