torstai 18. helmikuuta 2010

Tokokurssilla

Osa 2
Tokokurssilla harjoittelimme tänään noutoa, luoksetuloa ja eteen istumista, maahanmenoa ja luoksepäästävyyttä leikin avulla.
Noutoa kapulalla
Romeo ryntää kapulan perään, ottaa sen ja alkaa kuljettamaan sitä minua kohti. Käännyn koiraan selin ja jään odottelemaan. Lähes huvittava kolina käy takana kun kapula putoilee ja Romeo sitä vähän taitaa heitelläkin :/... Äänet kuitenkin lähestyvät lupaavasti joten odottelen toiveikkaana. =) Romeo tuo kapulan lähelle pienellä houkuttelulla ja namipurkkia näyttämällä jotta pääsen palkkaamaan oikeasta suorituksesta. Vieläkin Romeo tahtoo pudottaa kapulan ennen aikojaan. Näitä harjoituksia tehdään muutamia kertoja. Treeniä vaan lisää niin eiköhän se siitä.
Luoksetulo
Romeo jää kouluttajan luo istumaan. Tänne-käsky ja Romeo tulee täysiä ja ihanan iloisesti luo. Harjoittelimme luoksetulossa eteen istumista niin, että nami on takin alahelman korkeudella keskellä, istu-käsky ja palkkaus siitä jotta koira tulee riittävän lähelle eteen. Tänne-käskyn voi vielä toistaa kun koira on muutaman metrin päässä tulossa luokse ja peruuttamalla vähän jotta koiran vauhti säilyy hyvänä. Tosin Romeota ei voi syyttää hitaudesta. :) Romeo tuli hyvin joka kerta. Harjoittelimme myös niin, että peruuttelin muutaman askeleen, tänne-käsky ja koira eteen istumaan. Ihan hyvä. Muoks myöhemmin! Ai niin, teimme luoksetuloja myös niin, että heilutin palloa jalkovälissä ja koiran oli tarkoitus mennä jalkojen välistä. Tarkoituksena saada koiralle rohkeutta tulla mahdollisimman lähelle minua. Pallo heitettiin tästä myös taaksepäin palkaksi.
Maahanmeno
Romeo meni tänään tämänkin hyvin. Ei lojunut yhtään lonkalla vaan oli suorassa ja vauhtiakin maahanmenoon löytyi kivasti. Palkka heittämällä jalkojen väliin jotta koiralla pysyy kiire tekemisessä.
Luoksepäästävyys
Kurssin vetäjä on Romeon mielestä hyvä tyyppi ja ennestään tuttu mutta harjoittelimme luoksepäästävyyttä niin, että Romeo istuu perusasennossa ja kouluttaja menee ihan läheltä Romeon ohi ja koskettelee samalla suupieliä ja selkää vähän kuin ohimennen. Tarkoitus on pitää Romeo perusasennossa koko ajan. Romeo nousee ylös muutaman kerran kun ilmeisesti kokee jääneensä liian ahtaaseen väliin mutta palaa nätisti istumaan aina uudelleen ja kopelointi onnistuu. Kurssin päätteeksi paikalle tullut toinen kurssilainen pääsee/joutuu Romeon harjoittelukohteeksi ja tätä ihmistä Romeo ei ole aiemmin tavannut. Romeo haukkuu vierasta ja yrittää porsastella alkuun. Vieras ei ole moksiskaan vaan kääntää koiralle kylkipuolen, menee kyykkyyn kasvot koirasta poispäin ja antaa koiran haistella. Sujautan vieraalle vähän nameja joita hän tarjoaa Romeolle. Namit kelpaavat mutta Romeo on selvästi jännittynyt ja epäluuloinen. Kouluttaja pyytää antamaan vieraalle Romeon lempparilelun eli narupallon ja vieras näyttää sitä Romeolle ja heittää pallon. Romeo unohtaa hetkessä pelkonsa ja ryntää pallon perään jolloin vieras pyytää Romeota tuomaan palloa hänelle. Romeo tuo pallon minulle ja kouluttajalle eli meille tutuille mutta me heitämmekin pallon takaisin vieraalle joka taas houkuttelee Romeota leikkimään sillä. Pari kertaa Romeo tuo pallon meille kunnes huomaa, että tuon vieraan kanssakin voi näköjään leikkiä ja alkaa leikkimään pallolla hänen kanssaan ja pelko ja jännitys unohtuu. =) Leikki rentouttaa koiraa paremmin kuin namit ja varsinkin Romeon kanssa näitä harjoituksia tulisi nyt tehdä säännöllisesti. Paikallinen koiraporukka järjestää Jyväskylän alueella ns. makkararinkejä eli treenejä jännittäjäkoirille jotka suhtautuvat vähän ennakkoluuloisesti vieraisiin ihmisiin. Ideana treeneissä on, että paikalla on paljon mukavia vieraita ihmisiä (joiden kaikkien koirilla on sama ongelma) jotka syöttävät koiralle herkkuja ja leikkivät koirien kanssa ja näin antavat koiralle hyviä kokemuksia vieraista ihmisistä. Tarkoitus on mennä Romeon kanssa mukaan. Kiva kurssi ja kiitos snautserin omistajalle... ja tietty Hannalle. =)

1 kommentti:

  1. Hei upeeta, toi makkararinkijuttu tekee varmasti todella hyvää! Ja hienoa ettette lannistu vaan jatkatte uusien ihmisten bongailua, jotta Romeo saa tutustua. Palloleikit vieraan kanssa kuulostaa mahtavalta! :)

    VastaaPoista