maanantai 17. toukokuuta 2010

Tottista

Tokokurssilla, osa 7
Tänään oli jälleen tokokurssi. Hiekkakenttä oli aika kuuma lähes helteisenä päivänä, mutta onneksi kuitenkin tuuli vähän.
Harjoittelimme tokon sijaan tottista; luoksetuloja, eteenlähetystä sekä paikallaoloa. Keskustelimme myös erilaisista jälkityöskentelyistä, eli vertailimme mitä eroavaisuuksia on metsä-, pelto- sekä verijäljellä, ja mitä ne vaativat koiran kannalta. Mielenkiintoista tuo, että metsäjäljellä kokeessa ei liiku mukana tuomaria kuten mejässä, vaan koiranohjaaja menee siellä yhdessä koiran kanssa. Pohdittiin myös sitä, että kuinka Romeo hakisi ihmisjälkeä nyt metsässä, kun se on tottunut hakemaan verijälkeä. Verijäljenkin tekee aina ihminen, joten jäljellä on myös ihmisen haju. Kukaanhan ei voi varmasti sanoa mitä jälkeä koira metsässä loppujen lopuksi seuraa.
Paikallaoloa olen treenannut aina ruokailun yhteydessä ja sisällä se toimii hyvin. Maa-käskyllä koira maahan ja kävelen usean metrin päähän selkä Romeoon päin. Pysyy ihan nätisti n. minuutin ja varmasti kauemminkin. Makaa tosi rauhallisesti hyvässä kontaktissa niin pitkään kunnes tulen vierelle ja vapautan syömään. Pidempään en ole edes yrittänyt, jotta saadaan nyt alkuun niitä onnistumisia ja hyviä suorituksia.
Pyysin Romeon maahan ja R. meni ihan hyvin mutta kun lähdin kävelemään poispäin, se pyrki heti nousemaan ja lähtemään perään. Kouluttaja piti Romeota kiinni ja vaati sen, että Romeo menee maahan, ennen kuin kutsun sitä luo. Kouluttaja kävikin sitten pari kertaa tahtojentaistelun siitä, tarvitseeko mennä maahan, vai saako mammaa tiirailla seisaaltaan kaula pitkällä ja yrittää rynniä perään. Kouluttaja voitti ;) ja Romeo meni nätisti lopulta maahan ja merkin saatua kutsuin Romeon luo. Tuli lujaa ja iloisesti. :) Otin vielä muutaman askeleen taaksepäin, jotta vauhti säilyy koko matkan. Upeaa katsottavaa kun ison kentän poikki laukkaa hurjaa vauhtia iloinen koira. :)
Palkaksi revitin lelua ja taas saatiin yksi patukka rikki. Kuulemma kertoo vaan siitä, että koira osaa leikkiä. :O Lelu/per. treeni meillä nyt siis rikkoutuu ihan ns. laadukkaamatkin lelut ja nahkapatukat. Suosittelisin Romeota johonkin koiralelujen testiryhmään. Terkut vaan lelujen valmistajille. :/
Eteenlähetys
Hetken leikittyä jätimme lelun maahan odottamaan ja samalla innostin Romeota lelusta. Kävelimme takaisin suoraa linjaa kouluttajan luo ja lähetin Romeon eteen-käskyllä lelulle. Meni lujaa suoraan lelulle ja kun kosketti lelua, kehuin kovasti ja Romeo toi lelun hienosti minulle. Eka suoritus oli tosi hyvä.
Seuraava treeni tehtiin samoin eli jätin koiran maahan, Romeo ja kouluttaja väittelivät sitten taas hyvässä hengessä mennäkkö vai ei, maahan ja kun Romeo oli taas viimein maassa, kutsuin sitä luo. Hyvin tuli jälleen ja hyvällä vauhdilla. :)
Revitykset, lelun jättö maahan, paluu ja uusi lähetys eteen-käskyllä. Lähti tosi hyvin, vaikka kentän oikealla puolella on häiriönä toinen koira, jonka Romeo oli vain hetkeä aiemmin bongannut. Kouluttaja neuvoi olemaan kiinnittämättä mitään huomiota kauempana olevaan toiseen koiraan, vaan pitämään katse edessä, niin Romeokaan ei siihen silloin niin reagoisi. Romeo meni lujaa lelulle ja haki sen kehujen saattelemana, katse vähän harhaili takaisin tullessa toisessa koirassa mutta suunta oli oikea ja vauhti hyvä. Lelu tuli melkein minulle asti, kunnes R. vähän porsasteli ja alkoi viskoa lelua itsekseen tuomatta sitä. Vähän toisella lelulla houkuttelin sen perille ja pääsin palkkaamaan. Aika kiva. :)
Treenattu on luvattoman vähän viime aikoina tottista tai tokoa. Sisällä ollaan treenattu päivittäin aina ruokailun yhteydessä aina ns. vaikeita juttuja ja lenkillä ulkona aina jotakin. Mutta ennemmän pitäisi jaksaa tuotakin reenailla. Mejäkausi kuitenkin alkoi ja nyt aletaan keskittyä yhä enemmän tuohon lajiin. Eka mejäkoe on Romeolle sunnuntaina ja Moorella jo heti keskiviikkona, joten lauantaista keskiviikkoon tehdään joka päivä jotakin mejäjuttuja. Nuo vievät aina aika paljon aikaa. Töissäkin kun on käytävä. :) Lauantaina tehdään Vesangassa jälki sunnuntain mejäkokeeseen, sunnuntaina mejäkoe, maanantaina keskiviikon jäljen suunnistus valmiiksi, tiistaina koejäljen veretys ja keskiviikkona taas mejäkoe. Torstaina vieläpä työilta, joten hurja viikko on tulossa ensi viikosta. Mutta yriteään reenaillakin kunhan vaan kaikelta kiireeltä ehditään. :)
"Hölmöläisukko" innostui mökillä ollessa uimaankin ja Romeo on jotenkin kovin söötti tuolla järvessä polskiessaan korvat sivuilla. =)


3 kommenttia:

  1. Kamala kun jännittää teidän puolesta, onnea sinne kokeeseen Romeon kanssa! Pitäkää hauskaa "rotuhistoriaa" tehdessä, ensimmäisenä tämänrotuisena Suomessa. :)

    VastaaPoista
  2. Ja KIITOS! =)

    "Puuharjoitukset" sujuivat tänään hyvin koepaikalla ja tutustuttiin muutenkin koepaikkaan leikkimällä ja oikein hyvällä fiiliksellä...

    VastaaPoista