perjantai 23. huhtikuuta 2010

Kevään ensimmäinen verijälki


Tästä se taas lähtee, kevään ensimmäinen verijälki. :)
Jälki oli u-kirjaimen muotoinen, kahdella makauksella ja 90-asteen kulmilla. Pituutta jäljellä oli n. 500 metriä. Verimäärä oli n. 1,5 dl vedellä lantrattuna. Vedellä siksi, että vanhenemisaika oli lyhyempi kuin vuorokausi. Kävin tekemässä jäljen iltapäivällä heti töiden jälkeen ja se ajettiin illalla.
Hirvensorkat ovat valitettavasti loppu, joten kaatona toimi Whiskas-kissanruoka kalkkunaleikkein höystettynä. :)
Maasto oli tavallista suomalaista perusmetsää; puustoa harvakseltaan, runsas aluskasvillisuus, kivikkoa ja risukkoa ihan kiitettävästi...
Romeo puhkui intoa ja kun kävin viemässä kaatoa, se yritti kiskoa itseään valjaista läpi, jotta olisi päässyt perään. Vinkuen se lähti hommiin, mutta keskittyminen löytyi heti alkumakaukselta, jonka R. nuuhki innolla ja sitten matkaan. Hienoa oli nähdä miten keskittyneesti ja rauhallisesti Romeo malttoi edetä, vaikka muutenkin onkin tuommoinen häslä. Siitä tuli hetkessä toinen koira, kun se pääsi jäljestämään. =)
Kova tuuli ja lumisade oli todennäköisesti siirtänyt jälkeä n. pari metriä oikealle ja Romeo meni ilmavainulla alun edeten jäljen sivussa pari metriä ja täysin jäljen suuntaisesti. Sen jälkeen Romeo kulki taas enemmän maavainulla ja tarkemmin jäljen päällä.
Romeon tapa jäljestää on tuttu näkemiltäni noutajilta. Se käyttää sekä ilma-, että maavainua jäljestäessään ja kumpaakin hyvin tehokkaasti. Yhtään hukkaa ei tänään tullut, eli en paluttanut koiraa kertaakaan tai muutenkaan käyttänyt kehotuksia. Ihan hiljaa mentiin jälki läpi ja luotin vaan Romeon osaamiseen. Aika mahtavaa taas pitkästä aikaa koiran ohjaaminen jäljellä.
Makaukset Romeo merkkasi hyvin. Ensimmäisen kulman Romeo kävi tarkastamassa parin metrin lenkillä, toisen kulman selvitti pikaisesti täysin jäljen päällä pysyen. Kaadon merkkasi niin hyvin kun tuommoista muovirasiaa nyt voi merkata, eli haistellen ja näyttäen asiaan kuuluvan pollealta häntä heiluen ja korvat sivulla.
Vauhti oli ihan ok eli reipasta kävelyvauhtia. Joku tuomari tykkää vieläkin hiljaisemmasta menosta, joten tarvitsee varmaan jarrutella vähän kokeessa. Kokeilin jarruttelua, joka ei onneksi tuntunut häiritsevän Romeon työskentelyä. Ennen kaatoa jälki vähän kääntyi sivulle, johtuen siitä, että edessä lähestyi tie ja etsin hyvää kaadon paikkaa. Jännäsin vähän oikaiseeko Romeo lopussa, mutta eihän se onneksi oikaissut vaan pysyi hyvin jäljellä. Koevalmis koira tuo Romeo on selvästi, kuten arvelinkin. :) Eli ei muuta kun ilmoja täyttelemään. =)

3 kommenttia:

 1. Vautsi, kuulostaapa hyvältä !! Me tullaan sitten Maltan kanssa jossain vaiheessa perässä, en ihan vielä uskalla kokeeseen viedä. :D

  Ajattelin yhden luennon ainakin kevään mittaan käydä kuuntelemassa siitä kuinka kisoissa oikein toimitaan, mutta mitäs muuta.. Onko teillä konkareilla jotain vinkkiä siitä kuinka sinne pystyisi (omistaja) valmistautumaan? Ymmärsin vähän että siellähän sitä vasta paikan päällä ne parhaat vinkit annetaan. ;)

  Terveisin newbiet, joilla on nyt taas blogikin. (linkitin teidät!)

  VastaaPoista
 2. Heips!

  Onpa kiva lukea taas teidän kuulumisia pitkästä aikaa!

  Laitoin teidät kanssa linkkilistalle!

  Ei siellä mejässä koiranohjaalta mitään kummallisuuksia vaadita. Reippaalla asenteella selviää oikein hienosti kokeessa ja saa parikseen konkeneen jäljentekijän, jotka kyllä aina neuvovat mielellään aloittelijoita. Joka kokeessa on aina paljon mukana ensikertalaisia, joten rohkeasti mukaan vaan jos laji viehättää.

  Tunnelma on kokeissakin aina kannustava ja rento. Mejä ei ole tiukkapipojen laji. :)

  Koiran ohjaaminen vaatii vaan taitoa osata olla hiljaa ja luottaa koiraan. Mitä eleettömämpi ohjaaja niin sen parempi. Kyllä ne koirat tietävät mitä tekevät kunhan saavat vaan rauhan työskennellä.

  Joku kurssi on hyvä, jossa opetetaan esim. suunnistustaitoa..

  Laji on kyllä hyvin mukaansatempaava ja koukuttaa kyllä mukaan kunhan vauhtiin pääsee.

  Rapsuja ihanille holskuillesi... On nää vaan aika epeleitä nämä pitkispojat :DD.

  VastaaPoista
 3. Kiitos näistä! :) Jäädään kyttäämään teidän blogia jäljestysvinkkejä varten... Ja hirmuisesti sydämiä Romeolle. <3

  VastaaPoista