perjantai 15. helmikuuta 2013

Haaste

Vastaan Tanjan haasteeseen:

"Ohjeet haastetuille: Jokaisen haastetun tulee vastata niihin 11 kysymykseen, jotka haastaja on esittänyt ja postata ne blogissaan. Valitse sitten muutama uusi haastateltava ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 11 uutta kysymystä, joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä, jolta sait haasteen."

1. Jos voisit tämän asian muuttaa, ottaisitko vielä nykyisen/nykyiset koirasi? Kun tiedät millaisia ne ovat nykyään.
  • Mooren ottaisin, koska ilman Moorea en voisi tietää kuinka kummallisia koiriakin maailmassa voi myös olla. Se tuo valtavasti iloa jo pelkästään hauskalla olemuksellaan ja hyvällä huumorintajullaan. Moore on ollut myös hyvin terve, joten se on kaikin puolin nappivalinta.
  • Romeon ottaisin myös, koska se on opettanut minulle koirista enemmän kuin kaikki muut aikaisemmat koirat yhteensä ja tuonut paljon uusia ulottuvuuksia koiraharrastukseeni. Kaveripiirini on myös laajentunut reilusti Romeon myötä ja sen mukana olen tutustunut myös erilaisiin koiraharrastuslajeihin, joista en tiennyt ennen Romeota mitään. Romeon kanssa on ollut omat haasteensa, mutta sen kanssa touhuaminen on ollut myös hyvin mielenkiintoista ja ennen kaikkea hyvin palkitsevaa. 
2. Mikä on suurin onnistumisen tunne koiriin liittyen?
  • Mooren kanssa Suomen Jäljestämisvalioarvon saavuttaminen. Viime metreillä jo niin moni lähes tuntematonkin tsemppasi ja uskoi meihin ja se tuntui upealta. Viimeinen koe ja sen jälkeinen hyvän olon tunne jää ikuisesti mieleen. Uskoin alusta alkaen, että Moore on niin lahjakas, että se pystyy saavuttamaan JVA-tittelin, mutta sitä en tiennyt tekeekö se sitä minulle. Moorellahan ei ole mielyttämisenhalua ja se tekee vaan sitä mistä se itse tykkää. Kyllä kaadolla itku tuli ilosta, kun Moorea kiittelin valioitumiskokeen jälkeen. 1200 metriä tarkkaa jäljestystä hyvin haastavassa maastossa, aikaan 24 minuuttia, oli äärimmäisen hieno suoritus. Tulos VOI 1 48/50 p. eli vain 2 pistettä jäi uupumaan täysistä pisteistä ja tuomarikin oli erittäin tiukkana tunnettu.
  • Romeon kanssa onnitumisen tunteet liittyvät ehkä eniten siihen, miten koira on kasvanut henkisesti arjessa ja millainen siitä on tullut. Tänä päivänä sen kanssa voi jopa hyvillä mielin kisata, eikä tarvitse pelätä, että se syö kanssakilpailijat tms. : D Tämän hyvän kehityksen suunta merkitsee itselle todella paljon, kun miettii alkua ja meidän lähtökohtia. Teini-Romeo kun oli melkoisen hurja koira ja aiheutti allekirjoittaneelle paljon harmaita hiuksia. Paljon on täytynyt mennä myös oikein meidän suhteessa ja siitä olen joka päivä iloinen. Me arvostamme toisiamme-on se tunne, jolla mennään tänä päivänä ja se tuntuu hyvältä.
3. Suurin tavoitteesi koirien saralla? Niin harrastustavoitteet, kun mikä tahansa arkitavoitekin käy, mikä on se suurin.

  • Moorella ei ole enää varsinaisia harrastustavoitteita Jäljestämisvalio-tittelin jälkeen, mutta paikka-käskyn haluan sille opettaa, jotta agin treenaaminen sujuu paremmin. Agia treenataan omaksi huviksi ja  käyhän Moore säännöllisesti ettimässä myös ukkoja holskujen hakutreeneissä. :) 
  • Romeon kanssa pitkän matkan tavoite voisi olla tokossa koulari TK2. Tuon pidemmälle tuskin saan tuota koiraa vietyä tokossa... 

4. Minkä rotuisen koiran haluaisit ottaa seuraavaksi? Ja Annelle sitä seuraavan, uusi pentu lasketaan jo remmiin mukaan! ;)

Tanja oli tehnyt tuohon lisäyksen, eli pelkiä en saa enää valita, koska se on jo. ;) ja jos näiden jo olemassaolevien rotujen lisäksi pitäisi vielä valita, niin ehkä sitten aussie tai lapukka.

5. Onko jokin asia, minkä haluaisit tehdä toisin/tehdä tekemättömäksi nykyisen/nykyisten koiriesi kansssa?
  • Monta asiaa haluaisin tehdä koulutuksessa erilailla. Suurin virheeni lienee se, etten ole pilkonnut asioita riittävän pieniin, vaan yrittänyt tehdä liian suuria kokonaisuuksia, enkä ole osannut yksinkertaistaa koulutusta riittävästi. Koiran kouluttaminen ei ole niin monimutkaista, kun olen joskus luullut, vaan oikeastaan jopa aika yksinkertaista. Jatkossa luottaisin enemmän myös itseeni ja siihen, että tunnen omat koirani parhaiten. Jos joku sanoo tuota ja toinen tätä esim. pakotteiden käytöstä, niin uskoisin omaan näkemykseeni, enkä aina automaattisesti kuvittele, että muut tietävät asian paremmin.
  • Enemmän myös jatkossa rentoutta kehiin ja pipoa löysemmälle. Ei koiran kanssa elo tule olla pelkästään suunnitelmallista treeneistä toiseen menoa, tavoitteet pään päälle loistaen ja tuskailua siitä, ettei niitä saavuteta, vaikka töitä koko ajan tehdään. Tekemisen tulisi olla rentoa ja hauskaa koiran kanssa yhdessäoloa. Tätä kautta ne tuloksetkin tulee, jos ovat tullakseen. Jos eivät tule, sitten ne eivät vaan edes ole sen arvoisia, että niitä kannattaisi tavoitella. 

6. Mikä on suosikki koiraharrastuksesi? Miksi?

  • mejä - > Luonnossa liikkuminen ja se, että lähes kaikki koirat pitävät siitä erityisen paljon. Ihana nähdä se riemastunut, ilosta huutava ja aina niin äärimmäisen iloinen koira, kun ne tajuavat mitä ollaan menossa tekemään. Tokossa tuota ei meillä ainakaan tapahdu koskaan. ;) Lajissa liikutaan koirien luontaisten vaistojen mukaan ja se on koiralle hyvin luontaista toimintaa. Ihmisen tehtävä on vaan olla mahdollisimman hiljaa, seurata perässä ja luottaa sataprosenttisesti koiraan. Onnistumisen jälkeen olo on aina jotain suurta. Suosittelen kokeilemaan. :)

