keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Hyppytekniikkaa ja tokoa

Tiistaina ennen Romeon agitreenejä ehdin ottaa hallilla Romeon kanssa tokoa. Tehtiin seuraamista, kaukoja ja luoksetulon stoppeja. Kaukot menivät teknisesti hyvin, mutta ovat vähän hitaita. Luokstulon stopit hyvät pysäytyksen osalta, mutta loppuvauhtia saisi olla enemmän. Tosin käskyt olivat myöhässä ja koira oli tullut jo yli puolen välin, jolloin loppumatka jäi turhan lyhyeksi ja meni tästäkin syystä lönkyttelyksi. Romeo tuli kuitenkin hyvin sivulle, joten liike on sinällään valmis. Seuraaminen yllätti iloisesti. Bh:n jäljet on saatu pikku hiljaa korjattua ja nyt tuo seuraaminen alkaa näyttää siltä miltä se parhaimmillaan jossain vaiheessa olikin.

***
Romeon agissa aiheena oli aina niin tärkeä hyppytekniikka. Käytiin ensin läpi teoriaa, eli sitä miltä hypyn kuuluisi näyttää ja miten tärkeää olisi, että koiralla olisi mahdollisimman hyvä tekniikka jolla se hyppää. Hypyn tulisi olla äänetön ja koira ns. pyöreänä hypätessään, eli hypätessä koiran ei tulisi olla notkoselkänä tai myöskään liikaa etupainoisena  Lähtöasento on erityisen tärkeä, jotta hypystä tulee hyvä. Koiran tulisi istua melko lailla tokotyyliin (tokokoirilla on kuulema usein hyvä lähtöasento, kun ne ovat oppineet istumaan oikein), eikä esimerkiksi etupainoisesti korppikotka-asennossa, koska silloin ponnistuksestakin tulee etupainoitteinen.

Muutama tärkeä juttu Tiinan ohjeista:

  • hyppytekniikkaa tulisi tehdä kerta viikkoon. Kolmessa kuukaudessa saadaan aikaan tuloksia. Aikaa voi mennä puolesta vuodesta kahteenkiin vuoteen jos on ongelmakohta, jota korjataan.
  • Ensin tehdään perusharjoitteita esim. kerta viikkoon ja kun ne sujuvat hyvin, siirrytään tekemään jatkoharjoitteita. Perusharjoitteet ylläpitävät hyppytekniikkaa.

Teoriaosuuden jälkeen tehtiin hyppytekniikkatreenejä kahden eri harjoituksen avulla. Ensin katsottiin koiran lähtöasentoa yhden hypyn avulla ponnarin takaa, jonka jälkeen suoritettiin perusestesarja. 

Romeolle ensin namialusta, joka vaihdettiin sitten leluun. Ekalla kierroksella Romeo lähinnä lönkytteli molemmat harjoitteet läpi, eikä sen tarvinnut varsinaisesti tehdä mitään. Lähdössä malttamattomuutta, varasteli ja komennuksesta otti itseensä... en tee mitään, etten tee väärin-tyyppisesti... nih! :/

Toisella kierroksella tehtiin nouseva estesarja perussarjalla, eli estevälit pidentyivät loppua kohti. Nyt otettiin lähtöponnari pois ja Romeo lennosta suorittamaan estesarjaa, jotta saatiin vauhtia tekemiseen. Sitähän tulikin reilusti ja nyt pääsi paremmin tutkailemaan myös Romeon hyppytekniikkaa. Harmitti, ettei tullut otettua videokamera mukaan, kun ei oman koiran tekemistä nähnyt hyvin sivulta.

Hyppytekniikka oli Romeolla Tiinan mukaan hyvä. Olen tuosta samaa mieltä, enkä siitä ole koskaan osannut huolissani ollakaan. Romeohan ei juuri koskaan pudottele esteitä. Se osaa arvioida mielestäni hyvin esteiden sijainnin ja ponnistuspaikat, eikä mitään esteiden päälle putoamisia ole koskaan tullut. Hyppy on ollut vaivatonta, eikä rimojen korkeuksien vaihtelut ole ollut Romeolla ongelma. Holskut ovat jo rotuna vähän niin kuin luotuja hyppäämään rakenteensa puolesta, enkä nyt siis tarkoita Romeota - jolla on agiin ihan liikaa massaa ja kokoa - vaan lähinnä mieleen tulee rodusta nuo kevyet ja pienet holskunartut. Hyvä näin.

Hyppytekniikkaa olisi kuitenkin hyvä ylläpitää ja noita tekniikkatreenejä olisi mukava tehdä paljon enemmänkin ja ennen kaikkea säännöllisesti... se on taas tuo kortilla oleva aika, joka rajoittaa niin paljon. : /

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti