torstai 15. huhtikuuta 2010

Pk-tottista ja pohdittavaa

Tokokurssilla, osa 5

Kurssin alussa Romeo sai leikkiä hetken tolleri Lakan kanssa. =) Lakka on Romeon tapaan nuori ja leikkisä tollerinarttu ja leikit sujuivat hyvin. Tosin Romeo pyrki muutamia kertoja nousemaan selkään, eikä Lakka-raukka osannut oikein komentaa innokasta nuorta Äijää... Lakalla taisi olla juoksut pian alkamassa ja Romeosta "Nainen" oli hyvin ihastuttava. :) Vire ainakin kohosi... :o
Pohdittavaa
Juttelin Romeon leikkiessä kouluttajan kanssa Romeosta ja sen kouluttamisesta. Mietimme sitä, että joissakin jo opituissa asioissa, kuten tuo nouto, ollaan menty kovasti takapakkia. Mitä on osattu aiemmin, ei osatakaan enää. Muutenkin koulutettavuus ja hyvän vireen ylläpito on toisinaan aika työlästä ja selvästi työläämpää, kuin vielä vähän aikaa sitten. Hyvänä päivänä koira on unelma, huonona päivänä se on kuin ei mitään koskaan olisi oppinutkaan. Romeo on aika on/off-koira. Välimuotoa tuolle ei taida olla. Kouluttaja lohdutteli tuon olevan osittain ikään kuuluvaa, eli Romeo äijistyy ja treenaus ei ole aina se kaikkein hauskin juttu. Elämä tarjoaa muutakin virikettä nuorelle miehelle kuin toko ja niiden kanssa olisi minun yritettävä kilpailla. Tuo on ihan selvä homma, joten pyrin olemaan vajoamatta vielä epätoivoon. Hyvät hetket ovat kuitenkin todella hyviä treenauksen osalta ja antavat paljon toivoa. Kouluttajan mielestä holsku rotuna on myös aika vaativa saada miellyttämään ja palvelemaan ohjaajaa koska koira osaa ns. tyydyttää itsensä eli saa ns. palkan vaikkapa leikkiessään yksinkin. Se ei ole niin palveluhaluinen kuin moni muu pk-rotu on. Kouluttaja kehui Romeota hyvin avoimeksi (!) ja kontaktinhakuiseksi holskuksi, joita ei kuulemma niin usein tapaa juuri holskuissa. Romeon mielestä kouluttaja onkin erityisen ihana, koska on jo tuttu monilta eri kursseilta pentuajoista lähtien.
Nyt voisi hyvin pitää vaikka vähän treenitaukoa tokon osalta ja tehdä ainoastaan ja vain todella lyhyitä ja mahdollisimman hauskoja treenejä. Kolme minuuttia on maksimi treeni/kerta ja tokotreenejä vain noin pari kertaa viikossa. Maastolajit alkavat onneksi olla jo mahdollisia. Kunhan tuo ongelmallinen nouto saadaan kuntoon, niin esine-etsintää olisi tarkoitus alkaa taas harjoittelemaan. Noutoon tuli hyvät ja ytimekkäät ohjeet. En ymmärrä kuinka en ole itse tuota aiemmin hokannut. :/ Eli aina kun meillä on ollut joku ns. vaikeampi juttu opeteltavana, opetan sen ruoan avulla. Ruoka tulee kun koira on tietyssä paikassa ja oikeassa asennossa. Paikalla olo ja perusasento on opetettu näin ja ne toimivatkin oikein hyvin. Miksi ei siis noutokin? Eli tästä päivästä eteenpäin noutokin tapahtuu niin, että ruoka tulee vasta kun koira tuo halutun tavaran. Se osaa sen, joten sen voi siltä myös vaatia. Jos se ei tuo, ei tule myöskään ruoka. Katsotaan mitä miun pikku Possu on tuosta mieltä... :)
Odottelun opettelua
Harjoittelimme myös vapaata maassa oloa. Oikein tarpeellinen taito muuten. Eli koira ei ole ns. käskyn alla, mutta osaa odottaa maassa rauhassa kun ohjaaja vaikka tekee jotakin. Ensin koira jätetään maahan, nami viedään koirasta vähän kauemmaksi, ei anneta koiralle lupaa ottaa sitä, vaan vaaditaan koiraa odottamaan ja vapautetaan koira esim. "saa ottaa"- käskyllä jolloin koira saa nousta ja syödä namin. Tarkoitus on opettaa koiraa makaamaan rauhassa paikallaan niin, että se ymmärtää, ettei mitään ihmeempää tapahdu. Romeo oivalsi halutun asian hyvin ja osasi hyvin odottaa paikallaan vapautus-käskyä, ennen kuin otti namin.
Pk-tottis
Keskustelimme kouluttajan kanssa myös siitä, että Romeo isokokoisena palveluskoirana soveltuisi ehkä jopa tokoa paremmin harjoittelemaan pk-tottista. Pk-tottis on itselleni uusi juttu, mutta kouluttaja kertoi lyhyesti mitä tottis on ja sen pääperiaatteet. Heti kuulosti siltä, että tottis on enemmän Romeon laji kuitenkin kun toko, jossa ns. viilataan ja hinkataan enemmän ja työskentely on enemmän pikkutarkkaa työskentelyä ja Romeon kaltaisille isokokoisille koirille jopa vähän hankalaa. Tottiksessa viehättää vauhti ja se, että koira saa ns. irrotella enemmän.
Romeohan on aina nauttinut ns. vauhtiliikkeistä; este, ruutu, stopit... eli kaikki missä saa liikkua enemmän ovat siitä erityisen mukavia. Eli ei muuta kun tuumasta toimeen. :D Tokokurssi vaihtui silmäräpäyksessä tottistreeniksi ja ensimmäinen mitä harjoiteltiin oli eteenlähetys. Romeo jäi kouluttajan kanssa istumaan kentän keskelle. Itse otin suoran linjan koirasta eteenpäin, jotta koira jatkossa voi seurata hajuvanaa ja juoksin koirasta poispäin lelu kädessä kentän toiseen päähän. Tänne-kutsu ja Romeo tuli vaudilla luo. Palkkana revitin lelua hetken, jonka jälkeen jätimme lelun maahan samalla innostaen koiraa lelusta. Juoksimme yhdessä takaisin lähetyspaikkaan ja suunta leluun päin. Heti kun Romeo osoitti kiinnostusta mennä uudelleen lelulle, sanoin "Eteen" ja annoin koiran mennä. Romeo meni lujaa lelulle ja toi sen. :) Näitä harjoituksia tehtiin muutama.
Jatkossa
Tokoa jatketaan mutta treenit ovat jatkossa hyvin lyhyitä ja hauskoja. Tottista aloitellaan pikku hiljaa ja tutustutaan siihen muutenkin paremmin sekä aletaan siirtyä enemmän maastolajeihin. Kiitos jälleen Hannalle hyvistä treeneistä ja hyvistä vinkeistä! =)

1 kommentti:

  1. Myökin ollaan aateltu suunnata enemmän pk-tottispuolelle. Kiva, kun sai lukea vinkkiä eteenlähetyksestä :)

    VastaaPoista