7. Millainen oli ensimmäinen koirasi ja kuinka päädyit sen hankintaan ja rotuun?

  • Tiibetinspanieli Noora - En oikeastaan edes tiedä miksi tuli tuo rotu. :-- ) Piti saada joku pieni koira kerrostaloon nuorelle tytölle. Noora oli oikeastaan aika kamala koira, eikä meillä synkannut kovinkaan hyvin. Olin tottunut lapsuuden kodin karjalankarhukoiraan ja hirvikoiriin, enkä osannut käsitellä oikeastaan ollenkaan fifejä. Ei tullut mieleenkään tuoreena pennun omistajana, että pennulle pitää opettaa esim. kynsien leikkuu jo pennusta pitäen, kun ei noille isoillekaan koirille tarvinnut asiasta numeroa tehdä. Kyllähän nyt noin pienen koiran kanssa pärjää kuka vaan. Ai, mikä tapakasvatus? Niinhän siinä sitten kävi, etten saanut sen kynsiä leikattua ilman, että se puri kädet joka kerta verille jne. Lenkkeilystä se ei tykännyt ja vedätti itseään hihnassa selällään perässä jos ei saanut olla irti jne. Hyvin omanarvontuntoinen koira, joka tykkäsi aika paljon vilautella hampaitaan eri tilanteissa. Koira kuoli kolmevuotiaana lähes kotipihaan naapurin auton ajaessa sen päälle, joten en koskaan saanut tietää mitä koirasta olisi tullut iän myötä ja olisiko käsiteltävyys ja hoitotoimenpiteet joskus alkaneet sujua paremmin. 

8. Millainen olisi sinulle omasta mielestäsi parhaiten sopiva koira ominaisuuksiltaan?

Nyt talossa on kaksi melko itsenäistä rotua, joilla ei ihan niin paljon mielyttämisenhalua tai yritteliäisyyttä koulutuksen kannalta, kun aina joskus huomaan koiraltani toivovani. Seuraavalle tulijalle toivonkin juuri noita ominaisuuksia enemmän. :) On myös totta, että haasteellisuus on aina viehättänyt, joten ns. helppoja rotuja en taida edes haluta. 16-vuotta omistin lapinkoiran ja jotenkin tuli tunne, että esim. lapinkoira ei ole minun rotu, vaikka kiva koira olikin.

Romeossa on paljon hyvää ja myös omaan käteeni sopivia piirteitä. Yksi keskeinen ominaisuus näistä on rauhallisuus, jolloin hieman hitaampana ohjaajana kykenen koiraa helpommin ohjaamaan. Toisaalta taas välillä toivon koiralta ennemmän sähäkkyyttä kuin mitä sillä joissakin tilanteissa taas on. Nähtäväksi jää kuinka tulen tulevaisuudessa selviämään nopean ja kiihkeän koiran kanssa, koska sellaisen seuraavasta koirastani haluan.

9. Laita tärkeysjärjestykseen seuraavat asiat koiraa valittaessa: ulkonäkö, terveys, luonne, rodun maine/näyttö harrastuskoirana.

Luonne, terveys, rodun maine/näyttö harrastuskoirana, ulkonäkö. Luonne ja terveyttä pyörittelin toisinkin päin. Terveys on se tärkein, mutta jos taas luonne on taas persiistä, niin eihän se hyvä terveyskään asiaa pelasta... joten kai se luonne menee tuonne eteen.

10. Millainen olisi unelmiesi asuinpaikka koirasi/koiriesi kanssa?

Ivalossa Akujoella : D Ivalossa meillä oli viikon mökki keskellä ei mitään ja se oli koirien kanssa aivan mahtava paikka. Toki piti vilkaista ensin aamuisin onko pihalla poroja, ennen kun laski koirat ulos, mutta muuten saivat koirat jolkotella vapaana isolla pihalla ja pellolla. Tosin treeniseuraa tuolta ei ehkä kovin helposti löytyisi, joten toiveena olisi asua jossain ihan maalla, jossa naapureita ei ole.

11. Montaako koiraa pidät sopivana määränä kerrallaan itselläsi?

Kaksi tai korkeintaan sit se kolme, jos vähintään yhden kanssa ei harrasteta tavoitteellisesti. Harrastuskoiria mieluiten kerralla vaan yksi, jos se on hyvin innokas koira tekemään. Kaksi harrastuskoiraa menee jos toiselle riittää joskus vähempikin treeni. Päälle pitää olla tietty yksi pieni kainalokana sänkyyn mylläämään. : )

En jaksa, en keksi, en pysty nyt keksimään 11 uutta kysymystä, joten en nyt haasta ketään. Kiitos Tanjalle haasteesta. Näitä juttujahan oli jopa hauska miettiä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti