keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Hyvä Romeo!

Ohitukset
No niin. Taas tultiin lenkiltä Romeon kanssa. Ensin tiivistä hihnakävelyä "ruuhka-aikaan" ja ohittelua toisista koirista, ihmisistä ym. ja palkaksi vapaana metsässä samoilua. Ja on niin hyvä mieli. :)

Ollaan tehty Romeon kanssa tehotreenejä ohituksiin. Meillä on nyt sitten jätkä joka ei pöhise vastaantuleville, oli vastaantulevat sitten koiria, ihmisiä tai mitä vaan tiellä liikkujia. Romeo myös kulkee hihnassa vetämättä. :) Toisekseen koira vaikuttaa varmemmalta kuin aiemmin ja on selvästi itsekin tyytyväinen nykyiseen. Se jopa hakeutuu vasemmalle puolelleni kävelemään jos kokee itsensä epävarmaksi kohtaamistilanteissa. Siinä on turvallista liikkua ja mamma suojelee. Aikamoinen muutos siis entiseen ja pakko sanoa, että ihan oma vika tuo koiran porsastelu on aiemminkin ollut kun olen sen itse sallinut. Eli ajatus lähti osittain tästä, (ja osittain myös hyvistä vinkeistä, kiitos niistä...) että mietin kuinka itse toimin esim. silloin jos omat lauman koirat pyrkivät joskus tappelemaan keskenään ja haluan sen ehdottomasti olevan kiellettyä. Sallinko sen vai en? Meillä koirat eivät tappele ja se on ehdoton ei ja piste. Näin on aina ollut. Miten olen toiminut aiemmin jos konflikti meinaa syntyä? Suutun ja ärähdän koiralle kunnolla, jolloin se varmasti tietää, että sen käytös ei ole sallittu. Seuraavalla kerralla riittää kunnon karjahdus, sitten katse ym... Mitä olen tehnyt aiemmin kun koira vetää hihnassa tai pyrkii haukkumaan jollekin sen mielestä vaarallisen näköiselle vastaantulijalle oli se koira, ihminen tms.? Olen yrittänyt viedä sen huomion pois tekemällä kaiken maailman sirkustemput palloilla ja nameilla. Tulos on. Ei toimi. Tähän oli saatava muutos ja nyt se myös tuli.

Nykyään mennään näin. Käyttäydyn liioitellun itsevarmasti marssimalla reippaasti vastaantulevaa kohti, oli se sitten lähestyvä koira tai mikä tahansa. Joka kerran kun Romeo lähtee/lähti ryntämään vastaantulevaa koiraa kohti, nykäisen voimakkaasti koiraa hihnasta ja ärähdän sille kunnolla pitämällä samalla koiran tiukasti vasemmalla puolella. Yhtään en anna sen poukkoilla tai rempoa hihnassa. Muutama kunnon nykäisy on riittänyt Romeolle kertomaan, että tuota käytöstä ei hyväksytä enää. Tuo toisille koirille rähjääminen ja pöhinä on nyt kokonaan loppunut. Palkaksi hyvästä käytöksestä, koira saa lisää hihnaa ja tämä oikeesti todella toimii. Romeolla on valjaat, joten nykäisy osuu enempi tuonne henkiselle puolelle.;) Aivan mahtavaa kun nyt on koira, jonka kanssa voi kulkea missä vaan, miettimättä ketä tulee vastaan tai tekemättä mitään sen suurempia temppuja. Pakko sanoa, että lenkit ovat nyt ensimmäistä kertaa hyvin rentouttavia kun kaikki aika ei mene siihen, että valmistautuu kaivelemaan palloa, nameja tms. kun joku tulee vastaan. Romeo kokee myös minut nyt selvästi enemmän turvaa antavana ja on alkanut olemaan itsekin lenkeillä paljon rennompi! Kehun sitä aina ohitustilanteen jälkeen mutta en tee siitäkään mitään ihan valtavaa numeroa. Koirakohtaista varmasti se mikä toimii milläkin koiralla mutta Romeolle tästä tiukkuudesta on ollut selvästi apua. Näin mennään eteenpäin ja hyvillä mielin. :)

3 kommenttia:

 1. Vautsi! Hienoa, että käytös muuttunut parempaan. Miten pitkään tuota uutta koulutustapaa piti käyttää ennenkuin se alkoi toimimaan?

  VastaaPoista
 2. Jo heti ensimmäisestä lenkistä lähtien Romeon käytös muuttui selvästi paremmaksi ja on myös pysynyt sellaisena. Pieni terävä nykäys riittää tarvittaessa muistuttamaan siitä, että porsastelua ei sallita yhtään ja siitä ei myöskään enää keskustella. Lenkeillä on mukava käydä kun ei tarvita mitään ihme härdelliä enää minkään eikä kenenkään takia. Sirkus on meillä päättynyt ;). Uskomatonta kyllä mutta epävarmuuden tilalle on tullut rentoutta meille molemmille. Tuohon lisättynä suurta rakkautta ja reiluutta, niin tuntuu Romeon kaltaiselle vahvaluontoiselle uroskoiralle sopivan erittäin hyvin...

  VastaaPoista
 3. Hyvähyvä Romeo! Kyllä se emäntä huolehtii ne pelottavat tilanteet :)

  Riolle toimii myös parhaiten oma reipas asenne ja rehelliset negatiiviset palautteet. Ja toki myös positiiviset, mutta mihinkään houkutteluun ja maanitteluun ei saa jäädä. Ja viimeaikoina pelottavissa tilanteissa Rio itse hakeutuu mun jalkojen taakse, se on kyllä melkoinen mammanpoika :D

  VastaaPoista