sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Riitta Kivimäen tottispäivä


Käytiin Myyn kanssa Saarijärvellä Kivimäen Riitan tottispäivässä saamassa lisää valaistusta mm. tuohon ääntelyyn. Olen kysellyt vinkkejä eri puolilta ja on ehdotettu jos vaikka ja mitä. Käännä koira kanveesiin ja kerro sille kerta rykäisyllä, että nyt tämä ääntely on loppu. Ymmärtääkö koira kuitenkaan mitä tässä loppujen lopuksi tapahtuu? Mistä rangaistus/muikkari tulee? Enivei, tähän emme lähde. Kieltäminen kunnolla ääntelystä sanallisesti, mutta tietääkö koira tässäkään, että jos se tekee liikkeen oikein, se on se ääni mistä se kielto tulee? En tunnustaudu täysin kukkahattutädiksikään, mutta jonkinlainen kultainen keskitie tässä on haettava, jotta saadaan jotakin korjausta aikaiseksi. Haukkumiseen ja nyppimiseen tulen puuttumaan Myylle oikein mitoitetulla kiellolla.

Siispä kysytään viisaammilta! Tässä koottuna muutama juttu, joka jäi päivästä erityisesti mieleen. Tykkäsin kouluttajasta ja siitä, että hän syventyi jokaisen koirakon ongelmiin kelloa katsomatta. Suurin osa osallistujista oli belgejä ja oli puhetta mm. siitä, että erityisesti belgit ovat ohjaajan tunnetiloihin todella herkkiä, koska niillä on niin korostetun vahva tarve miellyttää ohjaajaa, eivätkä ne tykkää/kestä tehdä asioita väärin. Allekirjoitan tämän täysin. Myyllä taivas putoaa jos se ei tiedä mitä siltä haluan ja se tekee väärin. Silloin haukutaan ja huudetaan ja nimenomaan minulle! Ne vaativat hyvin selkeää ohjausta, koska juuri turhauma tuo helposti sitä ääntä. Esimerkiksi bortsut ovat jo rotuna paljon belgejä itsenäisempiä, eivätkä ole tässä (-kään) asiassa samanlaisia.

Mielentila ja keskittyminen oli (yllättäin) se meidän theJuttu. Tällaisia vinkkejä saatiin:
  • Voi tehdä pelkkää mielentilaa ja keskittymistä, esim koko talvi. Koira ei unohda liikkeitä.
  • Fyysinen puuttuminen ei auta ääntelyyn, kuten ei myöskään kielto. Koira ei ymmärrä missä menee väärin.
  • Myylle paljon kontakti- ja keskittymisharjoituksia. 
  • Kontaktiharjoituksia; kontaktista aina kehu, zip-vapautus ja palkka. Ensin nami kädestä, namin heittoja, jotta saa purkaa itseään, nami välillä kädestä, heittämällä, lussupallo pudotetaan taskusta ilman heittoa, jotta saadaa kierrokset pysymään maltillisina ja ääni pois. Ympäristön haistelu ihan fine, koska siinäkin koira purkaa itseään hyvällä tunnetilalla saaden malttia. Parempi tapa kuin se, että koira juoksee lelu suussa ympäri kenttää tai hallia. Jos on liian kiinnostunut ympäristöstä niin voi käyttää apuna liinaa. Palkataan aktiivinen koira.
  • Käsitargetti olisi myös ok, mutta kun tätä ei olla tehty tähänkään asti, joten tehdään pelkkiä kontaktiharjoituksia. 
  • Keskittymisharjoituksia: namikäsi nostetaan ylös. Katsekontaktilla namikäsi laskeutuu koiran kuonon kohdalle ja vastaavasti käsi nousee ylöspäin jos koira liikahtaa ja pyrkii nousemaan ylös. Hamuilulla käsi nousee ja katseella käsi laskee ja koira saa palkan. 
  • Jos ääntelee esim. edestä sivulle tulossa, estetään koiraa rauhallisesti kädellä pääsemästä haluamallaan paikalle. Liike aloitetaan alusta.
  • Patukat ja kaikki taistelujutut nyt pois, koska ne kiihdyttävät Myytä. Myyllä on kuitenkin vahva motivaatio tehdä hommia. Lussupallo käyttöön, joka annetaan koiralle rauhallisesti. Saa purkaa itseään palloa lussuttamalla, ei taistelemalla. Cuzit siirtyvät nyt siis myös hakumetsästä tottikseen. 
  • Luopumista lelusta keskittymisen kautta. Kun on lelu, irti-käsky (pannasta kiinni) ja lelu poimitaan rauhassa taskuun.
  • Koiran rauhallista ja keskittynyttä tunnetilaa palkataan aina kun mahdollista. 


Aktiivinen koira näyttää tältä




Muuta:
  • Treeneissä pyrittävä täydellisyyteen. Kisat ovat oma juttunsa. 
  • Energiaa luoksetuloon. Luoksetulossa koiran ollessa noin metrin päässä käännytään ympäri ja leikitetään koiraa antamalla sen saalistaa esim. nakkia/lelua. Kriteerin kanssa oltava tarkka ja päätettävä kiintopiste, jonka kohdalla koira vapautetaan. 
  • Nouto. Pannasta kiinni, namin/lelun heitto, koira saa juosta palkan perään. Vapautus, koiran nimen huutaminen ja koirasta pois päin juokseminen niin, että koira saa saalistaa ohjaajan kädessä olevaa toista lelua, nakkia tms. Alkuun katse koiraan, myöhemmin riittää kutsu.
  • Paikkamakuu. Kun koira on jätetty paikalleen, voidaan ohjaajaan suuntautuvaa tarkkuutta lisätä kääntymällä ympäri kun ollaan kävelty joitakin metrejä ja kehua koiraa. 
  • Kapulan mälväyksestä. Seisotaan koira edessä, viedään kapulaa kohti koiraa. Jos koira yrittää tarttua kapulaan liian aikaisin, kapula käännetään pystyyn ja homma aloitetaan alusta. Koiran ollessa rauhallinen, kapulaa tuodaan sen eteen ja kun se luopuu siitä, koira saa palkaksi pallon tms. Ei kuitenkaan kapulaa. 



4 kommenttia:

  1. Ahh, ihanaa, vinkkejä ääntelyyn. Gibsonin kanssa on sama ongelma, ja ääntä lähtee kitisemisestä ulvomiseen. Itse en kanssa oikein usko mihinkään kovaan kieltämiseen tai muuhun sellaiseen, kun tuntuu, ettei G edes aina tajua ääntävänsä. Varsinkin rallyssa juuri ennen kylttiä ääni lähtee nykyään nousemaan.. Hyvä vinkki tuo kontaktiharjoitus käden kanssa! Onni on hiljainen skotti, joka ei päästä pihaustakaan treenatessa, mieli lepää, toisin kuin toisen kiljukaulan kanssa :'D

    Meillä näyttää olevan sama eläinklinikka. Itse en saanut tuollaista vihkosta mukaan, pitääpä ensi kerralla kysyä itsellenikin. Hyvä, kun Romeolla tuntuu auttavan! :)

    Aino

    VastaaPoista
  2. Ainakin näin alkuun tuntuu tuo Cytopoint auttavan, eikä rapsutteluja ole juurikaan nyt ollut.

    Ääntely on tosiaan inhottava ongelma ja vähän sellanen, että ääntelyä joko on tai sitten ei. Ja jos sitä vähän on, se pitäisi kitkeä jo alussa kokonaan pois tai sitten se tulee jäädäkseen. Romeolta ääntä esimerkiksi ei saisi millään esille treenitilanteessa, eikä kyllä Mooreltakaan. Myyltä taas tuskin mikään enää ääntä poistaa kun se on tavallaan oppinut, että "saa" mölytä. Pennun ja nuoren koiran kanssa pitäisi olla tosi tarkka tässäkin asiassa, eikä hyväksyä pienintäkään inahdusta. Mutta nää on näitä. Seuraavan koiran kanssa sitten. ;)

    VastaaPoista
  3. Niiin tuttua :D Katti on nyt 5-vuotias ja ehkä pikkuhiljaa alan ymmärtää, kuinka tuon koiran kanssa pitäisi tätä tottista treenata. Nuorempana sille ei voinut ruokapalkkaa käyttää oikein ollenkaan, mikä oli vähän ongelmallista...

    Ja kun tosiaan koira ei itse ymmärrä ääntelevänsä, niin pitäisi muuttaa sitä mielentilaa, mutta helpommin sanottu kuin tehty! Tänään tuli treeneissä sellainenkin oivallus, että jopa se voi olla K:lle liian kiihdyttävää, että seuraamista tehdessä palkka on taskussa. Jos lelu jätetään maahan ja siitä pitää luopua niin samalla pitää myös vähän keskittyä.

    VastaaPoista
  4. Olen hakenut tietoa tästä aiheesta nyt vähän joka suunnalta kyselemällä ja lukemalla ja jonkilnlainen visio alkaa pikku hiljaa hahmottua siitä miten Myyn kanssa asiassa edetä. Tuo lelun jättö maahan on hyvä tapa lisätä keskittymistä, kunhan muistaa olla kriteerin kanssa tarkkana, eli palkalle pääsee vasta kun on hyvässä mielentilassa ja keskittynyt. Tätä mekin treenataan noiden kontakti- ja keskittymisharjoitusten lisäksi. Katsotaan saadaanko mitään muutosta aikaiseksi. Pessimistinä hieman kuitenkin epäilen...

    VastaaPoista