tiistai 2. helmikuuta 2021

Myy ja Caru fysioterapiassa

Myyllä on ollut oikean takajalan ontumaa, johon se sai ell. käynnillä hoidoksi kahden viikon kipulääkekuurin ja lepoa. Lenkit on tehty myös hihnassa. Myy kävi fysioterapiassa, jossa ei onneksi ilmennyt mitään täysin hälyttävää ja jalan tilannetta voidaan nyt seurata rauhassa. Ristisidevammaakaan ei voida täysin sulkea pois, mutta mikään löydös ei myöskään suoraan viitannut siihen. Polvi ei ollut millään tavalla tunnustellessa kipeä, kuumottava tai turvonnut, eikä rtg-kuvissa ollut viitteitä ristisidevammaan.

26.1. Myyn käynti: STATUS: Käynnissä näkyy lievä ontuma otj 0,5/5 ja seisoma-asennossa keventää hieman oikeaa takajalkaa. Ravissa ei ontumaa näy. Etu- ja takaraajojen nivelliikkuvuudet hyvät ja symmetriset. Oikean polven alueella ei turvotusta tai lämpöä tunnu, liikeradat hyvät. Rangassa ei palpaatioarkuutta. Lihaskireyttä tuntuu lanneselässä L1-7 alueella molemmin puolin.

FYSIOTERAPIA: Tehdään ft-tutkimus. Myyllä nyt lanneselässä lihaskireyttä ja oikeassa takajalassa lievää ontumaa. Näytetään Myyn polvien röntgenkuvat ell. lle mutta selkeää ristisidevammaan viittaavaa ei kuvissa näy. Osittaista vammaa ei voi kuitenkaan tässä vaiheessa täysin sulkea pois. Nyt ohjeena seurata tilannetta ja mikäli ontuma uusii, suositellaan menemään ortopedin tutkimuksiin. Nyt laser oikean polven alueelle sekä lanneselän manuaalinenkäsittely. Nyt liikutus vielä viikon hihnassa, jonka jälkeen voi ruveta palaamaan normaaliin liikuntaa. Repivää ja äkkinäistä liikettä hyvä välttää. Sovitaan, että omistaja seurailee nyt Myyn tilannetta ja uutta aikaa tarpeen mukaan.  

2.2. Myy ei ole nyt ontunut särkylääkkeen lopettamisen jälkeen ja tilanne vaikuttaa tältä osin hyvältä. 

Myyn käynnillä varasin seuraavalle viikolle myös Carulle fysioterapia-ajan ajatuksena totuttaa Carua vieraan ihmisen käsittelyyn ja fysioterapiaan. Caru rauhottui ensikertalaiseksi todella hienosti tutkimuspöydälle. Silmät painuivat jo kiinni loppuajasta, kun Caru nautti käsittelystä. Carun suorista takakulmauksista oli myös puhetta. Suorat takakulmaukset voivat olla yksi altistava tekijä ristisidevammoille.

2.2. Carun käynti: STATUS: Liikkuminen normaalia, ei ontumaa. Takaraajoilla hölkkäravissa ponnistus jää silmämääräisesti vähän heikommaksi, kintereet jäävät aika suoraksi. Seisoma-asennnossa paino hyvin kaikilla raajoilla, painonsiirrot tulevat hyvin. Lihaksisto symmetrinen, molempien takaraajojen ympärys reidestä mitattuna 36cm. Etu- ja takaraajojen nivelliikkuvuudet hyvät ja symmetriset. Rangassa ei palpaatioarkuutta. Molemmissa etureisissä lievää lihaskireyttä tuntuu, samoin th13-L1 alueella selän pitkissä ojentajissa. 

FYSIOTERAPIA: Tehdään ft-tutkimus. Carulla lievää kireyttä etureisissä ja lanneselän alueella mutta muutoin erittäin hyvässä kunnossa oleva nuori koira. Kireydet ihan normaalia ns. aktiivisen harrastuskoiran kireyttä. Nyt voi jatkaa normaalia liikuttamista ja esim. pidempien lenkkien jälkeen voi tehdä selän venytyksiä palautumisen edistämiseksi. Nyt laser molempien etureisien alueelle ja lihasten manuaalinen käsittely. Caru rauhoittuu hienosti pöydälle hoidettavaksi! Nyt ei akuuttia fysioterapian tarvetta, uutta aikaa voi varata tarpeen mukaan. Koska kyseessä aktiivinen harrastuskoira, suosittelen fysiterapiaa ennaltaehkäisevästi esim. 1-2 x vuodessa mikäli mitään ongelmia ei aiemmin ilmene. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti