perjantai 9. maaliskuuta 2012

Koulutuspohdintaa

Viime päivinä olen miettinyt paljon suhdetta Romeoon ja sitä miten sitä koulutan. Velvollisuudesta Romeo yleensä tekee tahtomiani asioita, mutta aika usein näkee, ettei se kovin nauti tekemästään. (puhun nyt siis pelkästään tottiksesta) Hannan treenien jälkeen jäi jotenkin sellainen olo, että treenaamiseemme täytyy tapahtua muutos. Romeo täyttää kolme, joten on aika turhauttavaa seuruuttaa sitä paria askelta, kun tavoitteena on/oli kuitenkin tämän vuoden puolella bh. Pohjatyö ei kuitenkaan ole riittävä. On pakko palata taaksepäin ja aloittaa jossain määrin alusta koko seuraamisen opettelu. 

Kontakti on saatava paremmaksi ja Hannalta sain siihen hyvät vinkit. Eli tuo aiemmin kertomani Hannan opettama häiriötreeni on nyt otettu Romeon kanssa käyttöön. Sitä ollaan harjoiteltu mm. agilitytreenien yhteydessä toisten koirien tehdessä esteitä. Nämä harjoitukset ovat menneet Romeolta hyvin ja se jaksaa nakottaa perusasennossa, hyvässä kontaktissa häiriöstä piittaamatta. :)

Yhden, kahden askeleen seuruuta voisi ottaa jatkossa enemmän. (askel, kaksi askelta, viisi askelta, yksi askel, 10 askelta jne.) 10 askelta voisi olla tällä hetkellä maksimi. Kestoa lisää vasta kun tämä menee kunnolla. Tällä Romeo pysyy skarpimpana ja keskittyy tekemiseen paremmin. Paljon suunnan ja temmon vaihteluita. (On näitä toki ollutkin) Heti liike seis, jos kontakti katoaa ja jollakin vaikkapa äännähdyksellä huomio takaisin. Tätäkään ei tarvitse sanoa vihaiseen ääneen, vaan voi ihmettellä yhdessä koiran kanssa "hei, mitä teet!?"- tyyppisesti. Tärkeintä on saada koiran huomio puoleensa. Palkkaamistiheyttä voisi myös ainakin kokeeksi Romeon kanssa lisätä, jotta saisi intoa lisää ja koiran paremmin odottelemaan seuraavaa tapahtumaa.

Hyvänä päivänähän Romeo tekee todella kaunista tottista hyvällä kontaktilla, joten toivoa on. On myös päiviä jolloin koira on haluton ja nämä sattuvat usein juuri silloin kun mennään vieraaseen paikkaan ja uuden "yleisön" eteen. Vaistoaa mun tunnetilat? -> Jännitys. Mitäs tälle sitten voisi tehdä? Hanna sanoi, että koira kannattaa tutustuttaa vieraaseen kenttään ja sen ympäristöön, vaikka kävelemällä siellä jonkin aikaa, ennen omaa suoritustaan. Oma nuppi on sitten vielä asia erikseen...

No joo. On monta tapaa kouluttaa ja aika monet tuntemani holskujen (-kin) omistajat käyttävät koiriensa kanssa  pakotteita, jotka myös toimivat ja vievät koulutusta eteenpäin. Oikein käyttetyinä, ja ennen kaikkea oikea-aikaisesti, nämä ovat minusta ihan ok ja auttavat joissakin tilanteissa.

Vaikka noista tänne laittamistani treenivideoista ei sitä näy, (videointi lakkaa yleensä siinä vaiheessa, tai on katkolla) leikittäminen on aina ollut iso osa Romeon kouluttamista ja sillä on tietysti tärkeä rooli tässä jatkossakin. Eli koskaan treenit eivät ole niin tylsiä, kun mitä videosta voisi luulla. :) Romeo rakastaa taistelu- ja saalisleikkejä ja niitä se jaksaa loputtomiin. Romeo myös palkkaantuu hyvin lelusta ja leikillä, joten näillä ja lihapullilla mennään.
Kuva, joka kertonee enemmän kun tuhat sanaa. ;D

5 kommenttia:

 1. Mä jäin miettimään tota seuruuhommaa.. oksennus alkaa:

  Luksi on 3,5v ja kisaa evl:ssä/pk:n avoimessa luokassa. Edelleen se treenaa todella, siis TODELLA vähän mitään kokeenomaista pitkää seuruukaaviota ilman välipalkkoja. Oikeestaan ei juuri muuten ellei nimenomaan tehdä kokeenomaista harkkaa. Ennen BH:ta se oli ihan pariin kertaan tehnyt sen koko kaavion läpi YHTEEN KERTAAN. Ei koskaan kahteen kertaan ilman palkkaa peräkkäin. Olen toisaalta sitä mieltä, että koiralle on epäreilua viedä se kokeessa tilanteeseen missä se ei ole koskaan ennen ollut. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että se BH on tylsyydessään aivan omaa luokkaansa ja kontaktin ei välttis edes tartte kestää koko tuplakaaviota... tokon evl:ssä seuruu on kyllä yhtä pitkä tai pidempikin, mutta siellä on taas sitten PALJON enemmän tempon vaihteluita, käännöksiä, sivuaskelia, peruutusta yms yms. Pk-seuruukaavio on ihan helvetin tylsä ja hittoako sitä junnuuttaa joka treeneissä! :D

  Siitä, että on epäreilua laittaa koira kokeessa sellaseen paikkaan missä se ei ennen ole ollut. Miellän sen enemmän niin, että jos treenaa max 10-20 askelta, niin silloin koira ei ole valmis BH:n, se kaavio on aivan epäreilun pitkä ylläri silloin ja koira varmasti on tosi hämillään että mikäs juttu tää nyt on kun palkka ei tule jo. Mutta jos koira tekee treeneissä yhteen kertaan seuruukaavion ok, ja sille on pariin kertaan satunnaisesti näytetty se tuplaversio, se on aivan valmis sinne kokeeseen. Pääosin treenit keskittyy silti lyhyempään pätkään. Ehdottomasti.

  Hanna sanoi, että koiralle seuruussa jokainen askel pitää olla yhtä tärkeä. Mulla jäi se mieleen ihan omia treenejäni varten. Ymmärsin sen niin, että koiran pitää odottaa palkkaa joka askeleen jälkeen, eli palkan pitää yhtä todennäköisesti tulla juuri seuraavalla askeleella. Jos treenaat aina pitkää tai vastaavasti aina lyhyttä, näinhän ei alkuunkaan ole. Ihminen on tosi huono satunnaislukugeneraattori ja kaikilla on omat tapansa, ja kaikki myös luonnostaan tekee aina samaa seuruuta jos sitä ei tietoisesti muuta. :D Eli päätä etukäteen että nyt teen 20 askelta-palkka-6-palkka-16-palkka-2-palkka-autoon.

  Oksennus päättyy. :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos Laura hyvästä kommentistasi.

  Toi on tosi tärkeä pointti, että jokainen askel tulee olla aivan yhtä tärkeä.

  Romeon kanssa on tehty etupäässä lyhyttä seuraamista. Kokeilumielessä (bh:ta silmällä pitäen) myös muutaman kerran pidempää, jonka menee muuten ihan kohtuu kivasti, mutta kontakti putoilee helpommin. Toisaalta olen ihan samaa mieltä siitä, ettei koiran tarvii koko bh:n tarvittavaa matkaa hyvässä kontaktissa olla. Jos päästäisiin siihen miten Sumu tekee, olisin oikein tyytyväinen ja se riittää meille. Ei tuo vielä bh-koira ole, mutta sitä kohti tietty koko ajan treenataan. Loppujen lopuksihan me on tottista tehty kaikkiaan aika vähän ja nyt vasta viime aikoina treenattu säännöllisemmin. Kesät kun ovat menneet lähes pelkästään noille maastolajeille.

  Jos oikein verenmaku suussa tai kovin tavoitteellisesti tätä tekisi, niin tuskin mulla olisi silloin edes pk holsku. ;) Haluan nähdä mitä tuosta on otettavissa irti näillä mun taidoilla, jotka eivät kyllä niin kovin kummoiset ole, mitä tottikseen tulee...

  Meen laskuissa heti sekaisin, mutta kuulostaa ihan hyvältä tuo mitä kerroit noista askeleista ja voisin kokeilla tuota noin. Eli ei muuta kun jatkakaamme harjoituksia! :)

  VastaaPoista
 3. Laitan KATAN kommentin tänne, joka tuli mulle s.postina. Kiitos siitä. :)

  "En saa jätettyä noihin blogeihin kommenteja, kun tietokone aina jumittaa siinä kohdin, mikähän lie. No aattelin että laitan sähköpostia. Mä lueskelin sitä sun koulutuspohdintaa, ja tuli mieleen muutama juttu siitä. Ensinnäkin, jos haluat parempaa kontaktia ja häiriönsietoa, niin kannattaa nostaa viettiä, jos siinä vielä on varaa sitä nostaa? Sen kautta saa aikalailla sitten ilmaiseksi häiriönsietoa ja kestävyyttä tekemiseen. Vietin nostoon liittyen, kun sanoit, että pitää palkata tiheämmin, niin joka kerta kun palkkaat koiraa, se purkaa itseään ja vire/vietti laskee. Etenkin koiralla, jolla ei ole ihan rajattomasti käytössä viettiä, kannattaa miettiä palkkaamista hetki. Mitä pidempi leikki ja useammin, sen nopeammin koira kyllääntyy ja sama koskee tietenkin myös ruokapalkkaa. Eli mieluummin palkka, etenkin leikki, vain harkitusti ja erittäin lyhyt leikki, jonka jälkeen koiralta varastetaan lelu takaisin itselle. Ja tietenkin nyt aluksi, kun alat luomaan sille uutta tunnetilaa tottikseen, kannattaa kiinnittää huomiota myös vireeseen, että koira olisi optimaalisessa viretilassa (esim. nälkäinen) jo ennen harjoitusta, koska ilman virettä ei voi olla viettiä. Samaan aikaan kun teette esim. noita kontakti- ja perusasentoharjoituksia, kannattaa niistä erillään tehdä myös pelkkää tunnetilan luomista/säätelyä. Se on just sitä maksimissaan 2 minuutin leikkiä, jonka jälkeen harjoitus jo loppuukin. Kannattaa kokeilla, vaikka jonkun opastuksella, kuinka korkeaan viettiin sinä saat Romeon tällähetkellä nostettua, siitä sitten on helppo lähteä miettimään jatkosuunnitelmia.

  En tiedä, saatko tästä höpötyksestä nyt mitään apua teidän treeniin, mutta tässä nyt jotain yksittäisiä ajatuksia.."

  VastaaPoista
 4. Kiitos Katalle viestistä. :)Mukavaa, että otatte näihin mun juttuihin kantaa. Näistä saa paljon uutta intoa treenaamiseen ja paljon ajateltavaa. :)

  Viettitestaus olisi ollut kyllä tosi mielenkiintoista Romeon kohdalla. Toivotaan, että tänne suunnalle saadaan jotain vastaavaa lähitulevaisuudessa.

  Koko ajan on ollut sellainen tunne, että osaavissa käsissä Romeosta saisi vähintäänkin enemmän irti, mutta itse en siihen kykene koska osaamiseni ei tähän riitä. Romeosta sanottiin aikoinaan (malinoiskasattaja/tottispäivän vetäjä Markus Kuusela), että Romeolla olisi oikein hyvä vietti ja siitä saa hyvän harrastuskoiran. Romeo toimi Kuuselan kanssa ihan eri tavalla kun mitä minun kanssa. Koira suorastaan heräsi eloon ja oli aivan liekeissä kun oli kouluttaja joka jaksaa ja jaksaa sen kanssa vääntää. Kuusela leikitti koiraa hyvin fyysisesti ja nosti vietin nopeasti korkealla. Itse en jaksa niin fyysisesti koiraa leikittää ja näin vietti laskee ja Romeo kyllästyy nopeasti.

  Jäljestämisessä tuo hyvä viettisyys (jos sellaista nyt sitten edes on?)näkyy hyvin, eli koira menee 1300 metriä hyvin intesiivisesti jäljen päällä,eikä haahuile omiaan, mutta muissa lajeissa tuota samaa kestävää viettiä saa enemmän hakea... vaikea sanoa kuinka paljon sitä loppujen lopuksi sitten Romeolla edes on.

  Ennen jokaista treeniä pyrin aina nostamaan vietin mahdollisimman ylös. Eli usein leikitän koiraa hetken esim. wuballa härnäämällä, en kuitenkaan anna purra ja leikki on aina lyhyttä. Tästä nopeasti wubba kainaloon, lyhyt seuraaminen ja hyvästä seuraamisesta palkaksi leikki, mutta niin ettei kuitenkaan saa wubbaa itselleen jne. Treenit ovat lyhyet ja yritän lopettaa aina siihen kun koira on innokkaammillaan. Yleensä en ole palkannut näin paljon, joten tuo palkkaamisen lisäys voi olla kaikkinensa huono ajatus Romeon kohdalla.

  VastaaPoista
 5. KATALLE: mullakin jumittaa tää kommentointi firefoxilla, muilla selaimilla toimii. Kokeile.

  Hyvä kirjoitus, samaa mieltä :)

  VastaaPoista