keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Hiljaa hyvä tulee..

Nyt on aloitettu tehokuuri tottiksen mielentilaan ja keskittymiseen ja olen kyllä iloinen ja vähän yllättynytkin siitä miten hyvin ja nopeasti Myy vastaa koulutukseen!

Kentälle meno: Tottis-sana rauhallisesti, josta Myy tietää mitä tehdään ja istu- käsky. Istu-käsky on hyvä siinäkin mielessä, ettei tyhjää hetkeä pääse syntymään. (Kantoluoto) Purutyyny (Myyn paras palkka) maahan parin metrin päähän koirasta. Itse koirasta noin metrin päähän ja odotellaan, että koira ottaa kontaktin itse. Kontaktista kehuminen ja rauhallinen sivu-käsky. Jos pienikin ääni sivulle tullessa, homma alkaa alusta, eli palautan koiran lähtöpisteeseen. Palautuksiahan tulikin alkuun lievästi sanottuna jokunen, joten tarvittiin kyllä melkoiset lehmän hermot... Jos sivulle tulo onnistuu hiljaa, kehuminen, pieni hiljaisuus ja palkalle pääsy ja ihan kunnon bileet, joissa koiran vietti saa nousta. Alussa Myy oli selvästi hämmentynyt uudesta toimintatavasta ja katseli herttaisesti mielummin lintuja tai ympärilleen kun ei tiennyt mitä siltä odotan. Nätistä sivulle tulostakaan kun ei herunnut palkkaa. Ei se reppana edes tiedä ääntelevänsä ja olisi ollut todella julmaa kieltää sitä siitä! Välillä silitin sitä rauhoittavasti rinnasta, jotta se jaksoi aina vaan yrittää. Lopulta saatiin se hiljainen sivulle tulo, josta pääsin palkkaamaan. Onnistuneiden toistojen myötä Myy alkaa pikku hiljaa oivaltaa asiayhteyden. Nyt se alkaa jo hakea kontaktia yhä aktiivisemmin, eikä meidän tarvitse pönöttää pakkasessa tuntitolkulla. Ääntä se tarjoaa yhä harvemmin ja onnistumisprosentti suurenee koko ajan. Samoja juttuja treenataan myös olkkarissa ruokakupilla, joten toistoja tulee.



On tehty kontaktiharjoituksia liikkeelle lähdöissä ja perusasennoissa. Kun Myy ottaa kotanktin kehuminen, hiljaisuus, kehu ja palkka. Väliin taas seuraa-käsky ja hiljaisuudella liikkeelle ja palkkaus. Liikkeelle lähdöissä on edetty jo aika kivasti siihen pisteeseen, että piippaus on hävinnyt kokonaan. Liinalla olen saanut pomppujakin käännöksissä vähemmäksi mikä ei siis liity ääntelyyn, mutta on toinen meidän iso ongelma. Aika herkästi huomaan tekeväni aiottua pidempi juttuja, kun asiat sujuvat hyvin, vaikka tarkoitus on tehdä nyt pelkkiä perusasioita hyvässä mielentilassa. Malttia on nyt valttia itselläkin, joten ei hoppuilla. Nyt vaan eri ympäristöjä; hallia, eri kenttiä jne. treeneille ja paljon näitä harjoituksia. Hallilla on tarkoitus aloittaa myös käy siihen-treenit, joissa rentoutumisella ja rauhoittumisella saa palkkaa.

Videon katsottuani oma tekeminen tarvii vielä paljon lisää selkeyttä ja rauhaa. Olen omassa tekemisessä turhan hätäinen ja epäselvä. Tarkoitus on rauhoittaa - ei villitä, koiraa. Jännitettä voisi muuten myös käyttää enemmän ja se toimii Myyllä. Mutta jatketaan harjoituksia ja yritetään oppia. Lopputulostahan ei vielä tiedä kukaan, mutta onpahan ainakin yritetty.

3 kommenttia:

  1. Tämmöinen sattui silmään, olisiko tästä mitään apuja ääntely-pohdintoihin https://sporttirakki.fi/2017/12/13/palkkaneuvotteluista-pohjoismaiden-mestariksi/

    VastaaPoista
  2. Joo, kiitos linkistä. :) Olen tuohonkin juttuun törmännyt kun kahlaan nykyään läpi kaikki aiheeseen liittyvät artikkelit. Varmaan "palkattomuus" (ruokapalkkahan tuossa on) sopii tuolle koiralle (vahva tokotausta, bortsu) ja miksei Myyllekin, jos tuota osaisi varmasti ihan oikein toteuttaa ja viedä eteenpäin. Riskinä tuossa on kuitenkin vietitön koira ja minusta se on ääntäkin pahempi asia pk-puolella. Esim. Myyllä vietti laskee ruoalla, vaikka se on ahne kuin mikä, mutta kyllä tekeminen näyttää ihan erilaiselta (jotenkin ilottomalta) jos lelupalkkaus poistetaan kokonaan. Olen kokeillut tätäkin. Toki ns. lopulliset tulokset eivät näy heti ja pitäisi malttaa tehdä päättämäänsä asiaa riittävän kauan, koska koulutusvaiheeseen kuuluukin ensin vietin lasku. Rajoittaa lelupalkkaa kyllä voi runsaastikin ja sen saamiseksi on tehtävä asioita hyvässä mielentilassa ja keskittyen. Palkkaa ei myöskään joka välissä. Myyllä on kuitenkin hyvä kontakti ja vietti ja haluan niiden säilyvän mukana jollain tavoin tässäkin projektissa. Lussupalloon pureminen ja siihen purkaminen ennen koetta on kyllä hyvä juttu ja se tulee jatkossa kokeiluun meilläkin.

    Harmittaa ihan pirusti kun sain peruutuspaikan Kantoluodon ensi viikonlopun semmaan. S.posti ei kuitenkaan toimittanut paikan vahvistustani perille jostain syystä, vaikka viesti näkyi lähetetyissä ja virheilmoitus tästä tuli vasta parin päivän päästä mulle, jolloin paikka oli jo ehditty antaa toiselle. Olisi ollut tähän kohtaan niin tarpeeseen tämä semma, mutta kun ei. :(

    VastaaPoista
  3. Tämä on kanssa aika hyvä artikkeli aiheeseen liittyen https://sporttirakki.fi/2017/05/22/mita-tehda-kun-koira-ei-keskity-ja-kierrokset-vaan-nousee/

    VastaaPoista