keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Fyssarilla keväthuollossaTalven jälkeen ja ennen varsinaisen treenikauden alkua on tullut tavaksi tarkastuttaa Myyn kroppa fysioterapeutilla. Tälläkin kertaa huollon suoritti luottofyssari Emmi.

Pientä luistelua on ollut liukkauden takia ja olen myös huomannut, että Myy on ollut viime aikoina tavanomaista enemmän etuvetoinen. Tämän huomaa mm. valokuvista, joista käy hyvin ilmi se, ettei Myyn takaosa työskentele yhtä voimakkaasti kuin etuosa. Juoksussa näkee, että voima on enemmän edessä kuin takana. Luoksetulossa tämä näkyy myös erityisen hyvin. Siinä Myy nykäisee itsenä liikkeelle voimakkaan etupainotteisesti, eikä käytä takajalkoja ponnistaakseen niillä. Fyssari sanoikin että, jotkut koirat aivan kuin unohtavat takaosan olemassaolon ja siirtyvät ajan kanssa itsestään enemmän etuvetoisimmaksi, jos takaosaa ei esim. riittävästi aktivoida tai siellä on hoitamattomia jumeja/lihaskireyksiä. Romeollahan näin on käynyt vuosien saatossa ja nykyään sen takaosa on huomattavasti etuosaa heikompi. Nono westie oli myös täysin etuvetoinen ja sen takajaloista puuttuivat lihakset kokonaan. Sen kohdalla tämän selitti huonosti sujunnut patellaluksaatioleikkaus, nivelrikko ym. vastaavat tekijät. Myyn kohdalla tilanne pitää nyt kuitenkin heti korjata. Myy sai Emmiltä hyvää hoitoa kroppaansa ja saatiin myös hyvät jumppaohjeet takapäätreeneille. Täytyypä tehdä niitä myös Romeon kanssa! Tilanne katsotaan uudelleen kuukauden päästä. 

Myy kävi myös puntarilla. 24,9 kg. Rakas, sinustakin on tullut pullukka... 😁
ANAMNEESI: Myyn vointi ollut hyvä. Jonkin verran tullut liukasteluja nyt jäisillä keleillä ja nyt omistaja huomannut, että kirputtanut molemmilta puolilta lantion aluetta. Vatsalaukunkiertymästä toipunut hyvin. Normaalisti treenattu ja Myy suorittanut hyvin. Myy venyttänyt normaalisti itse etu- ja takajalkoja. Osteopaatilla käynyt tässä välissä kerran eikä siellä mitään isompia löydöksiä, vähän enemmän ollut jäykkyyttä oikealla puolella lannerangassa. Omistaja huomannut, että nyt ehkä Myy on viime aikoina käyttänyt takaosaa heikommin.
STATUS: Liikkuminen normaalia, ei ontumaa. Laukkaanlähdössä näkyy, että käyttää enemmän etuosaa. Seisoma-asennossa paino tasaisesti kaikilla raajoilla, painonsiirrot onnistuvat hyvin. Lihaksisto hyvä ja symmetrinen. Keskiselässä th 5-8 alueella pieni notko näkyy. Etu- ja takaraajojen nivelliikkuvuudet hyvät ja symmetriset. Rangassa lievää palpaatioarkuutta th5-8 alueella. Lihaskireyttä molemmin puolin L1-3 alueella sekä molemmissa etureisissä, enemmän vasemmalla puolella. Vasemmalla puolella kireyttä myös th5-8 kohdalla selän lihaksissa. Keskivartalon syvät lihakset aktivoituvat paremmin vasemmalta.

FYSIOTERAPIA: Tehdään ft-tutkimus. Myyllä nyt lihaskireyttä lanneselässä sekä etureisissä. Lisäski liikkeessä näkyy, että enemmänkin vetäisee itsensä liikkeelle kuin ponnistaa takapäällä. Nyt ohjataan kotiharjoitteeksi takapäätä vahvistavia harjoitteita, näitä hyvä tehdä vähintään 4 x viikossa esim. lenkin jälkeen.
Kotiharjoitteet: 1. seisoma-asennossa vuoronperään etutassun nosto, 10 x 1-2 sarjaa. 2. seisoma-asennossa kevyt veto sormilla nivusista suoraan taaksepäin, jolloin koira jännittä käsiä vastaan, pidä jännitys n. 5-10s ja toista 10 x 1-2 sarjaa. 3. makupalan avulla peruutus rauhallista käyntiä niin, että niska suorana tai pää hieman alaspäin, 5-10 askelta 3 x 1-2 sarjaa. Voi myös peruuttaa loivaan ylämäkeen kun tasamaalla sujuu helposti.
Nyt laser selän ja etureisien alueelle sekä manuaalinen käsittely. Lihakset aukeavat käsittelystä hyvin ja Myy rauhoittuu hienosti pöydälle hoidettavaksi. Otetaan vielä kontrolli n. 1kk päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti