sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Maastotreenejä ja pohdintaa...

Kokeet ovat tältä kaudelta meidän osalta ohi. Viisi pk-koetta, joista kolmesta koulari, joten huonomminkin olisi voinut mennä, mutta parannettavaakin löytyy ihan joka osa-alueelta. Nyt ei jäädä tuleen makaamaan, eikä toisaalta henkseleitä paukuttelemaankaan, vaan tehdään treenejä, jotka toivottavasti vievät Myytä asioissa eteenpäin. Tässä lokakuun maastotreenejä (+ yhdet aksatreenit) vähän pilkottuna.15.10 hakutreenit 
Kolme maalimiestä, joista kaikki avopiiloissa. Käytössä irtorullat. Ennen maalimiehen piiloa alueella aukinaiset umpipiilot, joissa ihminen oli juuri käynyt. Maalimies muutaman metrin päähän umpparista.

1. lähetys. Myylle näytettiin ennen lähetystä, että umpparin luona oli ihminen. Käänsin koiran pois ja maalimies menee umpparista joitakin metrejä kauemmaksi. Myy meni suoraan umpparille ja hamusi ja hamusi kiintorullaa, jota ei siis ollut kaulassa. Tuli kolmasti pois epätoivoisen oloisena. Lähetin uudelleen samaan paikkaan. Lähti viimeisellä kerralla haukkuen. Pyöri piilon ympärillä kunnes saikin lopulta hajun piilossa olevasta maalimiehestä. Näytölle vei hyvin, eikä ollut piiloa näkevinäänkään. 2. lähetys normi maalimies. Palkkasi ruoalla ja leikillä. 3. lähetys samalainen kuin mitä ensimmäinen. Tällä kertaa Myy meni ihan suoraan umpipiilon ohi maalimiehelle. Samoin näytölle. Oliko kenties oppinut jotakin?


17.10 itsenäinen agiryhmä
Ei jaksettu rakentaa rataa, kun kentällä oli valmiina edellisen illan kiva möllirata ja siinä oli suorastaan herkullisen hyviä pätkiä harjoitella irtoamista! Mitä enemmän on tehty tottista, sen vaikeampaa Myylle on itsenäinen tekeminen ja irtoaminen. Nytkin se oli tosi vahvasti kiinni liikkeessäni, eikä hyvää irtoamista saatu vaikka edessä oli vaan hyppy - putki (pitkät estevälit) ja mielestäni rytmitin omalla liikkeellä hyvin kohti putkea. Kokeilin eteenkäskyäkin, josko sillä, mutta ei siitäkään ollut manittavaa hyötyä muualla kuin loppusuoralla, jonka sentään irtoaa hyvin. Sen verran saatiin kuitenkin hyviä toistoja etupalkalla, että toisessa setissä homma näytti jo kohtuullisesti toimivan. Hyvä siitä tulisi, kun ehtisi treenaamaan.  

20.10 Jälkitreeni
H. oli taas reipas ja talloi Myylle jäljen. Jäljen pituus 1030 metriä ja jäljellä oli kuusi keppiä. Jälki ehti vanheta melkein kaksi tuntia ennen kuin päästiin sitä ajamaan. Jana oli jälleen ihan täydellinen! Jotenkin se osaa nyt lähteä kaahottamatta ja tietää miten homma hoidetaan. Koko jäljen Myy jäljesti määrätietoisesti ja tosi voimakkaasti. Jarruttaa sai ihan koko matkan ja käytännössä jouduin lähes nojaamaan liinaan, jotta vauhti pysyi riittävän hitaana ja meno rauhallisena. Kädet paskana hanskoista huolimatta, mutta vau mikä fiilis! Myy oli hieno ja mikä parasta, motivaatio keppeihin on nyt todella korkealla. Yhtään keppiä ei jäänyt nostamatta! Ei voi todeta muuta kuin, että vähän loppui kausi kesken. Koira olisi nyt parhaassa koekunnossa. Toivottavasti sama tekeminen jatkuu myös keväällä ja päästäisiin kokeisiin.  


21.10. hakutreenit
Neljä pistoa ja lyhyt rata. Treenin tarkoitus oli opettaa Myylle tarkkuutta ja mentiin taas irtorullilla. Treeni onnistui Myyn kannalta moiteettomasti, mutta illalla saunan lauteilla käytiin vielä jonkinmoista treenin jälkipuintia H.n kanssa. (Niin, siis mikä muu elämä?!😜) Esiin nousi mielenkiintoisia ajatuksia - jopa vähän pelottaviakin. Mitä tämä treeni loppujen lopuksi opettaa koiralle? Sen, ettei umpipiiloja tarvitse tarkastaa, vaikka niissä haisee ihminen? H.n heittämä ajatus.  Vai sen, että ole huolellinen ja tarkasta kunnolla hajun lähde, joka on se minun pointti. Miten koira asian näkee ja kokee? Opetanko sitä väärin? Harjoituksen tarkoitus on ollut korjata sitä, että Myyn mielestä umpipiilo on aina sama kuin ihminen. Jos piilo on tyhjä se tekee valeen. Kokeessahan ei kuitenkaan koskaan ole tyhjiä piiloja, joten mikä oli se (mun) pointti? Muuta kuin, että minua ärsyttää kun koira ilmaisee tyhjiä piiloja, jos niitä joskus treeneissä on. Joka tapauksessa nyt liikutaan sen verran heikoilla jäillä, että kuumat piilot on katsottu ja näitä ei enää ainakaan hetkeen tehdä. Jatkossa umpipiiloista löytyy aina ihminen. Perhana, kun onkin välillä vaikeeta! 


Tässä vähän liikkuvaa kuvaa siitä miltä Myyn tekeminen metsässä näytti. Ekassa tyhjälle lähetys ja toisessa tyhjän umpipiilon ohitus. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti