sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Romeo - Suomen Jäljestämisvalio, FI JVA!!Romeosta tuli tänään Suomen Jäljestämisvalio, FI JVA, ensimmäisenä hollanninpaimenkoirana Suomessa. 

Lisätty koeraportti nukutun yön jälkeen... 

Mejäkoe Uurainen

Jälkientekopäivä

Lauantaina tehtiin korvaava jälki +28 asteen helteessä. Ei kiva, mutta ei auttanut, aika kuuma oli. Ehditiin juuri  ennen rajua ukonilmaa ja kaatosadetta pois metsästä. Märkänä toki oltiin, mutta vain hiestä. Vettä tulikin sitten kaatamalla koko illan ja ukkosmyrskyt raivosivat koealueella ja sen ympäristössä. Arveltiin, että hyviä tuloksia tuskin olisi tulossa seuraavan päivän kokeesta näissä olosuhteissa. Jälki kun leviää kaatosateessa aika tavalla ja vaikeuttaa koiran työskentelyä.

Koepäivä

Aamu alkoi kaatosateella ja voimakkaalla ukkosen jyrinällä. Metsässä oli lähes trooppinen ilmasto ja todella kuumaa sateesta huolimatta. Fiilikset olivat aika huonot ja tuntui, että peli oli on jo menetetty. Päätin, että ukkosella en metsään lähde jos oman vuoron aikaan jyrisee, sen verran ukkosta pelkään Astamyrsyn läheltä kokeneena. Arpaonni oli iloinen yllätys. Päivän ensimmäinen jälki (kerrankin!) ja jyrinäkin tauonnut! Kerrankaan ei tarvinnut odotella tunteja, vaan sai vetää säärystimet ja maastokengät jalkaan ja lähteä saman tien metsään.

Heti jäljelle lähdettyä, huomasin, että kaatosateet olivat levittäneet jälkeä ja se näkyi Romeon työskentelyssä. Koira kulki hyvin aaltoilevasti ja kovasti jälkeä hakien. Ukkospuuskat olivat saanet myös riistan liikkumaan metsässä, koska jokapuolella oli tuoreita riistan jälkiä; sorkkauria ja jätöksiä. Näitäkin Romeo tutki, mutta palasi onneksi nopeasti takaisin jäljelle. Lintu oli, kuten se näköjään meidän jäljelle aina on, ;) viimeisellä osuudella ja sain taas karjaista oikein kunnolla, jotta Romeo ymmärsi antaa asian olla. (Koiraa saa siis kieltää kokeessa kerran, mutta liinasta ei saa missään vaiheessa nykäistä, eikä muutenkaan ohjailla koiraa vaan liina tulee olla löysällä. Jos koiraa lähtee linnun perään, ohjaajan tulee vaan seurata mukana) Nätisti Romeo palasi takaisin hommiin kun tajusi linnun lentäneen matkoihinsa. Olisiko sekin jo kyllästynyt noihin perkeleisiin. :D Mukavaa oli, että koiran työskentelyä kehuttiin iloiseksi, koska sitä se minustakin oli ja se tuntuu aina erityisen hyvältä. Jäljellä oli myös hirven luuranko, jota Romeo kävi nuuskimassa. :/ Oli hienoa tulla kaadolle kun omaa EI-karjahdusta lukuunottamatta kuljettiin hiljaisesti koiraa seuraten. Mitä nyt takana tuleva slurps-ääni vähän kummastutti ja piti kurkata onko takana tulevilla kaikki hyvin. Tuomari ja opas putosivat peräkanaa suokuoppaan ja mumisivat vähän tätä...  Kokeessa tuli paljon nollia ja moni kokenutkin konkari suuntasi väärille teille riistanjälkien ja sateen sotkettua jälkeä. Vaativissa olosuhteissa saatiin tänään tulokseksi siis VOI 1, 42 p ja samalla saatiin viimeinen puuttuva ykköstulos valioitumista varten! Romeo sai palkaksi tietenkin valtavasti rapsuja ja kehuja, whiskasta ja Pedigree-purkkiruokaa, jota se saa aina kokeen jälkeen. Tuntuu olevan siitä aika herkkua. Isommat juhlat pidetään talvella tutulla mejäporukalla ja omat juhlat alkavat pika puoliin... 

Tavoite on nyt saavutettu ja Romeo on ansainnut nyt hyvän huilitauon kaikesta tekemisestä. Huomenna lähdetään mökille ja Romeo saa rentotua uimalla ja nauttimalla laiskasta maalaiselämästä.... Sen se on nyt ansainnut.  

LÄMMIN KIITOS kaikille lukuisille onnittelijoille (fb:ssä ja muualla) ja kasvattaja Katia Närvälle erityiskiitos aivan huippu hienosta ja rakkaasta koirasta. Romeo oli voittajaluokan nuorin koira, joten parhaat mejävuodet pitäisi olla meillä vielä edessä, joten tästä on mukava jatkaa lajin parissa... 

Tuomarin koeselostus (Kati Huovila) 

Tarkasti ja rauhallisesti alkumakaus, ohjaten jäljelle. Romeon työskentely on jarrutettunakin reipasta, iloista, osittain aaltoilevaa ja ilmavainuista. Sorkanjäljet kiinnostavat toisella ja kolmannella osuudella, samoin linnun lentoon lähtö 4. osuudella. Katkolla veren lopusta ulkokautta ilmavainulla kaarros, samalla riistapolku tarkastaen, itsenäisesti ilmavainulla 2. osuudelle. Toinen kulma tarkasti, kolmas ulkopuolelta lenkillä rinteessä. Makuista 1. ja 3. tarkasti, 2. hidastaen, 4. yli linnun lähtiessä vierestä lentoon. Kiellolla perään, vaan kaartoi itsenäisesti jäljelle. Ilmavainulla kaadolle haistelemaan. Riista vaikutti tänään suoritukseen.  


 Kuvassa tuomari Kati Huovilan kanssa.

9 kommenttia: