keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Avoa kuntoon...

Keskiviikkona Romeon ja Myyn kanssa tottista/tokoa valaistulla hiekkakentällä, joka on talomme vieressä... Niin, eli tosiaan meidän talon vieressä on hyvin valaistu hiekkakenttä, jossa on hyvä treenata pimeälläkin hyvien valojen tähden, mutta en ole sitä kovin usein käyttänyt. Syystä, että kentän/talomme ohi kulkee noita Romeon inhokkikoiria ja ajattelen aina, että Romeo mieltää paikan ainakin osaksi omaksi reviirikseen, josta se on tarkka... tänään taas huomasin, että eihän tuo mitään näe, kun sillä on tehtävä, joten jatkossa tulen kyllä hyödyntämään kenttää ehdottomasti enemmän. Itselle tuossa on helppo treenata, koska koirien vaihto kotoa on nopeaa ja käytän ne kentällä vuorotellen, jolloin koirille saa lyhyet ja napakat treenit. Halutessa voi ottaa useamman kierroksen. Seura kelpaa, jos joku jaksaa Muuratsaloon ajella, ennen kuin kenttä jäädytetään talveksi luistelijoita varten. Tanjan ja Kirsikka-holskun olen muutaman kerrran bongannutkin tuolta treenejen merkeissä... :)

Molemmat paimenet treenasivat siis ja molemmille oli ohjelmassa mm. noutoa. Molemmat-teemaa mukaillen - molemmat ovat myös noudossa samassa vaiheessa - loppuasentoa vaille... ;) Myylle loppuasento tulee olemaan eteen ja Romeolle sivulle, koska se ei kisaile muualla kuin tokossa.

Kivalla ilmeellä ja iloisesti Romeo noutaa ja loppuasennon luovutuksineen sain (isoin avuin) onnistumaan muutamia kertoja sivulle eteentulon sijasta... Sivu-käskystä ja käsiavusta huolimatta - putkiaivolle tuottaa ongelmia - istua ja pitää kapulaa suussa samaan aikaan. Seisaaltaan yrittää luovuttaa sitä, ollen sentäs kuitenkin jo sivulla. Muutama perusasennosta luovutus saatiin tehtyä, joten eiköhän tuo ala sujumaan muutaman harjoituskerran jälkeen. Edistyy se selvästi.

Seuraaminen oli Romeolla niin hyvää tänään, että se jääköön nyt tauolle. Mitä sitä liikaa hinkkaamaan matalaviettisellä koiralla kun homma sujuu. Tehdään nyt vaan nämä avoon tarvittavat liikkeet kuntoon ja muut palautellaan mieliin sitten kun nuo ovat kunnolla kasassa.

Myylle myös noutoa kapulalla. Vauhti on hyvä ja tuo käteen asti. Noutoa tuli vahvistettua paljon Villassa ollessa, joten oppi tuntuu jääneen Myyn mieleen, vaikka ei sitä pitkään aikaan olla tehtykään. Myy pitää myös kapulaa hyvin suussa, kun se istuu edessä ja sitä sille tarjoaa. Juoksutin myös kapula suussa, jotta otteesta tulee mahdollisimman hyvä ja vahva. Perusasennosta tehtiin yhden askeleen siirtymiä ja hyvin Myy seurasi mukana. Myy menee pieniä matkoja ilman imutusta, tosin pomppuja tulee tällöin helposti. Maahanmenossa tehtiin kestoa. Nyt kun ei ollut ihmisiä (?) kentällä, malttaahan tuo maassa makoilla... Istumisia viiden sarjan toistoina. Oltava tarkka, että istuu täysin suorassa. Asento on aika usein vähän vino. Seisominen tuottaa eniten vaikeutta, enkä oikein keksi miten sen sille opettaisin. Nyt oon itse peruuttanut ja kädellä pysäyttänyt sen sillai pentuopetustyyppisesti... Myylle lopuksi leikkimistä Onnin opein, eli leikittäessä paljon koiran tasolla, kylki koiraan päin, jotten kuormita koiraa. Rauhallista leikkiä ja Myy sai tehdä työt. :) Tehtiin myös leikin lomassa irrotus-harjoituksia. Alussa yritti vähän tökkiä patukkaa, josta kielsin, jonka jälkeen odotti hyvin vapautusta ja samalla lelun poispäin menevää liikettä.

Kivat treenit. Kumpikaan koira ei olisi halunnut tulla kentältä pois, joten paras aika oli lopettaa. :) Näitä lisää!

4 kommenttia:

 1. Kai olet tehnyt erikseen kaikkia noudon osia?

  -anna kapula edessäsi seisovalle koiralle suuhun ja pyydä istä istumaan, palkka tulee jos kapula ei putoa koiran istuessa (voi pyytää myös maahan, vahvistaa sitä pitoa vaikka koira ei jatkossa koskaan tulekaan menemään maahan kapulan kanssa. Kun yksittäin sujuu, teetä kaukoja kapula suussa. Ole kuitenkin niin lähellä että kaukojen tekniikka ei kuse koska pointtina on nyt pito etkä voi nillittää samalla kaukojen huonoista vaihdoista)

  -sama mutta laita koira eri sijaintiin itseesi nähden ja pikku hiljaa sinne sivulle seisomaan -> anna kapula -> pyydä istumaan perusasentoon

  -anna sivulla vapaasti hengaavalle koiralle kapula suuhun ja lähde kävelemään sen kanssa vapaamuotoisesti (houkuttele jollain reiteen taputuksella mukaan tms) ja palkkaa kun kantaa kapulaa sun vasemmalla puolella

  -jos koira osaa jotain itsensä ympäri pyörähtämisiä, tassun antoja tms niin tee niitä kapula suussa. Mä olen tehnyt Luksille jopa kahdella agihypyllä takaakiertoja ja "kahdeksikon" pyörittelyä matalilla rimoilla kapula suussa. Kaikki tällainen on mukavan erilaista treeniä ja auttaa koiraa ymmärtämään että kapulaa tulee pitää suussa irti-käskyyn/naksautukseen saakka ja sen kanssa pystyy kyllä tekemään vaikka mitä. :D Alkuun se on tosi vaikeeta mutta pitää vain kehua kun yrittää, kyllä ne lopulta sitten tyhmemmätkin tajuaa.

  VastaaPoista
 2. Tässä videolla Sieni yrittää muistaakseni ekaa kertaa mennä kapulan kanssa maahan:
  https://www.youtube.com/watch?v=23SKs1B7Hhw

  Kolmannen tai neljännen epäonnistuneen jälkeen palkkaan sitä välissä pelkästä pidosta, mikä toimiikin. Jos ongelma on kapulan tiputus, palkkaa välillä pidosta just noin. Jos koira taas ei mene enää maahan kapula suussa, tee väliin pari normaalia ilman kapulaa -maahanmenoa. Tai jos koira lakkaa ottamasta koko kapulaa, palkkaa se välillä pari kertaa vaan siitä. Eli auta ja kannusta kohti oikeaa suoritusta :)

  VastaaPoista
 3. Me voitais joskus ajella muuratsaloon treenaileen! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Laura taas. Erittäin tervetullutta etäopetusta :) Tuota videojuttua voin hyödyntää Myylläkin, joka harjoittelee nyt pitoa. Romeon kanssa tehdään myös pitoharjoituksia, jotka on aloitettu myöhemmin kuin varsinainen nouto. Kapulan pito ilman noutoa on ollut sille vaikeaa ja vastenmielistä. Nouto lähti sujumaan heittojen kautta - nyt Romeo tykkää kanniskella kapulaa - joten nyt on otettu mukaan yhä enemmän pelkästään pitoharjoituksia eri tilanteissa. Autan sitä tosi paljon vierelle kädellä ja äänellä ja olen antanut kapulan suuhun kun on perusasennossa jne. Ote on toisinaan yhä melko hepponen ja jos vedän yhtään kapualsta vastaan, menee heti taisteluksi ja hyvän otteen idea katoaa. Mutta tuo kapula suussa juoksuttaminen, temppujen teko siinä samalla on vahvistanut otetta ja putoilut ovat selvästi vähentyneet.

  Jenny! Tiistait ja torstait mulle ei käy, mutta muuten illat ovat vapaat!

  VastaaPoista