perjantai 19. kesäkuuta 2015

JuhannusreenitSateista Juhannusaattoa vietettiin Koirakorvessa reenilöiden merkeissä - kuinkas muuten. Tottiksessa päästiin siirtymään Bh:n jälkeiseen aikaan ja aloiteltiinkin heti uusilla jutuilla. Otettiin mukaan kentällä ampuminen ja tehtiin hyppynoutoja pk-esteillä. Pitkiä paikkamakuita tehdessä, Myyn paikkamakuu on ikävä kyllä hajoamassa ja siitä alkaa muodostua pienoinen ongelma. Myy kun on perusluonteeltaan vilkas ja kiihkeä, se ennättää rekisteröidä kaiken mitä kentällä tapahtuu pitkien minuuttejen aikana. Hyttyset/mäkäräiset vievät ainakin tähän aikaan vuodesta helposti keskittymiskyvyn ja paikkamakuun mielentila on mennyt selkeästi huonompaan suuntaan. Mielenkiinto ei riitä pitää katsetta mun selässä kun kentällä tapahtuu samaan aikaan vaikka ja mitä. Sitten kun Myy on vielä perusluonteeltaan rohkea (ei pelkää toisia koiria), siitä olisi mukava käydä - hyvässä hengessä tietenkin - tekemässä tuttavuutta kentällä olevien kanssa. Hyvä olisi, että se makaisi pienessä paineessa (hyvässä sellaisessa) paikkamakuussa, mutta Myyn luonne tuo kyllä tähän omat haasteensa. Myy pysyy yhäkin makuulla siihen saakka kunnes pari tekee luoksetulon, eli päästään kaavion viimeiseen liikkeeseen, mutta tässä onkin nyt sitten se the Juttu... Myy reagoi mielellään myös parin tänne-käskyyn, vaikka tätähän on harjoitelu ennen bh-koetta. Ei kuitenkaan ehkä riittävästi?

Ja jos on ongelma, siihen pitää löytää ratkaisu. Ekalla harjoituskerralla saatiin jo jonkinmoista edistymistä aikaiseksi. Paikkamakuupaikan vieressä on tolppa, johon kiinnitettiin ennalta huomaamattomasti liina, jossa oli parin metrin verran löysää. Seuruutin Myytä hihnassa liinan viereen ja siinä vaiheessa kun normaalistikin irrotan hihnan, kytkin samalla mahdollisimman huomaamattomasti myös varmistusliinan kiinni. Tärkeintä tässä on huijata koiraa luulemaan, että se on vapaana. Parina oli saku ja Myy makasi paikkamakuussa melko rauhassa katsellen kuitenkin kiinnostuneena toisen koiran tekemisiä. Sama mitä nyt viime aikoina on esiintynyt, eli Myy valpastuu heti kun pari antaa maahanmeno-käskyn ja alkaa selvästi odottaa tämän jälkeen tulevaa luoksetuloliikettä. Ohjaajan huutaessa tänne, loikkasi myös Myy pystyyn selvästi aikeissa mennä sekin ohjaajan luo... Liina kuitenkin toppasi tylysti yrityksen ja koutsi kävi komentamassa Myyn takaisin maahan. Myy on selvästi hämillään kaikesta tästä, mutta totteli heti. Tässäkin on pointtina, että itse olen hiljaa (ohjaajan ja koiran välit pidetään hyvänä) ja tehdään lähtötilanteesta muulla tavoin koiralle epämiellyttävä. Luoksetulo uusitaan ja nytkin tänne-käskyllä Myy reagoi ja nousee ylös, mutta tällä kertaa ei liiku paikaltaan, vaan katselee vähän hämillään toista koirakkoa. Käskystä (ei edelleenkään minun), koira pyydetään takaisin maahan, jossa se makaa nyt hyvin loppuun asti. Palkkaan koiran makuun jälkeen ihan normisti, jonka jälkeen pidetään tauko.


Tauon jälkeen vaihtui pari ja saimme pariksi nuoren dobberin. Ensin ilmoittautuminen, joka meni jo melko totutunlaisesti, eli Myy kyllä huomaa parin olemassaolon, mutta pysyy hyvin käskyn alla. Sen jälkeen kentälle seuraamaan parin tehdessä vieressä ja tässä ampumista x 3. Ekalla laukauksella kontakti putoaa, Myy katsoo taaksepäin tyyliin - mikä se oli, mutta ottaa sitten kontaktin ja jatkaa normi seuraamista. Toisella ja kolmannella laukauksella ei reagoi enää mitenkään. Ei pitäisi siis tulla ongelmaa ampumisen kanssa. Tässäkin tärkeää, että ohjaaja on rauhallinen ja ohjaa koiraa täysin normaalisti, eli niin kuin mitään ampumista ei olisikaan. Ohjaajan ei tule missään tapauksessa kiinnittää huomiota koko asiaan. Ei siis leikitetä koiraa tai häärätä muutakaan, vaan tehdään ihan normaalia seuraamista. Kontaktin pudotessa laukauksen aikana, sivu-käsky voidaan toistaa.

Toinen paikkamakuu. Sama homma taas liinan kanssa. Hyvin on siihen saakka kunnes Myy valpastuu taas parin maahanmenon kohdalla ja alkaa ennakoida tulevaa luoksetuloa. Nyt ei kuitenkaan nouse tai liiku paikaltaan luoksetulokäskyn kuultua vaan katselee tarkkaavaisesti toisen koiran juoksua. Sama koira tekee perään vielä hyppynoudot ja kapulan lentäessa Myyn kaula taas venyy kiinnostuksesta koiran suuntaan, mutta pysyy hyvin paikallaan. Selvästi parempi paikkis kuin ensimmäinen. Näitä nyt reenataan niin kauan, että saadaan aikaiseksi pomminvarma lopputulos.

Hyppynoudot. Ensin hypättiin metrisestä ja sitten pk-estettä. Aita-käskyllä epäröi lähteä kun seisoin vieressä. Agikoirana odottaa, että otan etumatkaa. Hyppäsi hyvin ja ilmavasti yli kun tajusi mitä halutaan. Takaisin meinasi kiertää, koska agikoirahan ei hyppää koskaan taaksepäin. :) Pk-esteelle kipusi vauhditta ja näytti aika pahalta. Nousi kuitenkin sitkeästi ylös ja tuli alas, joten reeniä vaan niin eiköhän tämä ala sujumaan kun Myy ymmärtää, että vauhdilla pääsee yli helpommin.

Tehtiin myös esineruudut molemmille paimenille samassa paikassa missä viikonlopun koeruutukin oli. Myylle vieraat esineet, joita oli kolme. En tiennyt missä esineet olivat, joten lähetin ruudun keskeltä. Ekan löysi ja toi nopeasti, seuraavaa esinettä haki tosi pitkään, mutta aika olisi kuitenkin riittänyt. Meni myös pari kertaa rajojen ulkopuolelle samassa paikassa missä koekoiratkin ylittivät rajat. Kutsuin muutaman kerran etulinjalle ja lähetin uudelleen. Puhti meinasi jo koiralta loppua kun toinen/viimeinen esine viimeinen nousi. Vinkiksi sain, että kun koira on selvästi hajulla esineestä, voi sille huutaa tarkasti tms. jolloin koira oppii, että esine on siinä ihan lähellä. Kokeessa on myös lupa kehua koiraa kerran kun tuo esinettä. Romeolle kolme tuttua esinettä. Samalla tavalla lähettelin kuin Myytäkin ja holsku oli kyllä niin hieno! Se vaan oli ihan liekeissä kun sai etsiä esineitä ja teki tosi innolla ja itsevarmasti töitä. Vauhti oli pelkiä hitaampi, mutta nenu oli auki, ajatus kirkkaampi eikä ruudussa tehty turhia lenkkejä. Etulinjalla nousi hyvin kun taputtelin - missä esineet, ennen uutta lähetystä. Aikakin oli Romeolla hyvä.

Myylle vielä ennen lähtöä tehtiin kaksi lyhyttä janareeniä yhdellä kepillä. Ekassa otti takajäljen. Paineistunut? Palautin tielle ja otin lähdön uusiksi. Nyt oikea suunta. Tavoite oli saada etenemään janalle suoraan, eikä oikealle kaartaen, joten nyt on palattu janaharjoittelussa taaksepäin. Janat olivat lyhyet ja lähetin jälki/eteen-käskyllä, jotta etenisi suoraan. Vähän vielä sellaista säätämistä, mutta suorempaa. Hyvää oli kuitenkin, että kepit ilmaisi hienosti ja selvästi oli kova palo päästä jäljestämään. Kiva loppui Myyn mielestä ihan kesken, kuten oli tarkoituskin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti