sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Hannan tottispäivä


Tänään oli Jyväskylässä Hanna Helmisen toko/tottispäivä holskuille. Sää suosi meitä. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämmittikin mukavasti. :) Mukana oli viisi holskua; kaksi lyhytkarvaa ja kolme pitkistä sekä yksi mudi. Treeniaika oli jaettu niin, että kaikki koirakot treenasivat kaksi kertaa 15 minuuttia Hannan ohjauksessa.

Treeniaiheet olimme saaneet valita etukäteen ja Hanna oli lukenut ne ennalta, joten turhaa aikaa ei kulunut asioiden selvittämiseen. Romeolle eka aiheena oli seuraaminen ja siinä kontakti.

Seuraaminen
Hanna katsoi ensin Romeon seuraamista. Romeo oli taas uudessa ympäristössä tosi laama ja huonossa moodissa, eikä kyllä näyttänyt ollenkaan parasta osaamistaan. En ehtinyt sitä oikein riittävästi edes herätellä lämpimän auton jälkeen. No mutta näillä mentiin. Seuraaminen oli Hannan mielestä muutoin ihan ok, mutta käytän liikaa ääntä (kehu), josta voisin pyrkiä pois. Hiljaisuus pitäisi olla myös koiralle asia joka kertoo, että menee hyvin, kun taas silloin jos koira tekee "väärin" (kontakti katkeaa) voidaan käyttää enemmän ääntä, jolla saadaan koiran huomio itseen.


Häiriötreeniä
Hanna ehdotti Romeolle seuraavanlaista häiriötreeniä ja sanoi, että jos koira oppii tämän, sen on paljon helpompaa pitää kontakti myös liikkeessa. Koira vierelle perusasentoon. Heti jos kontakti katoaa, jollakin esim. Ö-ö-äänellä koiran huomio itseen. Kehu kun ottaa kontaktin ja sivu-käsky. Sivu-käskyä ja kehua tulisi olla suhteessa yhtä paljon, eikä sivu-käskyä anneta koskaan jos koira katsoo muualle. Se ei saa olla korjaava käsky vaan sitä käytetään vaan silloin kun koira tekee parhaillaan oikein. Hanna teki Romeolle koko ajan häiriötä heittelemällä rukkasia, kutsumalla koiraa ja pyörien ympärillä... jne. Ei ihan helppoa saada koiran päätä pysymään pystyssä ja hyvässä kontaktissa kun lelut lentelevät ympärillä. :D Harjoitusta voidaan vaikeuttaa loputtomiin tuomalla viereen toisia koiria, tarjoamalla ruokaa nenän eteen ym. Hyvä harjoitus, jolla koira saadaan keskittymään ohjaajaan ja olemalla välittämättä mistään ympärillä olevasta. Palkkaa voi parantaa aina niin, että se on koiralle mahdollisimman huippu. Treenin jälkeen kannattaa vapauttaa koira vaikkapa leikkimään, koska harjoitus vaatii koiralta paljon. Näitä harjoituksia aletaan tekemään Romeon kanssa jatkossa. Toivottavasti tämä on se juttu, joka auttaa tuohon kontaktin parantamiseen. Helppoa sinällään tällainen tapa treenata, mutta ei ole tullut aikaisemmin mieleen sitä näin tehdä.Tein Romeon kanssa lyhyttä seuraamista; pari askelta, viisi askelta, kymmenen askelta, kaksi askelta, kymmenen askelta jne. Tarkoitus on, että kontakti pysyy koko ajan. En tykännyt Romeon tavasta roikkua perässä, joten ei todellakaan ollut kehuttavaa tämä...


Maahanmeno
Ongelma on ollut liikkeestä maahanmenossa ennakointi, eli Romeo nousee perusasentoon ilman käskyä. Hanna sanoi, että kannattaa tehdä nyt vaan maahanmenoja muuten eli vaikka leikkiä, josta nopea maahanmeno. Koira jätetään maahan makaamaan kuljetaan ympärillä, takana jne. ja käydään palkkaamassa jalkojen väliin. Toistetaan muutamia kertoja ja vapautetaan makuulta leikkimään. Eli ihan yksinkertainen treeni, jonka pitäisi auttaa tuohon ennakointiin.

Jatkossa
 • Romeolle paljon häiriötreenejä Hannan opettamalla tavalla.
 • Jatkossa voisi ja pitäisi muistaa kertoa koiralle enemmän sitä mitä seuraavaksi tehdään. Hanna esim. kertoo Kitilleen ennen seuraavaa liikettä: nyt tehdään se ja se, joka on tietysti koiralle huomattavan paljon selkeämpää kun se, ettei se koskaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Joku hyvä tottisvirittely pitäisi saada myös aikaan, jotta koira olisi valmiina hyvässä moodissa kentälle tullessa. 
 • Pitää kiinnittää enemmän huomiota äänen käyttöön ja pyrkiä vähentämään sitä. Kehuja vähemmän, hiljaisuus myös kehu ja ääntä enemmän jos tekee omiaan-tyyliin.   
Hannan koulutus oli, taas kerran, erittäin hyvä. :)

3 kommenttia:

 1. Ha ha haa, yritä nyt muistaa myös käytännössä toi että sivu-käskyä ei käytetä korjaavana, vaan ainoastaan kun koira pitää hienoa kontaktia. Ei oo helppoa! :D Mutta kun ohjaaja oppii niin kyllä koirastakin tulee hyvä :) Se harjoitus sopii varmasti Romeolle hyvin. Mudin kanssa on tehty, mutta sain inspiksen tehdä lisää, ehkä se auttaa meillekin kontaktin katkeiluun seuraamisessa. Sitä samaahan voi tehdä myös niin, että on vaan ihan hiljaa eikä ole mitään häiriötä. Se on niin tylsää että koira alkaa siksi helposti katsella muualle. Pari, kolme, neljä minsaa kun jaksaa pönöttää kontaktissa ihan paikallaan, ollaan jo pitkällä!

  Mä oon käyny jo monta kertaa kaipaamassa kuvia. :D Onkohan meistä yhtään?

  VastaaPoista
 2. Kuvia tulee, mutta eivät ole kovin kummoisia kun ovat aurinkoon päin otettuja. Sivusta olisi varmaan tullut parempia, mutta H antoi koirille työrauhan, eikä mennyt sinne pyörimään.

  Joo. Nyt pönötystreenit pystyyn. :) Romeo oli muuten tosi sika, kuten se usein on jos huomaa mun olevan vähän jännittynyt jostain. Osaa käyttää hyvin hyödyksi sen, etten kehtaa vaatia siltä yhtä tiukasti kun muuten...

  VastaaPoista
 3. Kuvissa se ainakin näyttää tosi keskittyneeltä. :D Ipsun kanssa oli kokemusta tosta että se otti heti tilanteen "haltuun", kun huomasi että jännitin. Yhessä näyttelyssä sitten vähän pölläytin sitä ja siihen loppui sikailu. Nimimerkillä Positiivisten menetelmien kannattaja..

  VastaaPoista