tiistai 3. tammikuuta 2012

Holskumaiset tottikset

Käytiin Muuramessa tottistelemassa Ellin ja holskujen kanssa. Treenasin seuraamista, liikkeestä maahanmenoa ja -seisomista ja Romeo näytti Ellille myös kuinka kapulaa mälvätään.... :/

Treenit toteutettiin niin, että  ensin leikkiä - > vietti nostettiin mahdollisimman korkealla-> lyhyt treeni, tauko ja koira autoon. Aukinaisesta peräkontista Romeo sai sitten katsoa toisten koirien tekemisiä ja tälläkin konstin saatiin virettä nostettua. Varsinkin kun Lakka vingutteli wubbaansa ja röhnötteli possunsa kanssa. :)

Taas oli treenien alkuun Romeolla pieniä käynnistymisvaikeuksia ja pientä vetämättömyyttä ilmassa, mutta koko ajan loppua kohden Romeon työskentely parani ja parasta tekeminen olikin ihan treenien lopussa. Eli hyvin Romeo kuitenkin jaksaa työskennellä pidempäänkin, kunhan sen saa ensin käyntiin.

Vaihtelevalla palkkauksella ja lyhyillä treeneillä saadaan varmasti ihan hyvää tulosta aikaan pidemmällä tähtäimellä. Palkkausta vaihdeltiin koko treenien ajan wubasta, patukkaan, palloon ja ruokapalkkaan. Hyvä olisi, että koiralla säilyisi mielenkiinto siihen, mitä seuraavaksi tulee ja sillä olisi ns. mahdollisimman jännää ja vauhdikasta koko treenien ajan. Leluilla saa vietin korkealle ja hommaan kovasti intoa, ruokapalkalla voi hioa taas enemmän tarkkuutta ja saada koira sopivan rauhalliseen mielentilaan ja hyvään keskittymiseen. Näiden tapojen sekoittaminen tuntuu toimivan Romeolla hyvin ja tällä tavoin tehdään jatkossa tottista.

Mielenkiintoista sinällään miten paljon on merkitystä sillä, missä viettitilassa koira toimii treeneissä/kokeissa parhaiten ja haaste onkin yrittää saada koira juuri oikeanlaiseen vireeseen. Ei liian kuumaksi, jotta hommat ei mene yli, mutta koiralla tulee olla kuitenkin paljon intoa koko ajan ja samalla malttia ja keskittymiskykyä tekemiseen. Tätä Romeolle sopivaa vireyden nostattamistapaa, ja sitä hyvää ja sopivaa oppimistilaa yritän löytää Romeosta ja oppia tuntemaan sen, jotta voisin alkaa hyödyntämään tätä treenatessa/kokeissa. Ymmärtääköhän tästä joku mitä yritän selittää?! Ehkei... ;D

Seuraa
Ensin leikitin ja koiran ollessa mahdollisimman innokas, otin sivulle, samantien liikkeelle ja hyvästä kontaktista ja seuraamista nopea palkka lentävällä pallolla tai wuballa. Koko ajan into seuraamiseen kohosi varsinkin loppua kohden, joten ei hassumpaa ollenkaan. Yritin muistaa (Elli huomautti, jos meinasi unohtua... ;) lopettaa aina kun koira oli innokkaammillaan.

Liikkeestä maahanmenossa Romeo ennakoi ensin sivulle nousua, joten otin pelkkiä nopeita maahanmenoja ja tein paljon lyhyempää treeniä tähän ja vapautin nopeasti. Ei jäädä jauhamaan samaa, jos homma ei toimi, vaan haetaan onnistumisia helpottamalla asiaa. Hetken päästä tämä sujui sitten jo ilman ennakointiakin.

Liikkeestä seisominen oli loppujen lopuksi hyvä. Ekalla ennakoi ja otti perusasennon ennen sivu-käskyä, toisella ja kolmannella kerralla sujui kuitenkin hyvin. Otin tämän namipalkalla ja hyvin Romeo malttoi odottaa vapautukseen asti, nälkäinen kun oli. :)

Ja se kapula
No ensiksikin. Älkää opettako noutoa kuten minä olen tehnyt! Koiran ei tule saalistaa tuossa mielentilassa kapulaa mitä Romeo nyt tekee ja puree "saalistaan" kiihtyneenä ja tuo vitkutellen. Opettaisin noudon nyt koiran ollessa rauhallisessa mielentilassa ketjuttamalla, eli ensin kapula suuhun, pito, irrotus jne. ja niin, ettei koira pääse kiihtymään asiasta.

Näytettiin ensin miten homman ei kuulu mennä. Mälväten ja kapulaa viskoen. :(  huoh. Mälvätähän koira voi niin kauan kunnes omistaja puuttuu/tai pääsee asiaan puuttumaan. Puuttumaan ei pääse heti, jos koira on kaukana. Karjumalla ei lopu mälväys, joten otin Romeon hihnaan, lyhyt heitto ja samalla kontrolloin koiran toimintaa ja pystyn samalla puuttumaan, jos alkaa yhtään pureksia kapulaa. Tämä nyt sitten toimikin kohtuu hyvin ja pääsin palkkaamaan muutaman kerran ihan hyvästä suorituksesta. Kokeilin myös näin: istutin koiran, tarjosin kapulaa suuhun, Romeo ponkaisi ylös ja alkoi vetää kiihtyneenä kapulaa vastaa ja samalla yrittäen pureksia sitä... mutta siis. Mennään tällä hihnatekniikalla nyt, jotta saataisiin homma taas paremmaksi ja mälväys loppumaan.

Lopuksi koirat saivat taas leikkiä keskenään. Kovin oli poika väsynyt taas kun kotia tultiin. :)

Romeo: "Tytöt kiusaa... tytöt kiusaa..!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti