sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Mejäkoe Kannonkoski

Tapahtumarikas mejäkoe Kannonkoskella

Viikonloppu raadettiin oman seuran, eli Keski-Suomen Mäyräkoirakerhon mejäkokeessa Kannonkoskella. Sää oli helteinen ja erittäin raskas, niin ihmisille kuin koirillekin. Pienet ja vähemmän turkilliset mäykyt tekivät helteistä huolimatta mukavia tuloksia, mutta ns. turkkikoirat kärsivät kastelusta huolimatta ja vaikka koe aloitettiin jo kello 4.00. aamuyöllä. Viikonloppu on vietetty helteen lisäksi siis vain muutaman tunnin unilla...

Lauantaina jälkientekijät eli me kokeeseen osallistujat "saimme" työskennellä lähes + 30 asteen kuumuudessa, tuulettomassa metsässä, uskollisina ystävinä valtava paarma-, kärpäs- ja sääskilauma.

Lapissa sääskistä ei tiedetä mitään verrattuna siihen mitä niitä nyt on Keski-Suomen metsissä, eli tervemenoa Kannonkoskelle ;)

Olen reikiä ja kutisevia patteja täynnä... :(

Arvonta

Koejälkien arvonta osui tietenkin niin, että Romeo oli ensin ja heti seuraava jälki olikin jo Mooren. Huilitaukoa ei väliin jäänyt, vaan vaihdoin koirat lennossa ja takaisin metsään.

Riistahavaintoja tehtiin paljon, alueelta oli mm. siirretty karhu edellisenä iltana kauemmaksi nukuttamalla se ja viemällä pois kokeen tieltä eri paikkaan... Kuulin tästä onneksi vasta kokeen jälkeen. Alueella on paljon karhuja.

Kurkipoikanen uhkaili mäykkyä, iso upea metsokoiras juoksutti Romeota ja tuoreita sorkanjälkiä ja muita eläinten jätöksiä oli siellä täällä.

Nyt on siis Romeo-rukka "testattu" siis
lähes
ääriolosuhteissa, vaikka Romeo pääsikin jäljelle jo kello 7.00 aamulla. Silloinkin oli jo lämpöä + 18.

Jälki

Romeon jälki olikin hyvin tapahtumarikas, joten hyvään kakkostulokseen olen oikein tyytyväinen. :)

Romeo lähti innolla ja vetäen matkaan ja jäljesti koko jäljen suhteellisen suoraviivaisesti tehden pieniä tarkastuksia.

Makausten + kaadon merkkaus oli tosi mallikasta ja niistä tuli jälleen täydet pojot :)

Riistavietti...?

Ainoa miinus tältä päivältä oli, että riistajälki vei Romeon hukkaan ensimmäisen kerran... :(

Romeo lähti aika pelottavan määrätietoisen näköisenä painelemaan riistajälkeä... Niin-in. Riistaviettiä alkaa siis siltäkin löytyä, kun sitä oikealla tavalla osaa vähän sörkkiä... :(

Maa-ampiaispesä

Romeon kuono tökkäsi valitettavasti myös maa-ampiaispesään. Ampiainen pisti Romeota välittömästi kuonoon. Romeo pomppasi nopealla loikalla kauemmaksi, kuten me muutkin jäljellä mukana olleet. Suuri joukko vihaisia ampiaisia kun alkoi tulla yksi toisensa jälkeen pesästä ulos... :(

Päätin tuomarin kanssa keskeyttää tähän kokeen, mutta Romeo päättikin toisin. Se alkoi pistosta sen enempää
välittämättä
seurata verijälkeä puistellen vähän päätään. Päätin tuomarin kanssa tarkkailla vielä koiran vointia, mahdollista kuonon turvotusta ja annoimme sen jatkaa jäljestystä.

Lisää mutkia matkaan...

Romeo jatkoi jälkeä innolla ja sopivaa vauhtia edeten, kunnes yllättäin aivan edestämme kohosi iso metsokoiras lentoon. Romeon yllättävä pomppu ja raju kiskaisu, nykäisi jälkiliinan kädestäni (murtuneen sormen takia, ohjaan koiria toistaiseksi lähes pelkästään yhdellä kädellä) ja Romeo säntäsi metson perään jälkiliina perässä iloisesti liehuen.

Karjaisin täysiä "EIIII, TÄNNE!" (kokeen säännöissä kanalintujen ym. lintujen lähtiessä lentoon jäljeltä, saa yhden kerran kieltää koiraa ilman, että se vaikuttaa arvosteluun)

Huuto kuului kaukana olevalle tielle asti ja toiset kokeessa mukana olevat ihmettelivät mitä metsässä oikein tapahtuu.

Tuomarin ja oppaan ja ennen kaikkea minun suureksi hämmästykseksi, Romeo tuli vauhdilla suoraan ja yhtään empimättä takaisin luokseni. Eikä siinä vielä kaikki. Se myös jatkoi jälkeä, kun se ei mitään metsoa olisi koskaan nähnytkään. :o Tuomari ei vähentänyt tuosta yhtään pistettä kun koira toimi noin hienosti ja tuli välittömästi takaisin.

Mahtava jätkä! Olin tosi ylpeä Romeosta ja tuomari ja opas kehuivat sitä hyvin koulutetuksi. Koirat harvoin kuulemma tottelevat käskyä tuossa tilassa. On se hyvin koulutettu... Onhan? Jooo.... ;)

Sulka vaan leijui ilmassa metson jäljiltä kun Romeo jatkoi matkaa hienosti aina kaadolle saakka.

Tulos

Yksi harmittava hukka, joten tulos tänään oli AVO 2, 36 p.

Laukaisutesti meni Romeolta jo tuttuun tyyliin erittäin hyvin. Rauhallisesti ja hiljaa Romeo seurasi katseellaan poistumistani toisten koirien keskellä. Se selvästi jo tiesi, että tästä tämä lysti alkaa, kunhan ensin vaan pamahtaa. :D

Romeo ja Moore oli tarkoitus olla ensin samassa testiryhmässä mutta sanoin kokeen järjestäjille, että on parempi jos pojat eivät kuitenkaan ihan vierekkäin istu. Omassa porukassa kun pojilla tahtoo helposti tuo tyhmyys alkaa tiivistymään ;), joten pojat eivät sentään vierekkäisiin puihin päässeet.

Tuomarin koeselostus (Mari Hakola)

Ohjattu lähtö. Romeo jäljestää pääosin ilmavainuisesti tehden jonkin verran tarkistuslenkkejä jäljen sivuun. Romeo merkkaa hyvin molemmat kulmamakaukset. 2. osuuden puolivälissä Romeo poistuu jäljeltä suoraviivaisesti, todennäköisesti hirvenjäljille. Tuomitaan hukka. 2. osuuden lopulla Romeo törmää maa-ampiaispesään ja saa piston. Koetta ei kuitenkaan keskeytetä, koska Romeo jatkaa urheasti jäljestystä, eikä se saa oireita. 3.osuuden lopulla Romeon edestä lähtee lentoon metso, jonka perään Romeo lähtee, mutta se palaa ohjaajan kehotuksesta jäljelle. Kaadon omistaa nuuhkien.

Kuono

Romeon kuono on pistokohdasta lievästi turvonnut mutta ei tunnu mitenkään erityisemmin vaivaavan Romeota, joten seuraillaan tilannetta.

Väsynyt sankari makaa onnellisena viileillä laatoilla. Sisälämpötila +19, ulkona + 29. Kiitos ihanan ilmalämpöpumpun. :)

2 kommenttia: